30 Eylül 2019 Pazartesi Yurt ve dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri HaberTuru programımızda.

Haber Turu 30 Eylül 2019 Pazartesi

-The Washington Post gazetesinde bir makale yazan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesi, 11 Eylül terör saldırılarını saymazsak, 21. yüzyılın en büyük ve tartışmalı olayı sayılabilir. Böyle bir suçun bir daha dünyanın hiçbir yerinde işlenmemesi, hem Türkiye’nin hem de insanlığın çıkarınadır. Suçluların cezasız kalmaması için mücadele etmek, bunu sağlamanın en kolay yolu.

-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan   dün öğle saatlerinde Tuzla’daki programa gitmek için konutundan ayrılarak, İstanbul Kısıklı’da Tarım Kredi Kooperatifi tarafından açılan satış mağazasından alışveriş yaptı. Bir firmanın ürünlerini alırken poz vermesi sosyal medyanın gündemine oturdu.
 
-Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak bu yılın güncellenmiş hedeflerini ve 2020,2021 ve 2022 yıllarını kapsayan yeni ekonomi programını açıkladı. Yeni YEP, işsizlik, enflasyon ve büyüme hedeflerinde 2018 yılı Eylül ayında açıklanan programdan farklılık gösterdi.e 15.9 olan 2019 yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 12’ye düştü.2020 yılı için ilk programda belirlenen yüzde 9.8’lik enflasyon hedefi yüzde 8 olarak revize edildi.2021 yılı enflasyon beklentisi iki programda da değişmeyerek yüzde 6 olarak duyurulurken, 2022 yıl sonu enflasyon hedefi yüzde 4.9 olarak belirlendi.
 
-AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, "Yargı Strateji Belgesi'nin 39 maddeden oluşan ilk paketini Meclis Başkanlığı'na sunuyoruz'' dedi. Muş yaptığı açıklamada paket detaylarına da değinerek; ''Paket, çok olumlu bir paket. Belli suçlarda basit yargılama usulünü getirmiş olacağız. Uzun tutukluluk sürelerine son vereceğiz. Hukuk fakültelerinden mezun olanlar hukuk mesleklerine giriş sınavına girecekler buradan en az 70 puan almak zorundalar. Bu sene hukuk fakültelerine girenler dahil olmayacak. Paketle 15 yıllık avukatlara yeşil pasaport geliyor.'ifadelerini kullandı. 
 
-CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın bugün açıkladığı Yeni Ekonomi Programı'nı (YEP) değerlendirdi. Öztrak, "Çok açık söylüyoruz, ekonomide değişimin başlaması için ilk değiştirilmesi gerek damadın kendisidir" diye konuştu

-Yüksek ateş ve mide bulantısı nedeniyle hastaneye yatırılan İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener taburcu oldu. Akşener kendisini görüntüleyen basın mensuplarına "Ben iyiyim. Su içerken dikkatli olun." dedi.
 
-İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İYİ Partililer ile buluştu. İmamoğlu, buluşmanın amacını “Seçim sürecindeki ittifakımızın devamıyla ilgili bir toplantı” olarak açıkladı.
 
-Sayıştay’ın hazırladığı Tarım ve Orman Bakanlığı Denetleme Raporu’yla büyük bir skandal ortaya çıktı. Sayıştay raporuna göre; Bakanlık tarafından 'Genç Çiftçi Projesi' kapsamında Ağrı, Tunceli, Malatya, Erzurum, Kars gibi birçok ilde dağıtılan hayvanlarda sığır brusellozu, veba, şap hastalıkları olduğu, Elazığ'da dağıtılan koyun ve keçilerde ise veba hastalığının olduğu belirtildi.
 
-İçişleri Bakanlığı, Mardin'de, İl Emniyet Müdürlüğü Özel Harekat ve Terörle Mücadele Şube Müdürlükleriyle ortaklaşa gerçekleştirilen operasyonda, 'Roger' kod adlı PKK'lı terörist Fırat Şimdi'nin etkisiz hale getirildiğini açıkladı.
 
-Terör örgütü IŞİD'in işgali nedeniyle 2014'te kapanan Suriye-Irak arasındaki sınır kapısı 5 yıllık aradan sonra yeniden açıldı.
 
-Irak'ın kuzeyindeki Zap bölgesine düzenlenen hava harekatında 7 PKK'lı terörist etkisiz hale getirildi.

-Pakistan Başbakanı İmran Han, resmi sosyal medya hesabında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir fotoğrafını paylaşarak bir duyuru yaptı. Han, "Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Mahathir ve ben bir toplantı yaptık. İslamofobiye karşı kuracağımız İngilizce televizyonu konuştuk" ifadesini kullandı.

-Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman açıklamalarda bulundu. Selman, petrol fiyatlarının İran nedeniyle "hayal bile edilemeyecek rakamlara ulaşabileceğini" söylerken, İstanbul'da geçen yıl öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetindeki sorumluluğunu bir kez daha kabul etti.
 
-Rusya'nın başkenti Moskova'da 20 bin kişi sokaklara çıkarak hükümet karşıtı gösteri düzenledi. 8 Eylül'de yapılan seçimlere bazı muhalif adayların katılmasının engellenmesi ve bu kişilerin gözaltına alınmasını protesto eden göstericiler hükümet karşıtı slogan attı.

-İstanbul'da geçtiğimiz hafta perşembe günü meydana gelen 5.8'lik depremin ardından hasar gören İstanbul Üniversitesi Çapa Diş Hekimliği Fakültesi binasına girmeyi reddeden öğrencilerin eylemi sürüyor.
 
-30 Eylül 2019 Pazartesi günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %0.34 artarak 105.515, Dolar %0.42 azalarak 5.6490, Euro %0.80 azalarak 6.1590, Altın %1.29 azalarak 269.56, Petrol %1.38 azalarak 60.20, Bono %1.49 azalarak 13.92 den işlem gördü.

-1 Ekim Salı günü bazı illerde en yüksek hava sıcaklıkları Ankara ve İstanbul 28, İzmir 31, Antalya 30 derece olacak. 
OGÜNhaber