7 Ocak 2020 Salı Yurt ve Dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri Haber Turu programımızda.

Haber Turu 7 Ocak 2020 Salı

- İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ile Ankara 'da“Yurt Dışı Bursiyerler Vizyon ve Farkındalık Eğitimi” programına katıldı.

Bakan Soylu, hitabında bazı ülkelerin Türkiye’nin ayağının tökezlemesini beklediğini, bu ülkelerin böyle bir durumda Türkiye’nin üzerine kapaklanmak isteyeceğini belirtti. Yurt dışında eğitim görecek olan öğrencileri akıncılara benzeten bakan Soylu, “Gittiğiniz ülkede Türkiye’nin hassasiyetlerini unutmayın” diye konuştu.

- Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Cezayirli mevkidaşıyla görüştü. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Cezayir’de ülkenin Dışişleri Bakanı Sabri Boukadoum ile bir araya geldi.görüşmelerde ikili ilişkiler ile bölgesel ve uluslararası konuları değerlendirildi.

- Sabiha Gökçen Havalimanı’na inişte pist dışına çıkan Birleşik Arap Emirlikleri’nin  gelen özel bir havayolu şirketine ait Boeing 737-800 tipi yolcu uçağının pilotu ile kule arasındaki konuşmalar da ortaya çıktı. Pist dışına çıktığı sırada kule ile görüşen pilotun sakinliğini koruması konuşmalarda dikkat çekti. Pilot “İnişte pistten toprağa çıktık, şu an iyi gözüküyoruz anonsunu yapması ses kayıtlarına da yansıdı.

- Yeni Yargı Reformu Paketi'nde yer alan seri muhakeme usulü devreye girdi. Belirlenen 14 suçta, şüpheliye seri muhakeme teklif edilecek. İşlediği suçu kabul eden şüpheli, cezanın alt ve üst sınırlarından belirlenen oranın yarısı kadar ceza alacak.

- TSK'nın Libya'ya gönderdiği ilk birlikler göreve başladı. İlk önce Hafter'in havadaki üstünlüğüne darbe vurulacak. Libya Yedek Kuvvet Komutanı Nasir Ammar "Türkiye bize radar, hava savunma sistemleri ve uzman gönderdi. Bunlarla herhangi bir uçağı vurabiliriz" dedi. Arap medyası da askerlerin Trablus'a radar/radyo frekans karıştırıcı cihazlar getirdiğini ve Hafter'in hava güçlerinin köreltileceğini yazdı.

- ABD operasyonuyla Bağdat'ta öldürülen İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Tümgeneral Kasım Süleymani'nin cenazesi defnedilmek üzere memleketi Kirman'a getirildi. Cenaze töreninde yüz binlerce insan, sokak ve caddeleri doldurdu.Törende çıkan izdihamda 40 kişinin öldüğü iddia ediliyor. İzdiham sonrası Süleymani'nin cenazesinin defini ertelendi.

- Irak ve ABD arasında restleşmeler sürüyor. Irak Parlamentosu'nun ABD askerlerinin ülkeden çıkmasını talep eden kararından sonra Trump, Irak'ı 'Ülkeden çıkmamızı isterlerse ve bunu dostça yapmazlarsa onlara daha önce hiç görmedikleri ağır yaptırımları uygularız' şeklinde tehdit etmişti. Bu tehdide Irak'ın karşılığı çok sert oldu. Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, ABD'nin 'ticaret savaş'ı halinde olduğu Çin kozunu kullandı ve 'Çin ile yaptığımız anlaşmayı tereddütsüz olarak uygulayacağız' dedi. Son bir haftada yaşanan bu durum '3. Dünya Savaşı'nın ayak sesleri olarak yorumlandı.

- Avustralya'da yangın sezonunun başlamasından bu yana orman ve çayırlık alanlarda etkili olan ve zaman zaman yerleşim alanlarına da sıçrayan yangınlarda 10 milyon hektara yakın alanın kül olduğu ,25 kişinin ve 480 milyon hayvanın öldüğü bildirildi.

- Twitter hesabından "Yemekhane kartımda yalnızca 1 liram var, 1 lira ile karnımı doyurabilir miyim?" yazdıktan kısa bir süre sonra Samatya sahilinde cesedi bulunan Ünli'nin abisi ve babası Güngören Batmanlılar Derneği'nde taziyeleri kabul etti. Ağabey Aydın Ünli yaptığı açıklamada, kardeşinin hassas bir kişiliğe sahip olduğunu ve daha önce de intihar teşebbüsünde bulunduğunu söyledi. Aydın Ünli, kardeşinin siber zorbalığa maruz kaldığını da ifade etti. Sibel'in intiharının ardından ,sosyal medya aracılığıyla yapılan çağrılarla, yurdun bir çok yerinden,  kafe ve restoran sahipleri üniversite öğrencilerine yemek menüsü ikram edeceklerini duyurmaya devam ediyor.

- Güney Koreli teknoloji devinin STAR Labs birimi, uzun zamandır üzerinde çalıştığı NEON adlı yapay insan projesinin üzerindeki sis perdesini nihayet kaldırdı. Öğrenme yetisi bulunan ve kendi anılarını oluşturan NEON, olağanüstü bir gerçekliğe sahip. Gerçek bir insan gibi görünen ve davranan, üstün bir zeka ve duygu yetisine sahip yapay bir insan olan NEON'lar tıpkı bir insan gibi karşısındaki anlıyor ve ona sempati besleyebiliyor.  Benzersiz bir etkileşim yeteneğine sahip  NEON adı verilen bu ‘yapay insanların’, alışkın olduğumuz ses asistanları gibi bir şey olmadığını söylemek gerekiyor.

- 7 Ocak 2020 Salı günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %1.14 artarak 112.678, Dolar %0.04 artarak 5.9746, Euro %0.12 azalarak 6.6789, Altın % 0.01 artarak 300.74, Petrol %0.62 azalarak 68.48, Bono %0.17 artarak 11.79'dan işlem gördü.

- Ocak 2020 Çarşamba günü bazı illerde en yüksek hava sıcaklıkları; Ankara 5, İstanbul 7, İzmir 9, Antalya 17, Edirne 5, Bursa 7, Kastamonu 4, Sivas 1, Trabzon 14, Erzurum 1, Van 6, Diyarbakır 3, Hatay 8, derece olacak.

OGÜNhaber