Duyunca şaşırtan, bilgilendiren, düşündüren program "Duydunuz mu?" dan herkese merhaba... Bu hafta yine yepyeni haberlerle karşınızdayız.

Duydunuz mu? | Erken uyanmak akıl sağlığını koruyor

Çin'in uçan daire helikopteri 'Süper Büyük Beyaz Köpekbalığı' hakkında bilinenler

Çin'in başkenti Pekin yakınlarında düzenlenen bir fuarda, uçan daireye benzeyen, saatte 650 km hız yapabileceği ve 6 bin metre yükseklikte uçabileceği belirtilen sıra dışı bir helikopter tanıtıldı. Füze fırlatma kapasitesine sahip olduğu ve radara yakalanmadığı söylenen "Süper Beyaz Köpek Balığı" adlı helikopterin gelecek yıl uçmaya başlayabileceği öne sürülüyor.

Çin Komünist Partisi'ne ait Global Times gazetesi, helikopterin "geleceğin dijitalleşen savaşları için tasarlandığını" duyurdu. 21'inci yüzyılın teknolojisiyle donatılmasına rağmen 1950'lerin bilim kurgu filmlerindeki uzay gemilerini andıran helikopterin prototipi, hafta sonunda Tianjin'deki 5. Çin Helikopter Fuarı'nda sergilendi. 7,6 metre uzunluk ve 2,85 metre yüksekliğe sahip helikopterin iki kişilik kokpiti ortada bulunuyor. İki turbo jet motoru bulunan helikopter saniyede 16,5 metre yükselebiliyor. Çinli askeri gözlemciler, yüksek hızı ve radara yakalanmama özelliklerinin helikoptere savaş alanlarında büyük avantaj sağlayacağını söylüyor. Ne kadar teknolojik açıdan üst düzey bir üretim olsa da, umarız ki hiçbir savaş için kullanılmaz.

Van Gölü'nde keşfedildi: Dünyanın en büyük mikrobiyaliti

Van Gölü'nde dünyanın en büyük mikrobiyatili keşfedildi. Peki nedir Miktobiyalit? Mikrobiyalitler gölün altından çatlaklardan çıkan kalsiyum ve zengin suların etrafında ve siyano bakterilerin valtlerin toplanmasıyla oluşmaya başlıyor. Göl karbonatlar yönünden zengin, sudan da kalsiyum çıkıyor. Kalsiyum karbonat çıktığında kireç taşı ve kalkerler oluşmaya başlıyor, silikatlar oluşmaya başlıyor ve katman katman yukarıya doğru büyüyor. 

Van Gölü'nde keşfedilen bu mikrobiyalit, sadece Türkiye'nin değil, dünyanın en büyük mikrobiyaliti. Dünyanın en büyük sodalı gölü olan, 3 bin 712 kilometrekarelik yüzey alanıyla da Türkiye'nin en büyük gölü olma özelliği taşıyan Van Gölü'nde her geçen gün bilim insanlarını heyecanlandıran ve yeni araştırmalara sevk eden keşifler yapılıyor. Bir süre önce de 18 metre civarında ve 50 bin yaşında olduğunu tahmin edilen dünyanın en büyük mikrobiyalitinin tespit edilmişti burada. Bu yeni mikrobiyolitle Van Gölü'nde yeni bir rekora ve keşfe imza atıldı. Sualtı Görüntü Yönetmeni Tahsin Ceylan ve Dalış Eğitmeni Serkan Ök tarafından son günlerde yapılan dalışlarda 23.4 metre boyunda ve tam 68-70 bin yaşında olduğu tahmin edilen yeni bir mikrobiyalit tespit edilerek görüntülendi.

Erken uyanmak akıl sağlığını koruyor

Erken uyanmanın birçok açıdan yararı olduğu hep söylenir. Yakın bir zamanda erken kalkmanın bir yararı daha ortaya çıktı. İngiltere ve ABD'de yapılan bir araştırmaya göre, gece geç saatlerde yatıp geç kalkanların akıl sağlığı sorunları yaşaması riski daha yüksek.

İngiltere ve ABD'de yapılan bir araştırmaya göre "gece kuşları" yani geç uyuyanların zihinsel sağlık problemi yaşama olasılığı daha yüksek. Bilim insanlarına göre biyolojik olarak erken kalkmış biri doğal vücut düzeni ile iş yerinde veya okulda savaşmak zorunda kalmıyor. Bu yüzden de zihinsel sıkıntı yaşamıyor. Yapılan geniş çaplı genetik araştırma sonuçlarına göre erken kalkmak için programlanmış olan vücut, bu sayede daha düşük şizofreni ve depresyon riskiyle karşı karşıya. Bunun sebebi ise uyku saati ile değil erken kalkanların günlük programları üzerinde daha iyi bir kontrole sahip olmaları ve bunun kişiyi iyi hissettirmesiyle açıklanıyor. Araştırmaya göre de uyanma saatimizi genler belirliyor. 85.760 kişiden alınan verilere göre, erken kalkmakla ilişkili genlerden en çok sayıda taşıyan yüzde beşlik kısım, en az sayıda taşıyan yüzde beşlik kısma kıyasla 25 dakika daha erken uyanmaya meyilli oluyor. Vücut saatinde rol oynayan bilinen gen sayısının 24'ten, 351'e yükseldiği de belirtiliyor.Vücut saati, genlerin yanı sıra beslenme alışkanlıkları, yapay ışığa maruz kalma, meslek ve genel olarak girişilen faaliyetlerin de etkisi altında kalıyor.

Mısırlı arkeologlar, 20'den fazla antik tabut buldu: 'Son yılların en önemli keşiflerinden biri'

Mısır Antik Eserler Bakanlığı, Luksor kenti yakınlarında 20'den fazla antik, tahtadan yapılmış tabut bulunduğunu açıkladı. Bakanlığa göre tabutların bulunması, "son yıllarda yapılan en büyük ve en önemli keşiflerden biri". Birbirleriyle karşılıklı yerleştirilen tabutların, iki tabaka halinde bulundukları bildirildi.  Krallar Vadisi yakınındaki Asasif gömütünde yer alan mezarlar, Antik Mısır'ın M.Ö 664-332 yılları arasındaki geç dönemine ait. Ancak, daha önceki 18. hanedandan (M.Ö 1550-1292) kalma mezarlar da var. Mısır Antik Eserler Bakanlığı geçen hafta, Luksor'un Batı Vadisi'nde antik bir "sanayi bölgesi" bulunduğunu duyurmuştu. Bölgede, ambarlar ve ölülerle birlikte gömüler eşyaları temizleyen yerler olduğu, 18. hanedan dönemine ait küpler bulunduğu belirtilmişti.

OGÜNhaber