Sosyal medya gündeminin öne çıkmış birbirinden renkli haberlerini sizlerle buluşturacağız. Hiç vakit kaybetmeden bu haftanın en çok konuşulan haberleriyle başlıyoruz.

Sosyal Medya Gündemi | Stalka sınır geliyor

- Instagram'da gizlice takip etmediğiniz hesaplara bakıyorsanız yani stalklıyorsanız size kötü bir haberim var, cok yakında baslatılacak olan bir özellikle instagram, kullanıcıların takip etmedikleri hesaplara 'bakma' sınırı getiriyor.Konuyla ilgili sürpriz bir açıklama yapan Facebook yönetimi, kullanıcıların iyi bir deneyim yaşamalarının istendiğini, toplumun bir parçası olmalarına yardımcı olmaya çalıştıklarını vurguladı. Şirket yetkilileri bu yeni özellikle ,hesabına giriş yapmamış kullanıcıların dışarıdan 'misafir' olarak hesaplara bakmasına sınırlama getirileceğine dikkat çekerken, hesabına bağlı olanlar için bir değişiklik olmayacağını söylüyür. Ne diyelim siz şimdiden stalkları stoklayın!

- Güvenlik konusuna da yoğunlaşan Instagram, bir dizi önlemler almaya devam ediyor. Kullanıma sunulan yeni uygulama ile Instagram hesapları üzerindeki kontrol daha da artacak. Çünkü; Facebook'ta hali hazırda kullanılan izin ekranı uygulaması, Instagram'da da kullanıma sunuldu.Böylece kullanıcılar üçüncü taraf hizmetleri, kendi hesaplarına bağlayarak yönetebilecek.Bununla birlikte, izinleri de ortadan kaldırma yetkisine sahip olacaklar.

- WhatsApppitis, hikikomori fenomeni, selfitis, plagomani, ego sörfü, crackberry... bu kelimeleri daha önce duydunuz mu? Duymasanız bile belkide bu isimlerden birini taşıyor olabilirsiniz! Neden mi? Dijital çağın hastalıkları oalrak sıralanan bu isimler kişilerde ki sosyal medya bagımlılığını içeren hastalıklar da ondan. Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu üyesi Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Çukurova Üniversitesi’nde yapılan dijital hastalıklar araştırmasından veriler aktardı. Aşırı mesaj atmayla bileklerin kullanılmasından dolayı sinirlerin sıkışması sonucu uyuşma, bazen hareket edememeyle giden hastalık WhatsApppitis, Eve kapanma diye tarif edilen hastalık Hikikomori fenomeni, Sosyal medyada sürekli kendini arama yani YouTube narsizmi olarak da ifade edilen Ego sörfü. Crackberry, Sürekli mail kontrolü, Selfitis de aşırı selfie çekme ve Plagomani ,Şarjsızlık korkusu. Eğer sizde de bu bağımlılıklardan biri varsa acilen o telefonu bırakın!

- Herhangi bir ülkenin seçimlerinde adaylardan birisinin karalanması için en etkili yöntemin sosyal medya kullanımları olduğu ortaya çıktı ve sosyal medyanın gücü ile seçimlerdeki dengelerin altüst edilebileceği gerçeği kesinlik kazandı.Sosyal medyanın politika alanında bu kadar yoğun bir etkiye sahip olması uygulama yöneticilerini önlem almaya sevk etti. Örneğin Facebook sadece 2019 yılında 3000 hesabı kapattı. Bu hesaplar genellikle politik yalan haberler yapan hesaplardı.Facebook, Instagram ve Twitter gibi platformlardan sonra TikTok gibi uygulamalar da politik hesapları kapatacağını ifade etti. Görünen o ki ilerleyen yıllarda sosyal medyanın politika alanında çok daha ciddi etkileri olacak!

- Dünyaca ünlü sosyal medya ağı Facebook, uygulamasına Haberler sekmesi getirmeye hazırlanıyor.Son zamanlarda güvenilirlik konusunda üzücü gelişmeler yaşayan Facebook, haber kanadında önemli sayılabilecek bir adım atmayı sağladı. İlk olarak The Wall Street Journal gibi önemli olan medya gruplarının içerisinde bulunan News Corp ile anlaşma sağlandı. Bu anlaşmayla birlikte uzun bir zamandır gündemde olan haberler sekmesinin yakın bir zamanda açılacağı düşünülüyor.

- Bitcoin’in, dijital dünyanın geleceğinde finansal işlemler için dijital bir para birimine ihtiyaç duyulacağına dair yarattığı farkındalık Facebook’u da harekete geçirmiş ve Facebook'un para birimi olan Libra projesi üzerinde çalışmalar başlamıştı.Facebook, Almanya ve Fransa başta olmak üzere, birçok Avrupa ülkesinde beklediği desteği ve projenin ihtiyaç duyduğu yasal zemini bulamadı.Geçtiğimiz günlerde PayPal, Visa, MasterCard, eBay gibi önemli destekçiler de projeden çekildiğini açıklayınca Facebook’un bu gelişmeler karşısında atacağı adımlar merak konusu oldu.

- Karanlık modun popülerliği iOS dünyasının da bu moda geçiş yapması ile birlikte daha da arttı. İşletim sistemlerinin yanında yavaş yavaş daha fazla mobil uygulamanın da karanlık modu tercih ettiğini görüyoruz. Bu modu uzun zamandır kullanan uygulamalar da var. Bunlardan biri de Twitter. Hali hazırda iOS için kullanılan Twitter karanlık mod Android dünyasına da giriş yapıyor. OLED ekranlı Android cihazlar için sevindiren haber Twitter Lights Out modu ile hayat geçti.Geçtiğimiz aylarda yeni çıkan iPhone modelleri için Lights Out modunu yayınlayan şirket, şimdi de bu modu Android uygulamasına entegre ediyor.Gece modu sevenler için güzel bir haber.

- Dünyanın önde gelen anlık mesajlaşma uygulamalarından WhatsApp'ta kullanıcıların işine fazlasıyla yarayacak yeni bir özellik devreye giriyor. Kullanıcılar, bu özellik aktif olduğunda artık gruplara kendilerinden habersiz giriş yapmayacak ve bu konuda seçim yapma şansı olacak.Hem iOS hem de Android işletim sistemini kullanan telefonlara gelecek olan özellik, kara liste uygulamasını de beraberinde getiriyor. Kullanıcıları rahatsız eden kullanıcıların önü hızlıca kesilirken, bu özellik sayesinde bu tür kişilerin kullanıcıları herhangi bir gruba eklemeleri söz konusu olmayacak.
OGÜNhaber