4 Ekim 2019 Cuma Yurt ve dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri HaberTuru programımızda.

Haber Turu 4 Ekim 2019 Cuma

- Adalet Bakanı Gül'den yargı reformu paketiyle ilgili açıklama geldi. Gül; ''Cumhurbaşkanımızın 30 Mayıs'ta açıkladığı Yargı Reformu Strateji Belgesi'nin de hedeflerini gerçekleştirmek adına çok önem verdiğimiz mecralardır çünkü reformlar sadece kağıt üzerinde kalmaz, bunun sahada uygulamasını görmek lazım ve esasen oradan gelen talepleri de takip etmek, dikkate almak, uygulamadaki aksaklıkları görmek çok önemlidir, işte yargıya güveni artırmak adına bu toplantılarda ihtiyaçlarımızı, eksiklerimizi değerlendirmek adına çok önemli olduğunu düşünüyoruz ve böylece hedeflerimizin gerçekleştirilmesi, reformlarımızın bir bir hayata geçirilmesi adına 2019 yılını da bir milat olarak görüyoruz. ''dedi.

- İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "1 Kasım itibarıyla yetkisiz çakar kullanımı noktasında tavizsiz bir uygulamaya başlıyoruz. Kimse kusura bakmasın" dedi.

- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Yeni bir siyaset anlayışı getiriyoruz. Herkesi kucaklayan, herkese saygı gösteren, her kimliğe, her inanca saygı gösteren bir siyaset anlayışı... Ayrışmayacağız, bölünmeyeceğiz, bir arada huzur içerisinde yaşayacağız." dedi.

- İYİ Parti genel başkanı Meral Akşener, Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde aksaklık yaşandığını belirterek, sistemin tekrar eskiye dönmesi gerektiğini ifade etti. Akşener “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini Türkiye taşıyamıyor. Aklı başa alıp iyileştirilmiş parlamenter sisteme geri dönülmeli. Sayın Erdoğan'a da yazık oluyor" diye konuştu.

- MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, "Milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının arkasına saklandığı kanaatinin oluşmaması ve hukukun üstünlüğü ilkesinin ruhuna uygun tavır alınması bakımından MHP, komisyonda dokunulmazlıkların kaldırılması yönünde oy kullanacak ve konunun genel kurula gelmesini isteyecektir" dedi.

- Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu “Yargı reformu doğru bir iş, doğru bir iş yapıyoruz” değerlendirmesinde bulundu. Feyzioğlu “İlk kez bir adalet bakanı, ‘Sorunlarınız ne?’ dedi ve bütün bürokrasisiyle dinledi. Barolar, baro başkanları, dekanlar, başsavcılar, ilgili herkes işin içine katıldı. Tüm başlıkları birlikte hazırladık. Destek veriyoruz çünkü Yargı Reformu Strateji Belgesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin ortak aklının ortaya konulduğu bir belge” ifadelerini kullandı.

- Eski HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'in avukatı Arzu Eylem Kayaoğlu, Önder'in tahliye kararının yazıldığını duyurdu.

- CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, Hamidiye Su ile THY arasındaki anlaşmanın bitirilmesini Meclis gündemine taşıdı. Karabat, T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan'ın yanıtlaması istemiyle Meclis'e soru önergesi verdi.

- Merkez Bankası, %9.26'ya gerileyen Eylül ayı enflasyon verilerinin ardından bugün yayımladığı raporda ekim ayı enflasyonu için uyarılarda bulundu. Enerji fiyatlarının ekim ayı enflasyonunu etkileyeceğini belirten raporda, "Enerji fiyatlarında aylık bazdaki artış eğilimi elektrik fiyat ayarlamasının etkisiyle Ekim ayında devam edecek" ifadelerini kullandı.

- Kıbrıs Rum yönetimi, Doğu Akdeniz'de sondaj çalışmalarına yeniden başlayan Yavuz gemisinin 'çalışmalarını derhal durdurması' çağrısı yaptı. Rum yönetimi geminin geri çekilmemesi durumunda, çalışanlar hakkında uluslararası tutuklama emri çıkarmakla tehdit etti.

- Irak'ın başkenti Bağdat ile güney kentlerinde "yolsuzluk, işsizlik ve kamu hizmeti yoksunluğu" nedeniyle başlayan gösterilerde ölü sayısı 44'e yükseldi.

- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD'yle krize neden olan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’yla (INF) ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Putin, ABD'nin yasaklı füzeyi test ederek bu anlaşmayı çok önce ihlal ettiğini itiraf etmiş olduğunu söyledi.

- İspanya'nın Vigo şehrinden İstanbul'a gitmekte olan Antonov-12 tipi kargo uçağı, Ukrayna´da Lviv kentinde yakıt ikmali için iniş yaptığı sırada düştü. 8 kişinin bulunduğu uçakta ilk belirlemelere göre 5 kişi hayatını kaybetti.

- 5 ekim cumartesi günü bazı illerimizde en yüksek hava sıcaklıları; Ankara 23, İstanbul 22, İzmir 24 ,Antalya 26 derece olacak.

- 4 Ekim 2019 Cuma günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %0.37 artarak 103.167, Dolar %0.04 artarak 5.6970, Euro %0.17 artarak 6.2605, Altın %0.31 artarak 276.49, Petrol %0.97 artarak 58.27, Bono %2.09 artarak 13.61 den işlem gördü.
OGÜNhaber