8 Ocak 2020 Çarşamba Yurt ve Dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri Haber Turu programımızda.

Haber Turu 8 Ocak 2020 Çarşamba

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bir araya geldi.Görüşme basına kapalı olarak gerçekleşti.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus doğal gazını Türkiye'ye ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya nakledecek TürkAkım doğal gaz boru hattının tamamlanması dolayısıyla Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen törende konuştu.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "TürkAkım, Rus dostlarımızla beraber büyük emek harcadığımız, hem ikili ilişkilerimiz hem de bölgemizdeki enerji haritası bağlamında tarihi nitelikte bir projedir." dedi.

- Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yarın Bağdat'a günübirlik bir ziyaret gerçekleştirecek.Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “Bölgemizde son dönemde yaşanan gelişmeler neticesinde artan gerginliğin azaltılması amacıyla sürdürülen yoğun diplomatik girişimlerimiz kapsamında Sayın Bakanımızın 9 Ocak 2020 tarihinde Irak’a günübirlik bir ziyaret gerçekleştirmesi öngörülmektedir. Ziyaret sırasında bölgedeki gelişmelerin yanı sıra gündemimizde yer alan ikili konuların da ele alınması planlanmaktadır” denildi.

- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu CHP MYK'yı 13.30'da son gelişmelerle ilgili toplantıya çağırdı.

- Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin uygulanmaya başlandığı süreçte, faiz ve kur üzerinden Türkiye'ye karşı savaş açıldığını söyleyen Bahçeli,"FETÖ elebaşının ABD’nin himayesinde yaşadığı Pensilvanya’dan Türkiye’ye getirilerek yargı önüne çıkarılması, adaletin bu dünyada tecellisi için bir zorunluluk aynı zamanda da 15 Temmuz şehitlerimize olan borcumuzdur" dedi.

- İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, katıldığı İklim Değişikliği ve Su Yönetimi Sempozyumu'nda önemli açıklamalarda bulundu. İmamoğlu, Kanal İstanbul'un şehrin su kaynaklarına büyük hasar vereceğini belirterek, "Bizim tavrımız siyasi değil, hayatidir" dedi.

- Hazine ve Maliye Bakanlığı'nda çok sayıda kritik koltuklarda oturan çok sayıda bürokrat görevinden alındı. Görevden alınan isimler arasında genel müdür yardımcıları dikkat çekerken Milli Piyango Genel Müdürü ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı Genel Müdür yardımcısı da görevinden alındı. Ekonomi bürokrasisinde yaşanan bu değişime neden ihtiyaç duyulduğu merak ediliyor.

- Elazığ İl Genel Meclisi Toplantısında Sosyal Yardımlaşma Vakfı üyeliği için yapılan seçimlerde Vakıf üyeliğine iki AKP’li ismin seçilmesine tepki gösteren MHP Palu İl Genel Meclis Üyesi Haşim Karacimşit zehir zemberek açıklamalar yaptı. Karacimşit, Erdoğan ve Bahçeli’nin koltuğunu korumak için birbirine destek verdiğini söyledi.

- Samsun'un İYİ Partili İlkadım Belediyesi, ilçedeki iş yerlerinde Arapça tabelaları kaldırmaya başladı. Suriyelilere ait 7 işyerine de tabelalarını Türkçe yapması için 1 hafta ek süre verilirken, 9 iş yerine ruhsatsız ticari faaliyet yapmaktan ceza yazıldı. Başkan Necattin Demirtaş, gelişi güzel hazırlanmış ve standartlara uymayan tabelalara izin vermeyeceklerini dile getirdi.

- Nissan'ın eski CEO'su Carlos Ghosn'un İstanbul üzerinden Lübnan'a kaçış görüntüleri ortaya çıktı.Atatürk Havalimanı güvenlik kameralarına yansıyan görüntülerde Carlos Ghosn, araçla Lübnan’a giden uçağa götürülüyor.

- Mersin'de yaşanan kuvvetli sağanak yağış nedeniyle, Silifke-Mut Karayolu ortadan ikiye ayrıldı. 50 metre uzunluğunda, 2 metre derinliğinde çatlak ve yer yer göçüklerin oluştuğu yol araç trafiğine kapatıldı.

- İstanbul'da pazar akşamından itibaren etkili olan yağmur, barajlardaki doluluk oranını yüzde 10 artırdı.

- Kasım Süleymani suikastıyla alev topuna dönen Ortadoğu'da İran beklenen hamlesini yaptı, Irak'taki ABD üslerine füzeler ateşledi. İran devlet televizyonu, saldırılarda 80 'Amerikalı terörist'in öldüğünü, fırlatılan 15 füzenin tamanının hedeflere isabet ettiğini duyurdu. ABD'li yetkililer ise, saldırılarda hiçbir ABD'li askerin yaşamını yitirmediğini söyleyerek İran'ı yalanlıyor. Uluslararası haber ajanslarının peş peşe geçtiği 'son dakika' haberlerine göre, ABD'nin başını çektiği koalisyonun ana merkezini hedef alan füzeler boş alana düştü. İlk fotoğraflar geldi.

- İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Tahran Yönetimi’nin Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’nin 51. Maddesi uyarınca meşru savunma çerçevesinde orantılı önlemler aldığını ve sonuca ulaştırdığını açıkladı.

- Zarif, “İran vatandaşlarına ve üst düzey yetkililerine yönelik korkakça silahlı saldırı düzenlenen üslerin hedef alındığını” belirtti. Zarif, “Gerilimin tırmandırmak ya da savaş peşinde değiliz, fakat herhangi bir saldırıya karşı kendimizi savunacağız” ifadesini kullandı.

- İran'ın ABD üslerini vurmasının ardından açıklamalar ardı ardına geliyor. İran Savunma Bakanı Amir Hatami devlet televizyonuna yaptığı açıklamada İran'ın ABD'nin Irak'taki üslerini vurmasına yapacağı misillemeye de orantılı şekilde yanıt verileceğini söyledi.

- Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, İran'ın ABD'ye yönelik "Kasım Süleymani" misillemesinden haberdar olduklarını açıkladı. Abdulhemdi, İran'ın saldırı öncesi gece yarısı sözlü olarak bildirimde bulunduğunu söyledi.

- Avustralya'daki orman yangınları eylül ayından beri sürüyor. Bilanço çok ağır. Milyonlarca hektar alan kül oldu, binlerce ev yandı. Can kaybı 25'i bulurken, Dünya Doğayı Koruma Vakfı ölen hayvanların sayısının 1,25 milyarı aştığını kaydetti. Avustralya'nın karbon salınımı politikaları uzun süredir eleştiriliyor.Ülkenin madencilik geçmişi ve güçlü kömür lobisi yüzünden iklim değişikliği ile mücadele için gerekli adımların atılmadığı belirtiliyordu. Avustralya Başbakanı Morrison da bu politikaları değiştirmemekle suçlanıyor.

- Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), TESS isimli gezegen avcısı uydunun 100 ışıkyılı uzakta, Dünya büyüklüğünde ve kendi etrafında dönen bir gezegen tespit ettiğini duyurdu.Chicago Üniversitesi’nden gökbilimcilerin hesaplamaları sonucunda söz konusu gezegenin, ‘Dünya’ büyüklüğünde olduğu ve ‘yaşanabilir’ kuşakta yer aldığı tespit edildi.

8 Ocak 2020 Çarşamba günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %0.61 artarak 113.292, Dolar %0.38 azalarak 5.9501, Euro %0.54 azalarak 6.6217, Altın % 0.23 artarak 302.57, Petrol %0.82 artarak 68.83, Bono %0.25 artarak 11.82'den işlem gördü.

9 Ocak 2020 Perşembe günü bazı illerde en yüksek hava sıcaklıkları; Ankara 3, İstanbul 7, İzmir 10, Antalya 16, Edirne 8, Bursa 7, Kastamonu 6, Sivas 2, Trabzon 9, Erzurum -3, Van -4, Diyarbakır 8, Hatay 11, derece olacak

OGÜNhaber