6 Ocak 2020 Pazartesi Yurt ve Dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri Haber Turu programımızda.

Haber Turu 6 Ocak 2020 Pazartesi

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Millî İstihbarat Teşkilâtı Başkanlığı'nın yeni binasının açılış töreninde konuştu. "Karşı karşıya olduğumuz tehditler artıyor" diyen Erdoğan, "Teşkilatımız Libya'da üzerine düşen görevi yerine getiriyor" ifadesini kullandı.

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde tanıtılan yerli otomobil hakkında merak edilen fiyatlandırmayla ilgili bir soruyu yanıtladı.  ''Arkadaşlar bu tasarımını getirdikleri zaman hakikaten bu tasarım bana ayrı bir heyecan vermişti." diyen Erdoğan, "Halkımızın inanıyorum ki cebini de rahatlıkla inşallah sıkıntıya sokmadan alabileceği otomobil noktasında olacak diye düşünüyorum." diye ekledi.

- Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank; yerli otomobille ilgili, "Vatandaşlarımızın Türkiye'nin Otomobili'ni destekleme oranı yüzde 97,6, satın almak isteyenlerin oranı yüzde 89 dedi. Varank, Fabrika için ilk hedef Gemlik'te 2020'nin ilk yarısında temel atılıp inşaata başlanması" diyerek açıklamalarda bulundu.

- Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu gündemdeğerlendirmesinde; “Libya'da Hafter, havadan baktığımızda üstünlük sağlamış gibi. Libya'da karada ise durum dengeli, Hafter Trablus'a girmek istiyor ancak her denemesinde püskürtülüyor" dedi. Çavuşoğlu AB ile vize serbestisi hakkında da açıklamalarda bulundu ve “Önümüzdeki süreçte AB ile vize serbestisi ve gümrük birliğinin gerçekleşmesi konusu tabii ki önemli, AB’nin kendi içindeki tartışmalarını izliyoruz” ifadelerini kullandı.

- İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kanal İstanbul konusunda gerekirse sunum yapacağına ilişkin açıklamasına “Dünkü söylemlerinden en sevindirici olanı, bir sunum yapma isteği. Çok önemli. Çünkü, ‘Biz yaptık, yapıyoruz, bitirdik’ ya da ‘Kim isterse, istemezse; bizi ilgilendirmez, yapıyoruz’ söylemlerinin yanı sıra bu söylem, doğru bir söylem. Davet ederlerse, ben giderim. Dedi.

- Yurdu etkisi altına alan soğuk ve yağışlı hava dalgası özellikle iç ve yüksek kesimlerde kar yağışına sebep oluyor. Beyaz örtüye bürünen şehirlerin bazılarında yollar kapandı ve okullar tatil edildi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, kar yağışının 3 gün boyunca aralıklarla etkisini sürdüreceği belirtildi.

- 186 metre uzunluğundaki Rus savaş gemisi, Kabataş civarında şiddetli rüzgar nedeniyle sürüklendi. Füze yüklü gemi römorkörle Kadıköy açıklarına çekilerek demirledi.

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, Libya ve Suriye başta olmak üzere bölgesel gelişmeler ve ikili ilişkilerin ele alındığı öğrenildi.

- ABD Başkanı Donald Trump, Bağdat yönetiminin ABD askerlerinin ülkeyi terk etmesini istemesi durumunda Irak'a yönelik ağır yaptırımların devreye gireceğini söyledi. Irak parlamentosunun aldığı bağlayıcı olmayan kararda ülkedeki tüm yabancı askerlerin Irak'ı terk etmesi çağrısı yapılmıştı.

- Bağdat polisi, aralarında ABD Bağdat Büyükelçiliği'nin bulunduğu yabancı misyonların yanı sıra, hükümet konaklarının da bulunduğu Yeşil Bölge yakınlarına 4 adet Katyuşa füzesi düştüğünü belirtti. Saldırıda, 3 sivilin evlerine füze düşmesi sonucu yaralandığı bildirilirken, yaralıların çevredeki hastanelere kaldırıldığı ifade edildi. Saldırının ardından ABD Büyükelçiliği'nden siren sesleri geldiği kaydedildi.

- Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi, ABD askerlerinin İran'a karşı Pakistan topraklarını kullanmasının söz konusu olmadığını belirterek,çatışmanın değil barışın tarafı olacaklarını söyledi ve  Pakistan topraklarının hiçbir ülkeye karşı savaşta kullanılamayacağını vurguladı.

- Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) yaptığı bir açıklama ile uluslararası kamuoyunun gündemine oturdu. NASA, farklı gezegenleri tespit etmek için geliştirilen "evrak çantası" boyutlarındaki uydu ile bağlantının koptuğunu duyurdu.Yetkililer, yıldızların parlaklığını ölçen ve bu şekilde gezegenleri tespit ederek detaylarını ortaya çıkarabilen uydu ile iletişimin neden kesildiğini açıklamadı.

- 6 Ocak 2020 Pazartesi günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %1.52 azalarak 111.957, Dolar %0.03 artarak 5.9761, Euro %0.40 artarak 6.6969, Altın %1.83 artarak 303.02, Petrol %1.55 artarak 69.66, Bono sabit değerinde kalarak 11.77'den işlem gördü.

- 7 Ocak 2020 Salı günü bazı illerde en yüksek hava sıcaklıkları; Ankara 5, İstanbul 9, İzmir 11, Antalya 16, Edirne 5, Bursa 7, Kastamonu 4, Sivas 1, Trabzon 14, Erzurum 1, Van 6, Diyarbakır 3, Hatay 8, derece olacak.

OGÜNhaber