5 Aralık 2019 Perşembe Yurt ve Dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri Haber Turu programımızda.

Haber Turu 5 Aralık 2019 Perşembe

- Suriye'deki operasyonlarla ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bu terörü temizlemeden oradan çıkmayacağız. Bugün kendi milli güvenliği için hiç kimsenin icazetini aramadan operasyon düzenleyen, dış politikası bağımsız bir Türkiye var. Suriye'nin topraklarında gözümüz yok ama gözü olanlar lütfen terk etsinler" ifadelerini kullandı.

- Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Zalimce cinayetlerin ardından görülen davalarda, somut ve hukuk temelli tatmin edici gerekçelere dayanmayan 'iyi hal' gibi soyut değerlendirmelerle canilere ceza indirimi yapılması vicdanları yaralamaktadır." dedi. Bakan Gül, Ceren Özdemir cinayetiyle ilgili soruşturmayı yürüten başsavcılığın açıklama yapacağını sözlerine ekledi.

- Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Karla Mücadele ve Yol Bakım Makinalarının Hizmete Alım Töreni’ne katıldı. Turhan yaptığı konuşmada; 'Son 17 yılda karayollarına 469 milyar liralık yatırım yaptık'açıklamasında bulundu.

- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, tütün ürünlerinin kullanıldığı tavanı açılır kapanır alanların artık "kapalı alan" olarak kabul edileceğini, yönetmelikle bu tanımlarının yeniden belirleneceğini bildirdi.

- Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Libya ile imzalanan Münhasır Ekonomik Bölge Anlaşması ile ilgili bir açıkalma yaparak; ''Bugün Gazi Meclisimizde oylanacak bu tarihi anlaşma ile Doğu Akdeniz’de kazanan barış, Türkiye ve Libya kardeşliği olacaktır. Ülkemize yönelik tehditler göz önüne alındığında NATO'nun güvenlik kodlarının güncellenmesi kaçınılmazdır."dedi.

- Dünyanın saygın medya kuruluşlarından ABD merkezli Bloomberg Business Week dergisi, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu "The Bloomberg 50" listesine aldı. İmamoğlu, listeye Türkiye'den seçilen tek isim oldu.

- DİSK, yeni yılda geçerli olacak asgari ücrete ilişkin önerisini açıkladı.DİSK "2020 yılında asgari ücretin net 3 bin 200 TL olması gerektiğini savunuyoruz" açıklaması yaptı. Asgari ücret görüşmelerinde ilk toplantı pazartesi günü yapılmıştı. İkinci toplantı 10 Aralık'ta gerçekleştirilecek.

- Bartın’ın Amasra ilçesinde, işten çıkarılan Berat Ö., Amasra Belediye Başkanı CHP’li Recai Çakır’a evinin önünde çakı ile saldırdı. Recai Çakır, Berat Ö.’nün elini tutarken, çevredekilerin yardımıyla saldırgandan kurtuldu. Berat Ö. gözaltına alındı.

- Türkiye'nin konuştuğu balerin Ceren Özdemir’i cinayetinde katil zanlısı Özgür Arduç’un korkunç ifadesi ortaya çıktı. 'Pişman değilim' diyen Özgür Arduç, başka kadınları da öldürmeyi planlamış.Ordu Efilli Açık Cezaevi'nden 1 Aralık’ta firar ettikten sonra, sürekli birilerini öldürmeyi düşündüğünü anlattı. Katil zanlısı Özgür Arduç, düzenlenen operasyonla yakalandığında Ceren'i öldürdüğü bıçakla 2 polisi de yaraladı. Ceren'in katilinin sabıka kaydı ise emniyette ortaya çıktı. 14 yıl önce bir çocuğu öldüren katil, 20 yıl hapse mahkum olmuş.

- Çorlu’da akrabası tarafından yaşadığı istismar olayını savcılığa ihbar eden ve istismarcısı Vedat Turhan'dan şikayetçi olan 26 yaşındaki Emre Yıldır, soruşturmanın üzerinden 52 gün geçmesine rağmen, bir ifadeye çağrılmayınca yaşadığı apartmanın 15’inci katındaki pencereden atlayarak hayatına son verdi. Emre Yıldır'ın ölümünün ardından suç duyurusu işleme alında ve istismara maruz kalan Yıldır’ın ölümüne neden olan akrabası sanık Vedat Turhan hakkında müebbet hapis istemiyle dava açıldı.

- TÜİK, 2018 yılı ceza infaz kurumu istatistiklerini açıkladı. Rapora göre; cezaevlerindeki hükümlü ve tutuklu sayısı 2017'ye göre %14 artarak 264 bin 842 oldu. Bunların yüzde 96,1'ini erkekler oluşturdu. Cinayet işleyenlerin yüzde 29,9'unu ilköğretim, 27,6'sını ise lise mezunları oluşturdu. 'Yaralama' suçunda ise yüksekokul mezunları birinci sırada yer aldı.

- Küçükçekmece Belediyesi’nin eski başkanı Aziz Yeniay’ın şirketi tarafından yapılan inşaat projesinin ruhsatı mahkeme tarafından iptal edildi. Mahkeme, plana göre toplam 10 bin 351 metrekare olması gereken inşaat alanının ruhsatta 18 bin 59 metrekareye çıkarıldığını tespit etti.

- Osmaniye'de roket yapımında kullanılan selenyum maddesi ele geçirildi. Valizden çıkan 475 gram ağırlığındaki maddenin değeri 5 milyon dolar olarak açıklandı.

- Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Suriye, Libya ve diğer konuları görüşmek üzere İngiltere, Fransa ve Almanya olarak, gelecek yılın ilk üç ayında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile tekrar bir araya geleceklerini bildirdi.

- Türkiye'nin Libya'yla vardığı 'deniz yetki alanlarının sınırlandırılması' anlaşması, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ni harekete geçirdi. Rum Yönetimi, Türkiye'nin sondaj çalışmalarını da öne sürerek 'Doğu Akdeniz’deki yeraltı zenginliklerini koruma altına almak' için Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı’na başvurdu.

- Kıbrıs Rum Kesimi ve Yunanistan ile birlikte Akdeniz'de sondaj çalışmaları yapan İsrail ilginç bir açıklama yaptı.İsrail Dışişleri Bakanlığı, resmi Twitter hesabı üzerinden, "İsrail, Türkiye'nin Akdeniz'deki adımlarını endişeyle izliyor. İsrail Yunanistan'a tam destek olacaktır" mesajını yayınladı.

- ABD Savunma Bakanı Mike Esper, Amerikan güçlerinin Suriye'nin kuzeydoğusundan çekilme işlemlerinin tamamlandığını açıkladı.

- Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un gündeme getirdiği emeklilik reformunu protesto etmek isteyen milyonlarca Fransız sokaklara döküldü... Ülke genelinde yapılacak grevlerde hızlı trenlerin yüzde 90'ı ve Paris metrosuna erişim büyük oranda engellendi ve yüzlerce uçuş iptal edildi.

- ABD'deki Pearl Harbor Tersanesi'nde düzenlenen silahlı saldırıda 2 kişinin yaşamını yitirdiği, 1 kişinin de yaralandığı bildirildi.
Silahlı saldırganın ABD'li bir denizci olduğu ve saldırının ardından silahla yaşamına son verdiği kaydedildi.

- ABD'li uzay mekiği ve roket üreticisi SpaceX'in kurucusu ve Üst Yöneticisi Elon Musk, Tayland'da geçen sene bir mağarada mahsur kalan 12 çocuk ve antrenörlerinin kurtarılmasına yardım eden İngiliz dalgıç Vernon Unsworth hakkında sosyal medyadan yaptığı "pedofil" suçlaması nedeniyle hakim karşına çıktı.Duruşmada, dalgıcın eleştirisinin, çocukların kurtarılması için yaptığı ”iyi niyetli” teklifine yönelik ”nedensiz bir saldırı” olduğunu savunan Elon Musk, aslında ne onun ne de kendisinin birbirlerine yönelik hakaretlerinin kasıtlı olduğuna inandığını, doğup büyüdüğü Güney Afrika’da ”pedofil” kelimesinin ”yaygın bir hakaret” olduğunu ve aslında dalgıcın gerçekten pedofil olduğunu kastetmediğini iddia etti.

- 5 Aralık 2019 Perşembe günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %1.01 artarak 108.789, Dolar %0.29 artarak 5.7666, Euro %0.53 artarak 6.4062, Altın %0.32 artarak 273.54, Petrol %1.16 artarak 63.73, Bono %0.58 artarak 12.15'den işlem gördü.
OGÜNhaber