6 Kasım 2019 Çarşamba Yurt ve dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri HaberTuru programımızda.

Haber Turu 6 Kasım 2019 Çarşamba

-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi 70. Yıl Kutlama Töreni'nde konuştu. Erdoğan konuşmasında, “Amerika, Bağdadi kendini imha etti. Bununla ilgili iletişim kampanyasını başlattılar. İlk defa bugün burada açıklıyorum. Biz de hanımını yakaladık, yaygara yapmadık. Aynı şekilde kız kardeşini, eniştesini; onları üstelik de Suriye tarafında bunları yakaladık" dedi.

 

-MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Erdoğan'ın ABD ziyareti ile ilgili konuştu. Bahçeli "Tamamıyla kendi takdiridir. Sayın Cumhurbaşkanımızın alacağı karar ne olursa olsun yanındayız, desteğimiz tamdır." dedi.

 

-İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun kendisi için söylediği özür polemiğiyle ilgili yöneltilen soruya; “İnanın ilgilenmiyorum, başka konulara geçelim. Hiç değerli bir beyan da değil. Cevap verilecek bir pozisyonda da değil. Tümüyle siyasi bir mecra oluşturmak istiyor. Ben, belediye başkanıyım, işime bakarım." diye yanıt verdi.

 

-Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, gazeteci Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak'ın hakkındaki ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının Yargıtay tarafından bozulmasının ardından verilen tahliye kararında geç kalındığını belirterek, 'Olumlu karşılıyorum' diye konuştu.

 

-CHP İstanbul Milletvekili ve Anayasa hukukçusu İbrahim Özden Kaboğlu, Boğaziçi kanununda yapılması öngörülen değişikliklerin, Anayasa’ya aykırı olduğunu savundu ve ‘’İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına kayyum tayin ediliyor’’ dedi.

 

-Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nca (RTÜK), "RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, RTÜK ve TÜRKSAT gibi iki güzide kurumun haksız yere daha fazla yıpratılmaması için tamamen ahlaki, vicdani ve hukuki sınırlar içerisinde görev aldığı TÜRKSAT Yönetim Kurulu Üyeliğinden ayrılmıştır" açıklaması yapıldı.

 

-Marmaray’dan geçerek tarihte İstanbul Boğazı’nı geçen ilk yük treni olan Trans-Hazar Çin Demiryolu Ekspresi Chang’an Treni  için Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı’nda Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’ın katılımıyla tören düzenlendi. Dışişleri Bakanlığı tarafından, Çin’den yola çıkarak bugün Ankara’ya gelen ilk yük treni için "Ülkemiz son yıllarda ulaştırma altyapısını geliştirmek suretiyle Asya ve Avrupa arasında kesintisiz bağlantının gelişimine büyük katkılarda bulunmuştur" açıklaması yapıldı.

-İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ arasında 'Afgan göçmen' polemiği yaşandı. Soylu, Özdağ için "Bu adamı tedavi ettirin" dedi. Özdağ ise "Kendine güveniyorsan istediğin müdürünü al yanına televizyona çıkalım" diye yanıt verdi.

 

-Toplumsal Adalet ve Yardımlaşma Derneği, tahliye edilen gazeteciler Nazlı Ilıcak ve Ahmet Altan'ın yeniden tutuklanmaları talebinde bulundu. Dernek Başkanı Muhammed Gömük adına avukatı Tolga Tireli'nin, yargılamanın yapıldığı İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmek üzere ilettiği dilekçede, FETÖ'den yargılananların kolayca yurt dışına kaçabildikleri belirtildi ve sanıklara konulan yurt dışına çıkış yasağının hiçbir işe yaramayacağı iddia edildi.

 

-Ankara-Washington hattında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gelecek hafta gerçekleştirmesi planlanan gezisi hakkında ABD'li Senatör Bob Menendez'den skandal bir çıkış geldi. Menendez, "Başkan Trump, bu davetin iptal edilmesi konusunda ısrar ediyorum" dedi.

 

-AB'nden kritik bir açıklama geldi. AB'nin üst düzey yetkililerinden Maciej Popowski, "Mültecilerin Türkiye'den çıkmasını engellemek için Türkiye'ye on milyonlarca Euro vermeye hazırız" dedi.

 

-Latin Amerika ülkesi Şili'de iki hafta önce metro zammını protesto etmek için başlayan gösteriler devam ediyor. Bugün, göstericilerin fırlattığı bir molotof kokteyli ile cayır cayır yanan polisin yaşadığı dehşet görüntüleri haber ajanslarına servis edildi.

 

-Aylık öğrenci kartlarını 20 Ekim’den itibaren 60 TL'ye düşüren Ankara Büyükşehir Belediye'si öğrencileri sevindiren bir karara daha imza atarak indirimli abonman kartından yararlanmada 27 yaş sınırı resmi olarak ortadan kaldırdı.

 

-Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne ait yolcu otobüsü, hareket halindeyken bilinmeyen bir nedenden dolayı yandı. Otobüs şoförünün yangını erken fark edip kapıları açması olası faciayı önlerken, yolcular büyük panik yaşadı.

 

-İstanbul Fatih'te tanıdıklarına ulaşamadığını belirten bir kişi İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne ihbarda bulundu. İhbarı değerlendiren polis ekipleri, belirtilen adrese gitti ve söz konusu evin kapısında “Dikkat siyanür var. İçeri girmeyin. Polisi arayın” notuyla karşılaştı. İçeriye giren ekipler, kardeş oldukları öğrenilen Cüneyt (48), Oya (54), Kamuran (60) ve Yaşar Yetişkin (56) isimli 4 kişinin cansız bedeniyle karşılaştı. 2,5 saat süren incelemede intihar şüphesi uyanırken, cesetlerde siyanür bulunduğu açıklandı.

 

-Dünya kamuoyunun en önemli gündem maddelerinden biri olan iklim değişikliği, şimdi de Türk denizciler tarafından masaya yatırılacak. “İklim değişikliğinin denizlere etkisi ve denizcilik sektörü” başlıklı İklim Değişikliği Kurultayı’nda, tehlikenin boyutları her yönüyle ele alınacak. Kurultay, 13 Kasım Çarşamba günü İstanbul’da gerçekleşecek.

 

6 Kasım 2019 Çarşamba günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %0.95 artarak 101.485, Dolar %0.05 artarak 5.7547, Euro %0.23 artarak 6.3846, Altın %0.16 artarak 274.92, Petrol %0.81 azalarak 62.45 Bono %0.65 azalarak 12.20 den işlem gördü.

 

7 Kasım 2019 Perşembe günü bazı illerde en yüksek hava sıcaklıkları; Ankara 21, İstanbul 22, İzmir ve Edirne 24, Antalya 26, Bursa 27, Hatay 26, Erzurum 14, Kastamonu ve Sivas 20, Trabzon ve Diyarbakır 22, Van 14 derece olacak.

 

OGÜNhaber