30 Ocak 2020 Perşembe Yurt ve Dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri Haber Turu programımızda.

Haber Turu 30 Ocak 2020 Perşembe

-Brüksel'de düzenlenen Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'nda Türk bayrağını yırtma küstahlığını gösteren ırkçı Yunan milletvekilline Türkiye'den sert tepki geldi. Dişişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Şanlı bayrağımıza uzanan elleri nasıl kırdığımızı, denize nasıl döktüğümüzü en iyi bu ırkçı kafalar bilir” paylaşımında bulundu.

 -MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Yüzyılın Anlaşması"na tepki gösterdi. Bahçeli, “ABD ve İsrail ateşle oynamakta, Türk ve İslam aleminin sabırlarını, tahammül sınırlarını zorlamaktadır. Zalimlerin tek yanlı kararlarıyla Filistin’in tarihi hakları ihlal edilmek şöyle dursun imhanın eşiğine kadar getirilmiş durumdadır” dedi.

-Depremin vurduğu Elazığ'ı ziyaret ettikten sonra ailesiyle birlikte tatil için gittiği Erzurum'da kayak yaptığı için sertçe eleştirilen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, gelen tepkilere bir kez daha yanıt verdi: Kayak, zil takıp oynamak değil. Üç günümü çocuklarımla beraber geçirdim. Ben Elazığ'daki sorumluluklarımı yerine getirdim.

-Kurucu üyesi ve MKYK üyesi olduğu AKP’de geçen yıl istifa eden ve siyasi kariyerine kuracağı yeni bir partiyle devam etme kararı alan Ali Babacan, çalışmalarla ilgili açıklama yaptı. Parti kurma çalışmalarının en kısa sürede biteceğini belirten Ali Babacan,''Hedefimiz, milletimizin karşısına alnımızın akıyla çıkıp, çocuklarımızın geleceğini teminat altına alacak, ülkemizin için umut olacak bir hazırlığı ortaya koymaktadır. En kısa sürede partimiz, kadromuz ve çözümlerimizle vatandaşlarımızın huzurunda olacağız. Herkesin içi rahat olsun.'dedi.

-İstanbul'un yeni açıklanan deprem toplanma ve geçici barınma alanları içinde AVM'lerin ve mezarlıkların da bulunması dikkat çekti. İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanı Dr. Tayfun Kahraman, "Mezarlıklar afet sonrası ilk şok anında kullanılacak 'toplanma alanları' içinde yer alıyor. Çünkü kentin merkezinde neredeyse başka boş alan kalmadı" dedi.

-CHP İstanbul İl Başkanı Dr. Canan Kaftancıoğlu da mesleki örgütlenmeleri olmadığı için seslerini duyuramadıklarını söyleyen kuryelerin sorunlarına çözüm bulmak için harekete geçti.Kuryelerin sorunlarını dinleyen Kaftancıoğlu, “Yasal olarak tehlikeli meslek sınıfına alınmanız hakkınızdır ve bu hakkınızı hep birlikte alacağız. CHP olarak önümüzdeki haftalarda sizlerle birlikte bir motosikletli kuryeler çalıştayı da düzenleyeceğiz. Güvencesiz şartlara mahkum edilen kuryelerin taleplerinin takipçisi olmak benim görevim; mesleki örgütlenmelerini sağlamak da onların görevi” dedi.

 -Çeşme ve Urla’da acil kamulaştırma kararı alınan araziler üzerinde Suudi Arabistan merkezli Albassam Group’un, “Yeni Çeşme” adıyla bir proje geliştirdiği iddia edildi. Erdoğan’ın Urla’daki yazlığına komşu 4 milyon metrekareye yayılan 15 milyar liralık projede, bir de yatlar için kanal projesi var.

-Çin’de hızla yayılan ”corona virüsü’ salgını nedeniyle çeşitli şehirlerde farklı amaçlarla bulunan bazı Türkler, yaşadıkları endişe nedeniyle Türkiye’ye dönüş planlarını erkene çekti.Çin'den dönen Türkler, bölgedeki virüs endişesini anlattı. Maskesiz kimsenin dışarı çıkmadığını anlatan yolcular, adeta hayalet şehirlerin oluştuğunu söyledi.

 

-Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün Suriye'nin İdlib vilayetinde devam eden Rusya ve rejim operasyonlarını eleştirirken Moskova Yönetimi'ne sert eleştiriler getirdi. Erdoğan'ın "saldırılar durmazsa kendi göbeğimizi kendimiz keseriz" çıkışının üzerinden 24 saat bile geçmeden, Rusya Hava Kuvvetleri'nin İdlib'e bağlı Ariha'da bir hastane vurduğu öne sürüldü.

 -Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın iki hafta içinde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) ABD Başkanı Donald Trump ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Orta Doğu Barış Planı'na bir tasarıyla karşı çıkacağı bildirildi.

-Çin'in Wuhan kentinde başlayan corona virüsü salgınının paniği Avrupa'ya sıçradı... Almanya, Finlandiya ve Fransa'da corona virüs vakaları görülürken Orta Avrupa ülkesi Çekya'dan flaş bir açıklama geldi. Çekya Dışişleri Bakanı Tomas Petricek, Çin vatandaşlarına vize verilmesini askıya aldığını duyurdu. Filipinler, corona virüsle ilgili bir son dakika açıklaması yaptı. Açıklamada ilk corona virüs vakasının görüldüğü duyuruldu. Bu açıklamadan çok kısa bir süre sonra Hindistan'da da ilk vakanın görüldüğü açıklandı. Rusya Dışişleri Bakanlığı ise Çin vatandaşlarına e-vize uygulamasının geçici olarak kaldırıldığını açıkladı.

-İtalya'nın Civitavecchia (çivitavekia)  Limanı'nda demirleyen Costa Smeralda gemisinde corona virüsü alarmı verildi. İki Çinli turistin virüs taşıdığı öne sürülürken, 6 bine yakın yolcunun gemiden ayrılmasına izin verilmiyor.

-Rus haber ajansı RIA'nın son dakika gelişmesi olarak servis ettiği haberde, Moskova'nın Domodedovo Havaalanı'ndaki bir uçakta bulunan kadın bir yolcunun kendini patlatmakla tehdit ettiğini aktardı. S7 Havayolları'na ait uçağın acil iniş yaptığı duyuruldu.

 -ABD´nin Virginia eyaleti merkezli Federal Araştırma Kurumu Ulusal Bilim Vakfı (NSF), Güneş´in yüzeyinin en net fotoğrafını yayınladı.Yayınlanan fotoğraf36 bin 500 kilometrekare alanı kapsayan fotoğraf, Güneş yüzeyine ait bugüne kadar çekilmiş en net fotoğraf olma özelliğini taşıyor.

-30 Ocak 2020 Perşembe günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %0.59 azalarak 118.985, Dolar %0.36 artarak 5.9814, Euro %0.58 artarak 6.5992, Altın % 0.64 artarak 303.99, Petrol %2.36 azalarak 57.52, Bono %0.59 artarak 10.16'dan işlem gördü.

-31 Ocak 2020 Cuma günü bazı illerde en yüksek hava sıcaklıkları; Ankara 5, İstanbul 11, İzmir 15, Antalya 17, Edirne 14, Bursa 12, Kastamonu 2, Sivas -2, Trabzon 9, Erzurum 1, Van 3, Diyarbakır 8, Hatay 12, derece olacak.

OGÜNhaber