'Karantina' sözcüğünün hiç olmadığı kadar çok kullanıldığı bu son günlerde #evdekal çağrısına uyarak kendini tam anlamıyla karantinaya alan kitapseverler için keyifli bir okuma listesi derledik.

Karantina günlerinde okunabilecek kitaplar

SEMERKANT-AMIN MAALOUF
Sizi yormayacak uzunlukta bir dünya klasiği ile listemize başlıyoruz. Bu nedenle dünyaca ünlü Lübnanlı yazar Amin Maalouf’un 1988 yılında yayımlanan çarpıcı eseri Semerkant’ı ilk sırada öneriyoruz. Okurlarıyla ilk buluşmasının üzerinden 30 yıl geçmesine rağmen “Çok Satanlar” listelerindeki önceliğini koruyan roman, etkileyici hikayesiyle yüreklere dokunuyor. Semerkant’ın 11’inci ve 20’nci yüzyıllarda geçen olay örgüsü, tarihi roman severler için önerebileceğimiz en iyi kitaplarıdan biri.

AMOK KOŞUCUSU-STEFAN ZWEIG
Stefan Zweig’in İlk kez yayımlandığı 1922’den beri büyük ilgiyle okunan kitabı, psikolojik öğeler taşımakla birlikte elden düşmeyecek akıcı bir dile ve kurguya da sahip. Amok Koşucusu’nda, Avrupa’ya doğru yapılan tekdüze bir yolculuk, gemideki doktorun duyduğu yardım çığlığını reddetmesiyle başlayan vicdani bir yargılama sürecine dönüşür. Ait olduğu yerden uzaklara sürülmüş doktor, tropik topraklarda karşılaştığı Avrupalı kadına saplantılı bir aşk besler. Kadına karşı duyduğu takıntı, doktoru tıpkı Amok koşucusu gibi hedefi belirsiz koşuya sürüklemektedir.

AYLAK ADAM-YUSUF ATILGAN
Yusuf Atılgan’ın Türk edebiyatına adeta armağanı niteliğindeki kitabı Aylak Adam’ı listenize mutlaka ekleyebilirsiniz. Yusuf Atılgan’ın Aylak Adam’ı, yayınlandığı günden bu yana edebiyatımızın en sevilen, üzerinde en çok tartışılan romanlarından biri oldu. Roman, 60’lı yılların başında bizimle birlikte tüm dünyada da konuşulmaya başlanan kentli aylak aydın bireyi konu alıyordu. Bugün artık çağdaş klasiklerimiz arasında yer alan Aylak Adam’ın dikkat çektiği entelektüel sorunlar güncelliğini koruyor.

NIETZCHE AĞLADIĞINDA-IRVIN D. YALOM
Zamanınızı tarihi roman tadında, gerçek kişilerden esinlenen bir kitapla değerlendirmeniz için öneride bulunalım: Nietzsche Ağladığında. Mutlaka duyduğunuz ve belki de okumak için ertelediğiniz bir eser. Tam da bu listenin amacına uygun. Yalom’un tadını damakta bırakan üslubu ile kaleme aldığı bu eser, Alman filozof Nietzsche ile Avusturyalı psikolog Breuer’in ve hatta Psikanalist Freud’un ve yazar Lou Salomé’nin bir araya gelmesinden oluşan sürükleyici bir hikayeye sahip. Hem keyifle okuyacak, hem de dikkatinizi vererek yaşam, anlam ve varlık üzerine düşüneceksiniz.

YERALTINDAN NOTLAR- FYODOR DOSTOYEVSKİ
Dostoyevski okumayı erteleyen okurlar için etkileyici kurgu ve olay örgüsü kadar yorucu olmayan uzunluğu ile tercih edilebilir bir eser. Dostoyevski'nin Gogol etkisinden kurtularak kendi sesiyle verdiği ilk büyük yapıt olan Yeraltından Notlar, Avrupa'daki büyük varoluşçu edebiyatı müjdeleyen bir roman. Kitap, okuruna yeraltı diye adlandırdığı bir ruh halinden seslenen karakterin uzun, çılgınca söyleviyle başlıyor. Ardından, bu ahlakçı, uyumsuz, dürüst kişinin yaşadığı bir aşağılanma olayı anlatılıyor. Yüz elli yıldır okunan gerçek bir başyapıt.

ESİR ŞEHRİN İNSANLARI-KEMAL TAHİR
Türk dilinde yazılan en iyi romanların ve anlatım özelliklerinin örnek romanlarından biri olan Esir Şehrin İnsanları, Kemal Tahir’in tarihi romanı ve aynı zamanda başyapıtıdır. Tahir’in Esir Şehir Üçlemesi adıyla bilinen roman serisinin ilk kitabı Esir Şehrin İnsanları; yazarın tıpkı diğer eserleri gibi toplumsal geçmişi okura yalnızca anlatmakla kalmıyor, o dönemi baştan sona hissettiriyor. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından “100 Temel Eser” kapsamına alınan roman, bu yönüyle Kurtuluş Savaşı öncesi neşredilen kitaplar arasında edebi açıdan en güçlü eserlerden biri olarak öne çıkıyor.

1984-GEORGE ORWELL
Distopya olarak nitelendirilen George Orwell’ın bu şahane eseri, geçmişin aslında ne kadar da gelecekten izler taşıdığını ortaya koyuyor. 1948’de kaleme aldığı bu eser ile Orwell, günümüz modern dünyasına bir protesto bırakıyor. Her ne kadar kitabında 1984 yılını tasvir etse de kitabın derinliklerinde bugünden izler de bulabilmeniz mümkün. Bu durumda elbette ki George Orwell’ın ileri görüşlülüğü etkili. Önlem alınmadığı takdirde nerelere sürüklenebileceğimiz konusunda ipuçları veren bu romanı, elinizden bırakamayacaksınız.

MARTI JONATHAN LIVINGSTON- RICHARD BACH
Amerikalı yazar Richard Bach tarafından yazılmış, bir martının hayatını ve bize kendi sınırlarımızı aşabileceğimizi söyleyen, bir ders vermek amacıyla yazılmış masal türünde bir kitaptır. Bu kitapta Jonathan'ın hayatı, uçuş denemeleri vb. olaylar anlatılıyor. Bütün martıların amacı uçmak değil yemek bulmaktır; ama Jonathan'ın amacı uçmak ve yeni şeyler öğrenmektir. Bu nedenle martılar tarafından dışlanmıştır. Ders niteliğinde ki bu kitabı herkesin okumasını tavsiye ederiz.

KÜRK MANTOLU MADONNA-SABAHATTİN ALİ
İlk baskısı 1943 yılında yapılan Kürk Mantolu Madonna, günümüzde halen en çok ilgi gören ve satılan kitaplar arasında bulunuyor. Basıldığı günden bu yana 1 milyondan fazla satan kitap üzerine, birçok araştırma ve inceleme yapılmış, hakkında tezler yazılmış, fakat bu başarısının sırrı tam olarak çözülememiştir. Onu bu kadar özel kılan ve hala konuşuluyor olmasındaki en büyük pay, tabii ki Sabahattin Ali’nin usta kalemi ve başarılı ruh tahlilleridir.

SEVDA SÖZLERİ-CEMAL SÜREYA
Elbette şiir severleri de unutmadık. İkinci Yeni şiir akımının güçlü temsilcilerinden Cemal Süreya’nın tüm şiirleri, Sevda Sözleri’nde okurları ile buluşuyor. Türk edebiyatının en sevilen ve çizgi ötesi örneklerinin bir araya geldiği kitap; şairin hayatı boyunca yayımladığı şiir kitaplarının yanı sıra çeşitli edebiyat dergilerinde çıkan ve mektuplarda yer alan 30’u aşkın şiirini de içeriyor.
OGÜNhaber