Duyunca şaşırtan bilgilendiren program, 'Duydunuz mu?'dan herkese merhaba. Bu hafta yine önemli bilgi dolu haberlerle karşınızdayız.

Duydunuz mu? | UBER 240 kişiyi kurtardı mı?

Çin 10 günde . 60 bin metrekarelik hastane yaptı

Çin’de koronavirüs salgının giderek yayılması üzerine inşasına başlanan ve sadece 10 günde tamamlanan yeni hastane ilk hastalarını kabul etmeye başladı.

Salgının ilk ortaya çıktığı Hubey eyaletinin Vuhan kentinde işçilerin aralıksız çalışması sonucu rekor sürede inşa edilebilen bin yatak kapasiteli Huoshenshan Hastanesi kapılarını açtı.

Virüse karşı yüksek güvenlik önlemleri alan 7 bin kişilik bir inşaat ekibi tarafından tamamlanan hastanede 30 yoğun bakım ünitesi bulunuyor. 60 bin metrekare büyüklüğündeki hastanenin yaklaşık yarısı izolasyon ünitesinden oluşuyor. Odalarla koridoru birbirine bağlayan çift taraflı kabinler, sağlık ekiplerinin odaya girmeden ilaç, maske gibi malzemeleri iletmesine olanak sağlayacak.

Koronavirüs - Uber, Meksika'da virüslü yolcu taşıyan iki şoförü ve 240 yolcuyu engelledi

Uber, iki sürücüsünün koronavirüs bulaşmış bir yolcuyu taşıdığını fark ettikten sonra Meksika'da yüzlerce kullanıcının hesabını askıya aldı.

Şirket, hastayla temas etmiş olabileceğini düşündüğü iki sürücünün ve 240 yolcunun hesabını da askıya aldığını açıkladı.

Uber yetkilileri, kimsede hastalık belirtisi görülmediğini ve durumu gözlemlemeye devam edeceklerini belirttiler.

Virüsten etkilenmiş yolcular iki hafta boyunca Uber uygulamasını kullanamayacaklar.

Meksika Sağlık Bakanlığı, Çinli bir yolcunun 20 Ocak'ta Los Angeles'tan Mexico City'e uçtuğunu söyledi.

İngiltere'de çocukların çoğu cep telefonlarıyla uyuyor

İngiltere'de yapılan bir araştırma, çocukların çoğunun yataklarına cep telefonlarını koyarak uyuduklarını gösterdi.

Childwise adlı şirket tarafından yapılan araştırmaya göre ülkede çocukların yüzde 57'si cep telefonunu uyurken her zaman yatağında tutuyor. Yüzde 44'ü de cep telefonunun sinyali olmadığı zaman kendisini rahatsız hissediyor.

Telefonlarını her zaman yanında tutan ve asla kapatmayanların oranı da yüzde 42.

7-16 yaş arasındaki kişilerin cep telefonlarıyla geçirdikleri ortalama süre günde 3 saat 20 dakika.

Dünya Kanser Günü - Jingmei Li: Meme kanserini önlemek için genetikten yararlanan doktor

Meme kanseri, dünyada en yaygın kanser türü ve ABD'de kanser kaynaklı ölümlerin en büyük ikinci nedeni. Meme kanseri vakaları Asya kıtasında Batı'ya nazaran daha az görülüyor. Ancak Asya'da da kadınlar arasında en yaygın görülen kanser türü, meme kanseri.

Doktor Jingmei Li, Singapur'daki Genom Enstitüsü'nde meme kanserini önlemek için çalışmalar yürüten kıdemli bir araştırmacı. Jingmei Li, "Kadınlar için bilimsel çalışmalar yürüten bir bilim kadınıyım" diyor.

Ödüllü bir doktor olan Li, insanların onunla karşılaştıklarında genellikle şaşırdıklarını söylüyor:

"Bilim insanlarının daha yaşlı olmalarını ve bilge görünmelerini  bekliyor. Asyalı, kadın ve genç bir bilim insanı olarak, sıklıkla zorluklar ve yargılarla karşılaşıyorum."

Doktor Li, "Kadınların ne yaptıklarının, ne giydikleri ya da ne kadar genç göründüklerinin altında ezilmesi beni çok mutsuz ediyor" diyor.

Buna rağmen, Doktor Li, DNA'daki bilinmeyenleri araştırmaya kararlı.

Şimdiye kadar yapılmış geniş çaplı deneyler, 313 genetik değişikliği meme kanseriyle ilişkili olarak tanımlamış durumda. Doktor Li, İsveç'te yürüttüğü araştırmalar sırasında, ilk 77 genetik değişikliği tanımlayan son teknolojinin kullanıldığı çalışmalarda yer aldı.

OGÜNhaber