3 Ocak Cuma Yurt ve Dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri Haber Turu programımızda.

Haber Turu 3 Ocak 2020 Cuma

-Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ''Dış ticaret büyümeye 4,7 puanlık rekor katkı sağladı. Bu Türkiye'de 18 yılda görülen dış ticaretin ülke büyümesine en büyük katkısıdır. 2019'da 3,2 milyar lira destek verdik. Bu Cumhuriyet tarihinin büyük ihracat destek rakamı. 2020'de bunu 3,8 milyar liraya çıkaracağız" açıklamasında bulundu.

-Televizyonların Ankara temsilcileriyle kahvaltıda bir araya gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ABD ve İran gelişmeleri hakkında yorumlarda bulundu.Kılıçdaroğlu; 'Bin yıllık bir devlet geleneği, kendi kurduğu bir sistem var. Ortadoğu’daki her olay Türkiye’yi etkileyecektir.Bizim Erdoğan’dan beklentimiz Ortadoğu politikalarında daha itidalli bir tutum takınması, Türkiye’yi Ortadoğu’daki ateşten uzak tutmasıdır.' dedi.

-CHP Milletvekili Mahmut Tanal, "2012’de hukuk endeksinde 71 sırada iken 109 sıraya düştük. Yolsuzlukla mücadelede ise 35’ten 57. sıraya indik" dedi.

-İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, metrobüs filosunda ömrünü tamamlamış araçları yenilemek üzere başlattığı çalışmalar kapsamında test sürüşüne çıktı. Araç alımında ortak akılla hareket edip, ona göre karar vereceklerini altını çizen İmamoğlu,"Ne yazık ki milyonlarca liralık araçlar depoda yatmış. Bunlar büyük hatalar. Öyle basit hatalar değil. Milletin parasını kullanıyorsunuz" diye konuştu.

-Türkiye İstatistik Kurumu 2019 yılına ilişkin enflasyon rakamlarını açıkladı. Enflasyon yüzde 11.84 olarak gerçekleşti.

Açıklanan TÜFE'ye göre, Temmuz ayında yüzde 5 zam yapılan memur ve memur emeklileri Ocak ayında 1.33 puan enflasyon farkı almaya hak kazandı. Böylece memur ve memur emeklileri ocak ayında yüzde 4 toplu sözleşme zammına ve yüzde 1.33 enflasyon farkıyla birlikte yüzde 5.33 zam alacak.

-Hava Harp Okulu öğrencisi 70 sanık ile 2 er askerin FETÖ’den yargılandığı davada mahkeme kararını açıkladı. Mahkeme heyeti 70 sanığın ‘anayasayı ihlal’ suçundan müebbet hapis ile cezalandırılmasına hükmederken, 2 sanık hakkında ise ceza verilmesine yer olmadığına karar verdi.

-Kırmızı kategoride aranan YPG/PKK'nın sözde istihbarat sorumlusu Metin Arslan, MİT'in Irak'ın kuzeyindeki nokta operasyonuyla etkisiz hale getirildi. MİT operasyonuyla etkisiz hale getirilen Metin Arslan'ın, terör örgütü PKK elebaşı Abdullah Öcalan'ın dayısının oğlu olduğu bildirildi.

-İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Tümgeneral Kasım Süleymani, ABD Başkanı Donald Trump'ın talimatı doğrultusunda Irak’ın başkenti Bağdat’ta öldürüldüğü duyuruldu. İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ile Şii Haşdi Şabi örgütü yöneticilerinden Ebu Mehdi el-Mühendis'in öldürüldüğü hava saldırısına ait görüntüler de gelmeye devam ediyor. Sosyal medyada Süleymani'ye ait olduğu öne sürülen bir kare yayınladı. Süleymani’nin cansız bedenini yansıttığı iddia edilen fotoğrafta, parmağında yüzük olan bir el görünüyor. Cesedin parmağındaki yüzüğün aynısından Kasım Süleymani’de de bulunduğu belirtildi.

-İran’ın Ankara Büyükelçisi Muhammed Farazmand Kasım Süleymani’nin ABD’nin düzenlediği operasyonla Bağdat’ta öldürülmesi sonrasında çarpıcı açıklamalarda bulundu.Farazmand;''Trump döneminin en kötü kararlarının başında geliyor bu yaptıkları.Trump ve Pompeo çok erken sevindiler ama bu sevinçleri çok uzun sürmeyecek. Aptalca bir karar ve aptalca bir hareket bu yapılan.Bu operasyon cinayet ve terör.''dedi.

-İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'nin öldürülmesinin ardından, ülkede 3 gün yas ilan edilirken, İran televizyonlarında da hüzün hakimdi.İran'da komutanlar, öldürülen generalin arkasından gözyaşı döktü. Canlı yayında bir komutanın ağladığı anlar kameralara yansıdı.

-Iraklı Şii lider Mukteda es-Sadr tarafından yayımlanan son dakika haberine göre, ABD karşıtı "Mehdi Ordusu"nun yeniden aktif edildiği açıklandı. Öte yandan Washington yönetiminden yeni bir uyarı gelirken, Rusya, Çin, Fransa, Hollanda, Almanya ve Irak'tan da Süleymani'nin ölümü sonrası açıklamalar yapıldı. İngiltere ise, Orta Doğu'daki üslerinde güvenliği artırdı. Twitter'da da "3. Dünya Savaşı" tartışması çıktı.

-İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab,
ABD'nin İran saldırısında öldürülmesinin ardından "bütün tarafları gerilimi düşürmeye" çağırdı.

-Yunan, İsrail ve Kıbrıs Rum liderleri İsrail doğalgazının Akdeniz’e döşenecek boru hattıyla Avrupa’ya taşınmasını öngören EastMed projesi için imza attı. Projenin hayata geçirilmesi Türkiye’nin ilan ettiği deniz yetki bölgesinden geçmesi nedeniyle zor gözüküyor.

-Japonya’da maddi usulsüzlük suçlamasıyla yakalanan ve ev hapsinde tutulan Nissan Motor Co. ve Renault’nun eski CEO’su Carlos Ghosn’un İstanbul aktarmalı Lübnan’a kaçmasıyla ilgili aralarında MNG Jet Havacılık A.Ş.'nin operasyon müdürünün de olduğu yedi kişi dün gözaltına alındı. Polisteki işlemleri biten şüpheliler adliyeye sevk edildi. MNG Jet'ten de iddialarla ilgili açıklama yapıldı.açıklamada, “Bay Ghosn adı iki uçuş için de resmi belgelerde mevcut değildir. Jetler, MNG Jet'e ait olmamakla beraber MNG Jet tarafından işletilmektedir.” denildi.

-Ankara'da 13 Aralık 2018'de meydana gelen ve 9 kişinin hayatını kaybettiği, 84 kişinin yaralandığı Yüksek Hızlı Tren (YHT) faciasının yaşandığı Marşandiz İstasyonu'nda bu sabah da benzer bir kazanın eşiğinden dönüldü. Doğu Ekspresi treninin boş olan lokomotif ve jeneratör vagonu raydan çıktı. Kazada şans eseri ölen ya da yaralanan olmadı.

-Osmaniye'nin Düziçi Belediyesi meclis kararıyla ilçeye giriş çıkış yapan TIR, kamyon, minibüs, midibüs, hafif ticari araçlar ve taksilerden 'işgaliye' adı altında para toplanmaya başladı. İlçe girişine kurulan zabıta noktasında makbuz karşılığı toplanan paralara şoförler tepki gösterdi. Düziçi Belediyesi’nin 5 Kasım 2019’da yapılan meclis toplantısında oy çokluğu ile alınan kararla , ilçeye giren TIR’lardan 25 TL , kamyonlardan 20 TL, midibüs ve minibüslerden 15 TL, hafif ticari araçlardan 10 TL, taksilerden ise 5 TL alınacak.

-3 buçuk liraya yedikleri yemeğin ücreti 18 buçuk liraya çıkarılan İstanbul Üniversitesi öğrencilerinin eylemi sürüyor. Öğrenciler, zamların geri çekilmemesi durumunda 17 Şubat'ta boykota gideceklerini duyurdu.

3 Ocak 2020 Cuma günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %2.56 azalarak 112.961, Dolar %0.35 artarak 5.9779, Euro %0.05 azalarak 6.6545, Altın %1.79 artarak 297.88, Petrol %4.12 artarak 68.98, Bono %0.43 artarak 11.77'den işlem gördü.

4 Ocak 2020 Cumartesi günü bazı illerde en yüksek hava sıcaklıkları; Ankara 4, İstanbul 9, İzmir 14, Antalya 16, Edirne 7, Bursa 8, Kastamonu 2, Sivas 4, Trabzon 14, Erzurum 2, Van 4, Diyarbakır 7, Hatay 12, derece olacak.
OGÜNhaber