8 Kasım 2019 Cuma Yurt ve dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri HaberTuru programımızda.

Haber Turu 8 Kasım 2019 Cuma

-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 13 Kasım'da gerçekleştireceği ABD ziyaretine ilişkin olarak açıklamalarda bulundu. Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump'ın kendisine yazdığı mektubu iade edeceğini belirtti.

 

-İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, başka illerde kayıtlı Suriyeli mülteci ve diğer ülkelerden 190 bin göçmenin İstanbul'dan gönderildiğini açıkladı.

 

-İstinaf Mahkemesi, Man Adası belgelerine ilişkin sözleri nedeniyle CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı Erdoğan’a 142 bin lira tazminata mahkum olduğu ‘’Man adası davası’’ kararını bozdu.

 

-İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, kampanya direktörü Necati Özkan ile Canan Kaftancıoğlu'nu karşı karşıya getiren “Kahramanın Yolculuğu” kitabı ile ilgili konuştu. Özkan'la 6 yıldır birlikte çalıştıklarını aktaran İmamoğlu, "Herkesin bir bakışı olacaktır. Ama kitabın şu noktasına bir şerh koyuyorum o da şu; her ne kadar kendisi beni kahraman diye tanımlasa da ben kendimi kahraman diye tanımlamıyorum" dedi.

 

-Türkiye Barolar Birliği'nin olağanüstü genel kurula gitmesini talep eden 12 baro ortak açıklama yaparak, "Bu karar yargı bağımsızlığına zarar verecek her türlü söylem, eylem ya da eylemsizliğe karşı, savunmanın bağımsızlığını korumak için gösterilen bir karşı duruştur" dedi.

 

-Van’ın İpekyolu Belediye Başkanı Azim Yacan ve Eş Başkan Şehzade Kurt, terör soruşturması kapsamında gözaltına alındı.

 

-Terör örgütü IŞİD, Suriye ve Irak’ta kontrol altında tuttuğu bölgede “Cazibeli kafirler’’ adıyla bir pazar kurdu. Kadın ve kız çocukları, 50 dolardan 8 bin dolara kadar fiyatla satılıyor. CHP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil konuyu TBMM'de gündeme getirerek, “Adına ister DAEŞ deyin isterse IŞİD deyin bunlar, Ortaçağ özlemiyle yanıp tutuşan bir grup ahlaksız katil sürüsüdür” dedi

 

-Aksaray'da bulunan Merkez Mehmetçik İlkokulu'nda otizmli öğrencilerin sınıflarının kapatılmasını isteyen veliler, okulun çıkış saatinde bir araya gelerek otizmli çocukları yuhalamıştı. Skandal olay üzerine tepki yağdı. Milli Eğitim Bakanlığı tepkilerin artması üzerine okul müdürünü açığa aldı.

-11 yaşındaki Rabia Naz Vatan'ın ölümüyle ilgili Meclis Araştırma Komisyonunun da Eynesil’de bulunduğu bir günde ortaya çıkan detayda Rabia Naz'ın tırnaklarından erkek DNA'sı çıktığı tespit edildi. Bu gelişmenin soruşturmanın seyrini değiştirmesi bekleniyor.

 

-Kendilerine 'DirenÜniversiteli' ismini veren bir grup öğrenci, Fatih'teki 4 kardeşin intiharı üzerine eylem Kadıköy'de eylem yaptı. Öğrenciler; Joker, V For Vendetta, Salvador Dali maskeleri ile yürüyüş yaparak, “Bizler bu sessizliği bozmak zorundayız” dedi.

 

-Aydında, kendisini 'ekonomist-broker' olarak tanıtıp, farklı meslek gruplarından 40 kişiyi 600 bitcoin karşılığı yaklaşık 30 milyon TL dolandırdığı iddiasıyla aranan 'Bitcoin Safiye' Bursa Polisi tarafından yakalandı.

 

-Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un Türkiye'yi eleştirerek, "NATO beyin ölümü yaşıyor" açıklamasına Almanya Başbakanı ve NATO Genel Sekreteri'nden çok sert yanıt geldi. Merkel, “Fransa Cumhurbaşkanı görüşlerini aktarmak için keskin ifadeler seçti. Ben NATO’daki ülkelerin ortaklığını bu şekilde görmüyorum. Bence NATO güvenliğimizin mihenk taşı olarak önemini koruyor” dedi.

 

-Alman Bild gazetesinin Yunanistan muhabiri Lianna Spiropulu, Türkiye'deki mülteci kamplarının Yunanistan'dakilere kıyasla beş yıldızlı otel gibi olduğunu belirterek, "Belki de göçmenlerin önüne bu sefil durumu sergileyerek gelmelerini engellemeyi düşünüyorlar" dedi.

 

-Suriye'nin Halep kentinde, biri Türk plakalı araca konularak, diğeri ise bomba yüklü aracın patlatılması ile yapılan saldırılarda Suriyeli 3 kişi yaşamını yitirdi, 7 kişi yaralandı.

 

-New York mahkemesi, ABD Başkanı Donald Trump'ı, yardım kuruluşu Trump Vakfını siyasi ve ticari kâr amaçlı kullandığı gerekçesiyle 2 milyon dolar cezaya çarptırdı ve vakfın kapatılmasına karar verdi.

 

-Merkür'ün Güneş ile Dünya arasından geçeceği 11 Kasım'a özel TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nde bilgilendirme ve yayın hazırlığı yapıldı. Merkür'ün geçişi, Kuzey ve Güney Amerika, Antarktika, Batı Afrika ve Atlantik Okyanusu'nda tamamen, Türkiye'de ise öğleden sonra başlayıp gün batımına kadar gözlemlenebilecek. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da meraklıları Akdeniz Üniversitesi yerleşkesinde gerçekleştirilecek etkinliğe davet etti.

 

8 Kasım 2019 Cuma günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %10.17 azalarak 103.371, Dolar %0.10 artarak 5.7532, Euro %0.16 azalarak 6.3460, Altın %0.41 azalarak 270.26, Petrol %1.57 azalarak 61.31 Bono %0.25 artarak 12.13 den işlem gördü.

 

9 Kasım 2019 Cumartesi günü bazı illerde en yüksek hava sıcaklıkları; Ankara 22, İstanbul 24, İzmir 26, Edirne 25, Antalya ve Bursa 27, Erzurum 15, Kastamonu 21, Sivas 20, Trabzon 22, Diyarbakır 23, Van 15 derece olacak.


OGÜNhaber