5 Ağustos 2020 Çarşamba Yurt ve Dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri...

Haber Turu 5 Ağustos 2020 Çarşamba

- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından 4 Ağustos Türkiye günlük koronavirüs tablosu yayımlandı. Ülkede son 24 saatte 1.083 yeni vaka daha tespit edilirken, can kaybı 18 kişi daha artarak toplam 5.765'e yükseldi.

- Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta dün meydana gelen patlamada 6 Türk vatandaşının yaralandığını belirterek, bunlardan 5'inin hafif yaralı olduğunu, ameliyat olan vatandaşın durumunun ise iyiye gittiğini bildirdi.

- Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, Pozantı Kongresi’nin 100’üncü yılının kutlandığı etkinlikte, Fransa’nın yüzyıllar boyunca sömürge ve işgal yaptığını söyleyerek, “Avrupa ülkeleri dahil dünyada 100’ün üzerinde ülkeye yardımda bulunduk. Uluslararası dayanışmanın en güzel örneklerini verdik. Bazı Batı ülkeleri birbirinin tıbbi malzemelerine el koyup onları gasp ederken biz yardımları yaptık. Herkes karakterinin gereğini yapar” dedi.

- Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç'tan İstanbul Sözleşmesi'ne ilişkin açıklama geldi. Malkoç, "İstanbul Sözleşmesi'nden Türkiye'nin çekilmesiyle ilgili, İstanbul Sözleşmesi'nin iptaliyle ilgili kurumumuza 200'e yakın başvuru olmuştur. Bu başvurular inceleme aşamasındadır. İncelemelerimiz belli bir noktaya gelmiştir ancak Kamu Denetçiliği Kurumu olarak daha kararımızı vermiş değiliz" dedi.

- İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı bayramdaki can kaybı bilançosunu açıkladı. Çataklı, Kurban Bayramı'nda yaşanan trafik kazalarına ilişkin, “Bayram tatilinde 29 ilde 44 ölümlü trafik kazasında 60 can kaybı yaşanmıştır. Can kayıplarından en fazla Ankara ilimizde 11, Hakkari ilimizde 6 ve Niğde ilimizde 6 olarak gerçekleşmiştir” dedi.

- Diyarbakır’ın Dicle ilçesinde bayram misafirliğine geldikleri evin önünde oynarken kaybolan 4 yaşındaki Miraç’ı arama çalışmaları 6’ıncı gününde devam ediyor. Jandarma ekipleri, köyde küçük Miraç’ı en son gören tanıkların ifadelerine başvururken, arama kurtarma ekipler ise Dicle Nehri kıyısı ile dağlık alandı arama çalışmalarını sürdürüyor.

- Aydos Ormanında bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. Yangın söndürme helikopterinin ve itfaiyenin yanı sıra vatandaşların da kazma küreklerle müdahale ettiği yangın kontrol altına alındı.

- Adana merkezli 14 ilde terör örgütü FETÖ üyesi olduğu öne sürülen 27 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Şafak vakti gerçekleşen operasyonla aralarında aktif görevde bulunan askerlerinde olduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.

- Resmi açıklamalara göre Lübnan'daki Beyrut Limanı'nda dün meydana gelen patlamada şu ana kadar 100 kişi öldü, 4 binden fazla kişi yaralandı. Enkaz altında kalan kişilerin kurtarılması için de arama çalışmaları devam ediyor. Vali Abbud'a göre patlama, 3 ila 5 milyar dolarlık zarara neden oldu. Kentteki lüks otellerin bulunduğu bölge, olayın meydana geldiği Beyrut Limanı yakınında yer alıyor. Ağır hasar bölgesindeki otellerin yüzde 90'ının kullanılamaz hale geldiği belirtiliyor.

- Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde ortaya çıkan ve dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tespit edilen kişi sayısı, dünya genelinde 18 milyon 704 bini aştı. Virüs nedeniyle 704 bin 370 kişi yaşamını yitirdi. En fazla vaka ve ölümün olduğu ABD'de 4 milyon 918 bin 420 kişide Kovid-19 tespit edildi, salgın nedeniyle 160 bin 290 kişi hayatını kaybetti.

- 6 Ağustos 2020 Perşembe günü en yüksek hava sıcaklıkları Ankara'da 34, İstanbul'da 31, İzmir'de 36, Antalya'da 35 derece olacak.

- 5 Ağustos 2020 Çarşamba günü borsa piyasaları; BIST %0.26 artarak 1.090, Dolar %1.93 artarak 7.0319, Euro %2.47 artarak 8.3672, Altın %3.17 artarak 461.11, Petrol %3.26 artarak 45.88, Bono %4.92 artarak 11.94'ten işlem gördü.
OGÜNhaber