Duyunca şaşırtan bilgilendiren program, 'Duydunuz mu?'dan herkese merhaba. Bu hafta yine önemli bilgi dolu haberlerle karşınızdayız.

Duydunuz mu? | 9 yaşında elektrik mühendisi

Dünyanın en genç üniversite mezunu olması beklenen Laurent 9 yaşında elektrik mühendisi olacak

Değerli izleyenler bir öğrenci üniversiteyi kaç yaşında bitirebilir. 18 Yaşında üniversiteye başladığını düşünürsek, 2 yılda erken bitirdiğini hesaplarsak 20 yaşında bitirebilir. Şimdi bahseceğimiz Laurent Simons'un 9 yaşında üniversiteden mezun olması bekleniyormuş.
Eindhoven Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü'nde 20'li yaşlardaki öğrenciler arasında diz üstü bilgisayarı ile uğraşan 9 yaşındaki Laurent Simons'u, uzaktan görenler, öğretim üyelerinden birinin çocuğu sanıyormuş. Ancak o, önümüzdeki günlerde lisans eğitimini tamamlayarak "dünyanın en genç üniversite mezunu unvanını" alması beklenen bir öğrenci. Üstelik normalde en az 3 yılda tamamlanması gereken elektrik mühendisliği eğitimini, bir yıldan kısa bir süre içinde tamamlayacak. Mart ayında elektrik mühendisliği eğitimine başlayan 9 yaşındaki Laurent, lisans derecesi için son projesini bitirmek üzere.
Şu anda dünyanın en genç üniversite mezunu unvanını elinde tutan kişi, 10 yaşında ABD'deki University of Alabama'dan mezun olan Michael Kearney.

'Artık robotlarımı da itmiyorum'

Raibert, insanlara nasıl tekrar kalkabildiklerini göstermek için artık robotlarını da itmediğini söyledi, "O zaman bunu kendisiyle gurur duyan bir ebeveyn olarak yaptım" dedi. Bu robot üretimi Boston Dynamics tarafındannı askeri kullanım amaçlı olarak geliştirilmeye başlanmıştı. Ama şirket şimdi bu robotlarla petrol, gaz ve inşaat sektörlerine açılmayı planlıyor.  Çin'de öğrencilere beyin dalgalarını ölçen cihaz taktıran ilkokul, ailelerin şikâyetiyle uygulamaya son verdi
Çin'de dikkat aralıklarını belirlemek için öğrencilerin başlarına beyin dalgalarını ölçen cihazlar yerleştiren bir ilkokul, velilerin şikâyeti üzerine uygulamadan vazgeçti.  Çin'in Jinhua kentindeki Şiaoşun İlkokulu'nda okuyan öğrencilerin aileleri, bu cihazlarla çocuklarının beyinlerinin kontrol altına alınabileceğini söyleyerek şikâyette bulunmuşlardı. Devlet denetimindeki Beijing News sitesine göre çocukların beyin dalgalarına ilişkin verilerin bir kısmı ailelerle paylaşıldı.
Zhang soyadlı bir öğretmen ise deneme amaçlı uygulamanın bir yıldır devam ettiğini, cihazların olası yan etkileriyle ilgili olarak çocuklardan hiçbir şikâyet almadıklarını söyledi. Bu öğretmen, çocukların verilerinin denemeden sorumlu olan şirkete teslim edildiğini ve hepsinin ailelerle paylaşılmadığını belirterek, "Yaptığımız tek şey, dikkat sürelerini ölçerek çocuklara yardımcı olmak. Çünkü bu veriler öğretmenlerine gönderiliyor, çocuklar da daha fazla odaklanabiliyor. Uygulamanın gerçekten faydasını gördük" dedi.

Project Silica: Microsoft'tan 'yüzlerce yıl dayanabilecek' veri depolama teknolojisi

Amerikan teknoloji devi Microsoft, ultra hızlı lazer optik ve yapay zeka teknolojisiyle kuvars cama dijital kayıt yapan ve yüzlerce yıl dayanabileceği söylenen bir veri depolama sistemi geliştirdi.  "Project Silica" (Silika Projesi) kapsamında geliştirilen teknolojinin veri depolama alanında bir çığır açabileceği öne sürülüyor.
Şirketin inovasyon blogunda tanıttığı yeni teknolojide kayıt, bir bardak altlığı büyüklüğünde ve 2 milimetre kalınlığındaki camın (75x75x2mm) üzerinde lazerle farklı açı ve derinliklerde nano ölçekli üç boyutlu kanallar oluşturularak yapılıyor.
Bu veriler cama polarize ışık verilerek makine öğrenme algoritmalarıyla okunuyor.

'Cam fırına atılsa bile bilgiler korunuyor'

Camın kaynar suya atılması, fırınlanması, mikrodalga fırına konulması, manyetik alana maruz kalması ve hatta sel sularına kapılması halinde bile bilgilerin korunduğu öne sürülüyor. Kısaca daha çok devletlerin saklamak istediği ve yok edilmesine karşı ciddi önlemler almak için uyguladığı yöntemlerin üstünde üst düzey bir teknoloji geliştirilmiş.
OGÜNhaber