5 Eylül 2019 Perşembe Yurt ve dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri Haber Turu programımızda.

Haber Turu 5 Eylül 2019 Perşembe

- Mardin'in Ömerli ilçesinde teröristlerce yola tuzaklanan el yapımı patlayıcının infilak ettirilmesi sonucu 1 asker şehit oldu, 2 asker yaralandı. Tavuklu Mahallesi mevkisinde PKK’lı teröristlerce menfeze tuzaklanan patlayıcı güvenlik güçlerinin geçişi sırasında infilak ettirildi.

- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Sivas Kongresi'nin 100'üncü yılı nedeniyle Sivas'ta yapılan Parti Meclisi toplantısında konuştu. Kılıçdaroğlu, AKP'ye 5 maddelik çağrıda bulundu. Bu çağrılar; 1- Cumhurbaşkanı tarafsız olmalı, 2- Güçler Ayrılığı ilkesine uyalmalı, 3- Devlet Yönetiminde Şeffaflık, 4- İki devlet yönetimine son verilmeli, 5- Dövizle verdiğin garantiyi Türk lirasına çevirilmeli.

- İETT Genel Müdürü Ahmet Bağış, görevinden istifa ettiğini açıkladı. Bağış, "İş ahlakım, anlayışım, ilkelerim ve kendime duyduğum saygı gereği istifa ediyorum" ifadelerini kullandı. 

- Çocuklarının terör örgütü Pkk’ya katılmaları için dağa kaçırıldığını iddia ederek HDP Diyarbakır İl Başkanlığı önünde Çetinkaya, Akkoyun ve Biçer ailelerinin oturma eylemi yaptı. Ailelerin oturma eylemi sürdüğü sırada, HDP İl Başkan Zeyyat Ceylan, düzenlediği basın toplantısında, ailelerin oturma eylemlerinin HDP’ye yönelik hazırlanan saldırı senaryolarının bir parçası olduğunu iddia etmesi, ailelerin tepkilerine neden oldu.

- Kuzey İrlanda'nın İngiltere ile birlik yanlısı Demokratik Birlik Partisinin 10 milletvekilinin dışarıdan desteğiyle ve 1 milletvekili farkla kurulan azınlık hükümetinin Başbakanı Boris Johnson, Lee'nin Liberal Demokrat Parti'ye geçmesiyle hükümet etme çoğunluğunu kaybetti.

Laureate International bünyesinde olan İstanbul Bilgi Üniversitesi, Can Holding'e satıldı. Akademik kadronun korunacağı belirtilirken sermaye ihtiyacına göre Laureate Türkiye ve yakın coğrafyadaki yeni okul yatırımlarında kullanılmak üzere peyderpey 90 milyon dolar ödenmek üzere opsiyonlu bir uluslararası işbirliği anlaşması imzalandı.

- Diyarbakır'ın Lice ve Hazro ilçeleri kırsalında terör örgütü Pkk'ya yönelik yürütülen operasyonda 6 milyon 56 bin 586 kök Hint keneviri ve 530 kilogram esrar ele geçirildi. Diyarbakır Valiliği ele geçirilen kenevirin son yıllarda ülke genelinde tek operasyonda yakalanan en büyük miktar olduğunu açıkladı.

Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölge Baş Yöneticisi Carrie Lam, şüphelilerin iadesi yasasını resmi olarak geri çekmeyi planlıyor. Tartışmalı yasa tasarısının geri çekilmesi, muhaliflerin üç aydır süren protestolarında en büyük taleplerinden biriydi.

- Denizli'nin Kale ilçesinde birçok uygarlığın izini taşıyan Tabae Antik Kenti’nde kazı çalışmaları sürerken daha önce buradan götürülen birçok tarihi eserin bazı evlerin duvarlarının yapımında kullanıldığı tespit edildi. Antik kentteki kazılara bilimsel danışmanlık yapan Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Beyazıt, mahallelerdeki evleri tek tek gezip, bu eserleri toplayacaklarını söyledi.

Atlas Okyanusu'nda  Bahamalar'ı vuran Dorian Kasırgası'nda ölenlerin sayısı 7'ye yükseldi. Bahamalar'ı 5'inci kategoride vuran kasırga nedeniyle ölenlerin sayısının daha da artmasından endişe duyulduğu bildirildi.

- Muğla’nın Bodrum ilçesinde nesli tükenmekte olan caretta caretta yavruları ekipleri alarma geçirdi. Kaplumbağa yuvasını bulmak için gelen ekipler gördükleri manzara karşısında şok oldu. Sahilde bulunan yerli ve yabancı turistler ise kaplumbağaların fotoğraflarını çekmek için birbiriyle yarıştı.

- Uluslararası Basketbol Federasyonu'nun düzenlediği 2019 Dünya Kupası'nda A Milli Erkek Basketbol Takımımız, uzatmaya giden maçta Dünya'nın basketbol konusunda en iyi ülkesi olarak gösterilen ABD karşısında sahadan 93-92'lik mağlubiyetle ayrıldı.  Ay- yıldızlılar, 5 Eylül perşembe günü 11:30'a Çekya ile grubundaki son maçını oynayacak.

- 4 Eylül 2019 Çarşamba günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %0.95 artarak 99.767, Dolar %0.95 azalarak 5.6741, Euro %0.53 azalarak 6.2550, Altın %1.64 azalarak 280.29, Petrol %1.48 artarak 59.12, Bono %0.44 azalarak 15.93 den işlem gördü.

5 Eylül 2019 Perşembe günü en yüksek hava sıcaklıkları Ankara ve İstanbul'da 28 İzmir'de 30, Antalya'da 36 derece olacak.
OGÜNhaber