6 Aralık 2019 Cuma Yurt ve Dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri Haber Turu programımızda.

Haber Turu 6 Aralık 2019 Cuma

-Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "Cumhurbaşkanımızın liderliği, milletimizin desteği ve ferasetiyle özellikle son dönemdeki ekonomik saldırılarda dahil olmak üzere tüm bu saldırıları, boşa çıkardık. Şimdi artık yeni bir dönem. Yeniden Türkiye'nin, Türkiye ekonomisinin potansiyelini daha da ileriye taşıma, harekete geçirme zamanı." dedi.

 

-İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Antalya'da 112 Acil Çağrı Merkezi Personeli Hizmet İçi Eğitim Programı'nda yaptığı konuşmada, film ve dizilerin birçok cinayet için fikri altyapı oluşturduğunu savundu. Soylu, "Yeni iletişim, yaygın medya unsurlarıyla insanlardaki bir şeyleri kazanma hırsının artması veya topluma verilen yanlış mesajlar, gelişi güzel yapılan yayınlar, suçlu profilini değiştiriyor" dedi. 

 

-Temaslar için İtalya'nın başkenti Roma'da bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Libya-Yunanistan-Türkiye hattında yaşanan gerilimi değerlendirdi. Çavuşoğlu, "Türkiye kendi haklarını korumak için burada bulunmakta. Libya böyle bir tehdide boyun eğmez. Bir büyükelçinin ihraç edilmesi kabul edilemez" dedi.

 

-Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, İstanbul Adliyesindeki Bölge Değerlendirme toplantısından sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gül, Ordu'da evinin önünde bıçaklanarak öldürülen Ceren Özdemir olayıyla ilgili katil Özgür Arduç'un açık cezaevinden firar etmesine ilişkin idari soruşturma başlatıldığını söyledi.

 

-Ordu'da vahşi bir şekilde katledilen Ceren Özdemir'le ilgili CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, dikkat çeken bir video paylaştı. Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Kılıçdaroğlu, '6 Aralık onun doğum günüydü… Ceren, seni unutmayacağım kızım. Söz veriyorum, unutturmayacağım” ifadelerini kullandı.'

 

-İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, "İstanbul'da son altı ayda trafik sorunu oluştu, 25 yıldır yoktu" diyen İBB Meclisi AKP Grup Başkanvekili Tevfik Göksu'ya yanıt verdi: Herhalde espri yapmak istedi. Ama becerememiş.' dedi.

 

-Van'ın HDP'li Muradiye ve Özalp belediye başkanları ve eş başkanları ile Başkale Belediye Başkanı terör soruşturması kapsamında gözaltına alındı.

 

-AKP'den istifa ettikten sonra yeni parti çalışmalarını hızlandıran eski başbakan Ahmet Davutoğlu'nun cephesinden erken seçime ilişkin dikkat çeken bir açıklama geldi. Yeni partinin kurucular kurulunda bulunan AKP eski Konya Milletvekili Ömer Ünal, 2020 yılının Kasım ayında erken seçim beklediklerini belirtti. Ünal, “AK Parti ve MHP ortak bir kararla erken seçime gidecek” dedi.

 

-Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin Libya ile imzaladığı Doğu Akdeniz’de iki ülke arasındaki deniz sınırlarını belirleyen haritanın detaylarını paylaştı.Haritaya göre Yunanistan’ın Girit Adası’nın güneydoğusunda Türkiye ile Libya arasında 18.6 mil (29.9 km) uzunluğunda bir deniz sınırı öngörülüyor. Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İşler ve Denizcilik-Havacılık-Hudut Genel Müdürü Büyükelçi Çağatay Erciyes, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölge (MEB) sınırlarını gösteren haritanın detaylarını kamuoyuna sundu.

 

-Ağrı'nın Tutak ilçesi kırsalında düzenlenen operasyonda 4 terörist, silahlarıyla etkisiz hale getirildi. Çatışmada 5 asker de yaralandı.

 

-AKP Aydın Gençlik Kolları İl Başkanı ve Efeler Belediye Meclis Üyesi A.B.A. 'uyuşturucu madde' bulundurmak ve polise mukavemet suçlarından gözaltına alındı. A.B.A.'nın bugün adliyeye sevk edilmesi bekleniyor.

 

-Hürriyet Gazetesi'nin Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan'ın yazar olduğu dönemde evinin önünde darp edilmesine ilişkin yargılanan 7 kişi hakkında mahkeme kararını verdi. Mahkeme, 5 kişi hakkında, "Mala zarar verme", "Kasten yaralama" ve "Hakaret" suçlarından 2 yıl 2 ay 20 gün hapis cezası verdi. 2 sanık ise beraat etti. Ceza alan sanıklardan Kamuran Ergin, "Ahmet Hakan'dan bugünkü tutumunu 2015'te de yapmasını beklerdik. Biz konuşmaya gittik. Yaralamak için gitseydik daha farklı olurdu" dedi.

 

-Uludağ'da, pazar gecesi zirve tırmanışı yaparken kaybolan amatör dağcılar Mert Alpaslan (31) ve Efe Sarp'ı (37) arama çalışmaları, beşinci gününde sürüyor. 260 kişiden oluşan arama- kurtarma ekipleri iki dağcıyı arıyor. Öte yandan kendilerinden şu ana kadar bir iz bulunamayan dağcıların, ormana giriş yapıp zirveye doğru harekete geçtikleri anların görüntüsü ortaya çıktı.

 

-Eskişehir'de 1 Ocak 2020'den itibaren suya yüzde 60 zam yapılması tepki çekti. 100 kadar AKP'li ellerinde pankartlarla eylem yaptı.

 

-Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ı ziyarete giden bir grup trafik kazası geçirdi. Kazada Demirtaş'ın anne ve babası ile kız kardeşinin de aralarında bulunduğu 9 kişi yaralandı.

 

-AKP’li Güngören Belediyesi’nin Başkan Yardımcısı Veysel İpekçi’nin belediyede çalışan bir şoföre verdiği “tuvalet önünde oturma” cezasının yankıları sürüyor.İnsanlık dışı muamele bugün gerçekleştirilen Güngören Belediye Meclisi’nin Aralık ayı olağan toplantısında da gündeme geldi.Güngören Belediye Başkan Yardımcılığından istifa eden Veysel İpekçi'nin, ilçe meclis üyeliğinden de istifa etmesi isteniyor. Bugün yapılan ilçe meclis toplantısında CHP'liler kadar AKP'liler de yaşananlara tepki gösterdi.

 

-Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Hafif Sınıf İnsansız Kara Aracı prototipinin ilk görüntülerini paylaştı. SSB Başkanı Demir, "Mağara, meskûn mahal, çok katlı bina, geniş arazi operasyonlarında güvenlik birimlerimizin minik yardımcıları olacaklar." dedi.

 

-Bolu'da yol kontrolü sırasında durdurulan bir polise ait otomobilin içinde 121 kilo 200 gram esrar çıktı. Aracı kullanan Diyarbakır’da görevli polis memuru Bayram A. (32) gözaltına alındı. Emniyetteki işlemleri tamamlanan şüpheli, sağlık kontrolünün ardından adliyeye sevk edildi. Zanlı, “uyuşturucu madde ticareti” suçlamasıyla cezaevine gönderildi.

 

-Öğrencilere hakaret ederek 'pantolon boyuna' müdahale eden Kurtalan Anadolu Lisesi Müdürü F.K.'nın sesi, psikolojik şiddete maruz kalan kız öğrenciler tarafından kaydedildi. Korkmadan haklarını arayan öğrencilerin bu hamlesi işe yaradı. Sosyal medyayı ayağa kaldıran ses kaydı sonrası  Milli Eğitim Bakanlığı  okul müdürünü açığa alarak, konuyla ilgili inceleme ve soruşturma başlattı.

 

-Türkiye ve Libya arasında Akdeniz'deki sondaj faaliyetlerine ilişkin varılan mutabakat sonrası Yunanistan'dan ortalığı karıştıracak bir hamle geldi. Dışişleri Bakanlığı, Libya Büyükelçisi'ni sınır dışı etme kararı aldı.

 

-Siyasi belirsizliğin aylardır devam ettiği Lübnan'da sıcak bir gelişme yaşandı... Geçtiğimiz aylarda istifa etmesine rağmen geçici olarak başbakanlık görevini üstlenen Saad el-Hariri, "dost hükümetlerden" ilk yardım ve gıda yardımı istedi. Hariri'nin ofisi tarafından yapılan açıklamada, "Gıda ve ham madde konusunda dost devletlerden yardım istiyoruz" ifadesi kullanıldı. Dost ülkeler arasında Türkiye'nin yanı sıra Suudi Arabistan, Fransa, Rusya, ABD, Çin ve Mısır da bulunuyor.

 

-Fransa, tarihinin en geniş kapsamlı grevlerinden birini yaşıyor... Grevde ikinci gün başlarken, dün gece saatlerinde göstericiler ile polis arasında çatışma yaşandı. Ülke genelinde 250 farklı noktada sendikalara göre 1.5 milyon gösterici Macron yönetimini protesto etti.

 

-Uluslararası sivil toplum kuruluşları ve aktivistlerin yıllardır siyasetçilere yaptığı "Küresel ısınmaya karşı bir çözüm bulun" çağrısının ne kadar önemli olduğunu gözler önüne seren kareler Afrika'da çekildi. Bir dönem dünyanın en “heybetli” şelalelerinden biri olarak coğrafya kitaplarında gösterilen Afrika’nın Zambiya ve Zimbabve ülkeleri arasında yer alan Victoria Şelalesi’nin önceki gün çekilmiş fotoğrafları küresel ısınmanın olumsuz sonuçlarını açık ve net bir şekilde ortaya koydu. 17 Ocak 2019’da çekilen fotoğraflarda şelalenin kayalıkların ardından adeta fışkırdığı görülürken, önceki gün çekilen fotoğraflarda ise şelalenin bazı belirli bölgelerinde su akışının olduğu seçilebiliyor. Şelalenin birçok noktasının resmen kuruduğunu gösteren fotoğraflar bölgede tartışma yarattı.

 

6 Aralık 2019 Cuma günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %0.31 artarak 108.997, Dolar %0.18 artarak 5.7608, Euro %0.02 artarak 6.3923, Altın %0.12 artarak 273.24, Petrol %0.30 azalarak 63.20, Bono %0.25 azalarak 12.15'den işlem gördü.

 

7 Aralık 2019 Cumartesi günü bazı illerde en yüksek hava sıcaklıkları; Ankara 7, İstanbul 12, İzmir 16, Antalya 18, Edirne 10, Bursa 14, Kastamonu 10, Sivas 1, Trabzon 11, Erzurum 1, Van 7, Diyarbakır 10, Hatay 16, derece olacak.


OGÜNhaber