31 Ekim 2019 Perşembe Yurt ve dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri HaberTuru programımızda.

Haber Turu 31 Ekim 2019 Perşembe

-Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ekonomiye ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Albayrak, ekim ayında enflasyonun yüzde 8'e gerilediğini söyledi ve üç kamu bankasının istihdam odaklı kredi paketi hazırladıklarını açıkladı.


-Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yetkisini kullanarak Genelkurmay Eski Başkanı İlker Başbuğ'un Yüce Divan'da yargılanmaması yönünde karar verdiği ve AYM'nin  Anayasa Mahkemesi kaynakları, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yasadan gelen ‘Genelkurmay başkanlarını yargılamaya izni vermeme yetkisini’ kullanarak bunu bildirdiğini ifade etti.  Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, Yüce Divan sıfatıyla, 26'ncı Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un, "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümet'ini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek, silahlı örgüt kurmak ve yönetmek suçlarından cezalandırılması istemiyle açılan kamu davasının, "muhakeme şartının gerçekleşmemesi" nedeniyle düşmesine karar verdi.


-Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Bülent Arınç kamuoyunda sürekli konuşulan KHK mağdurlarıyla ilgili gündemi sallayacak açıklamalar yaptı. ''KHK bir faciadır'' diyen Arınç çevresinde birçok KHK mağdurunun olduğunu söyledi ve onları gördükçe yerin dibine geçiyorum dedi.


-AKP ve MHP liderlerinin konuşmalarının tamamını, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun konuşmasının bir bölümünü  yayınlayan TRT, yaklaşık bir saat süren İYİ Parti grup toplantısını ve Meral Akşener’i ekrana getirmedi. Çifte standartın gerekçesini Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması için bir soru önergesi veren İYİ Parti Ankara Milletvekili Ayhan Altıntaş ,'Bu uygulamalar TRT'nin tarafsız yayıncılık ilkesine aykırı değil midir ve bu konuda bir yaptırım uygulanacak mıdır?'diye sordu.


-İstanbul Boğazı ile ilgili planlama, izin ve denetim yetkileri İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden alınarak Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından oluşturulacak kurullara devredilecek.Hazırlığı devam eden düzenlemeyle birlikte İBB'nin boğazlar konusunda hiçbir yetkisi kalmayacak.

 

-Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, basın toplantısı düzenledi. Torun düzenlediği basın toplantısında hayli tartışma yaratan İstanbul Boğazı'nda yapılmak istenen yetki devrini eleştirdi. 'Çevre ve Şehircilik Bakanlığının oluşturduğu taslağın, seçilmiş insanların, belediye başkanlarının, meclislerin yetkilerini alarak bunu Saray'a verdiğini söylen Torun, bu kapsamda, İstanbul Boğazı'yla ilgili bir karar alınmaya çalışıldığını, Boğaz'ın imarıyla ilgili yetkinin Saray'a verileceğini kaydetti.


-TÜRK Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Fırat'ın doğusunu terör örgütlerinden temizlemek için başlattığı Barış Pınarı Harekatı kapsamında teröristlerden temizlenen Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesi karşısında yer alan Suriye’nin Haseke iline bağlı Resulayn ilçesinde teröristlerin tuzakladığı 250 kilogram patlayıcı imha edildi.


-Kamuda, mahalli idarelerde, meslek kuruluşları ve üniversitelerde görev yapan üst düzey yönetici, genel müdür ve daire başkanları, yarından itibaren çakarlı araç kullanamayacak. Yetkisiz çakar kullananlara 2 bin 4 liraya kadar varan idari yaptırım uygulanabilecek, kurallara uymayanların araçları trafikten men edilecek.

 

-İngiliz Reuters haber ajansı,Washington Yönetimi'nin Amerikan askerlerini Suriye'den çekme kararının ardından ilk kez ABD güçlerinin Türkiye-Suriye sınırında devriyeye çıktığını öne sürdü.

 

-ABD, terör örgütü IŞİD elebaşı Ebubekir el Bağdadi'nin ölü el geçirildiği operasyondan ilk görüntüleri paylaştı.Operasyon anına ait görüntülerde askerlerin birçok noktadan hedeflerine yaklaştığı kameraya yansıdı.

 

-Suriye-Türkiye sınırındaki Afrin ilçe merkezinde bomba yüklü aracın patlatılması sonucu 8 sivil öldü, 14 sivil yaralandı.

 

-Suriye'nin terör örgütü PKK bağlantılı YPG güçlerinin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri'ne (SDG) yönelik 'orduya katılın' çağrısına yanıt geldi. SDG'den yapılan açıklamada, "Bireylere yönelik bu dili kesinlikle reddediyoruz" ifadesi kullanılırken, birleşme ihtimali ise tamamen dışlanmadı.

 

-Pakistan'ın Liyakatpur kenti yakınlarında hareket halindeki bir trende patlama meydana geldi, ardından yangın çıktı. Üç vagonun yandığı faciada en az 73 kişi hayatını kaybetti. Yetkililer can kaybının artmasından endişe duyuyor.

 

-Japonya'da 14'üncü yüzyılda inşa edilen Shuri Kalesi dün bilinmeyen bir sebeple yandı. 600 yıllık   tarihi yapı UNESCO Dünya Mirası'nda yer alıyordu. Yetkililer olayla ilgili soruşturma başlattı.

 

31 Ekim 2019 Perşembe günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %0.01 artarak 98.703, Dolar %0.32 artarak 5.7176, Euro %0.44 artarak 6.3864, Altın %0.97 artarak 276.82, Petrol %0.66 azalarak 59.73 Bono %2.33 azalarak 12.60 dan işlem gördü.

 

1 Kasım 2019 Cuma günü bazı illerde en yüksek hava sıcaklıkları; Ankara 14, İstanbul 16, İzmir 21, Antalya 23,  Edirne 14, Bursa 17, Kastamonu 10, Sivas 17, Hatay 23, Trabzon 17, Erzurum 11, Diyarbakır 20, Van 14, derece olacak.


OGÜNhaber