30 Haziran 2020 Salı Yurt ve Dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri...

Haber Turu 30 Haziran 2020 Salı

- İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, uyuşturucu ve suç gelirlerine yönelik Cumhuriyet tarihinin en büyük operasyonlarından "Bataklık"ın başlatıldığını bildirdi.

- Elektriğe zam yapılmayacağı bildirildi. Sanayide kullanılan doğalgazda ise yüzde 9,7 ile 12,5 arasında indirim yapıldı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, sanayicilerin kullandığı doğal gazın fiyatında yapılan indirime yönelik "Pandemi döneminde desteklerle koruduğumuz sanayimizin ve ekonomimizin hızlı toparlanmasına katkı sağlayacak bu indirimin hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

- Türkiye Barolar Birliği Başkanı (TBB) Metin Feyzioğlu, Meclis'e AK Parti tarafından bugün sunulan çoklu baro teklifi ile ilgili kaygılarını dile getirdi. Feyzioğlu, "Çoklu sistem mezhepçi, etnikçi, marjinal baroların türemesine yol açacak bir sistemdir" dedi.

- Fransa Cumhurbaşkanı Macron ülkesinin Libya'da sadece çözüm arayışında olduğunu, Halife Hafter'i desteklemediklerini söyledi. Almanya Başbakanı Merkel ise, "On yıllardan beri, belki de daha önce hiç görmediğimiz ekonomik zorluklar yaşıyoruz" dedi.

- Seçime giderken koronavirüs salgınıyla boğuşan ve protestolarla iyice köşeye sıkışan ABD lideri Trump'a en ağır darbe, Afganistan'dan geldi. AP haber ajansı, Rusların Taliban'a ABD askerlerinin öldürülmesi için para verdiği istihbaratının Trump'a bir yıl önce iletildiğini bildiriyor.

- Gazeteci Carl Bernstein, ABD Başkanı Donald Trump’ın telefon görüşmelerini, tanıklara ve resmi belgelere dayandırarak uluslararası kamuoyuna aktardı. Yüzlerce telefon görüşmesinden çıkan sonucu paylaşan Bernstein, "Trump, telefon görüşmelerine o kadar hazırlıksızdı ki birçok kez Rusya Devlet Başkanı Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’a karşı tavizler verdi" dedi.

- Çin parlamentosu, büyük tartışmalara sebep olan Hong Kong'la ilgili milli güvenlik yasasını geçirdi. Bu gelişmeye ilk tepki Japonya'dan geldi.

- Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınında vaka sayılarında görülen artış nedeniyle İngiltere'nin Leicester kentinde ticari işletmeler ile okulların kapatılmasına ve gevşeme adımlarının uygulanmamasına karar verildi..

- Hindistan'ın Çin'le bağlantılı 59 mobil uygulamaya yasak getirdiği bildirildi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, engellenen Çin menşeli 59 uygulamanın "Hindistan'ın egemenliği, bütünlüğü, savunması, güvenliği ve kamu düzenine karşı zararlı faaliyetlerde bulunduğu" belirtildi.

- Salgının Türkiye'de en etkili olduğu nisan, mayıs ve haziran aylarını kapsayan ikinci çeyrekte Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, son 11 yılın en iyi performansına imza attı ve yüzde 30 yükseldi.

- 30 Haziran 2020 Salı günü borsa piyasaları, BIST %0.75 artarak 116.715, Dolar %0.01 artarak 6.8556, Euro %0.32 azalarak 7.6832, Altın %0.19 azalarak 389.99, Petrol %0.84 azalarak 41.52, Bono %2.07 artarak 9.38'den işlem gördü.

- 1 Temmuz 2020 Çarşamba günü en yüksek hava sıcaklıkları Ankara'da 31, İstanbul'da 32, İzmir'de 39, Antalya'da 38 derece olacak.
OGÜNhaber