Alman Demokratlar Birliği (ADD) Partisi Federal Kurulu Genel Sayman Nevin Toy-Unkel Türk-Alman ilişkilisinde siyaset etkilerini OGÜNhaber yazarı Murat Yılmaz’a anlattı.

Almanya ADD Partisi Federal Kurulu üyesi Nevin Toy-Unkel’den Türk-Alman ilişkileri

Murat Yılmaz ve Nevin Ton-Unkel, Almanya’da olup biten olaylar, Almanya ile Türkiye arasındaki siyasi kıyaslamalar, Alman siyasilerinin neden Türkiye ile yakın ve negatif ilgilenmelerinin değerlendirmesini OGÜNhaber'e yaptı.

Alman Demokratlar Birliği Partisi 3 yaşında

Nevin Toy-Unkel, “Alman Meclisi Ermeni Soykırım Tasarısını onayladığı akşam biz bu partiyi kurmaya karar verdik. Kurucularımızdan Remzi Aru, Halil Ertem, Ramazan Akbaş, Uğur Karadağ cesur adımı atmıştı. Sayımız 3 bine kadar çıkabildi. Elimizdeki imkanlarla bu çok büyük bir başarı. Böyle bir partiye ihtiyaç vardı. 

Sadece seçimlere katılabilmek için 4 bin tane destekleyici imza gerekiyor ve sadece bir adayın girmesi içim 185 bin oy gerekiyordu. Bizim amacımız seçmen portföyünü sadece Türk toplumundan değil de Alman toplumunun içinden de almak.”

Nevin Toy-Unkel: “Berlin havalimanı 11 yıldır yapılmıyor”

“Almanya’da açlık sınırında 2 milyon çocuk yaşıyor. Orada emekliler çöp kutusundan şişe topluyor, gidip marketten parasını alıyor. Almanya’da kadın 64 erkekler 67 yaşında emekli oluyor. Burada insanlara emeklilik parası yetmiyor. Bu sıkıntıları bizde Almanlarla eşit şekilde yaşıyoruz. Otobanları artık eskisi gibi yayla gibi değil, köprüler delik deşik, Köln’de köprülerin üstünden ağır vasıta sınırlı sayıda geçebiliyor, karayollarının yolları onaracak parası yok. Bunların sebebi olarak da Almanya orada yaşayan yabancıları gösteriyor. ‘Bizim 4,5 milyon işsizimiz var, 3 milyon Türk var burada’ diyor. Türkler giderse işsizlik 2 milyona düşecek, Türkler 3 milyon ama hepsi çalışmıyor. Mantıken Türkler giderse işsizlik oranı azalır diye düşünüyor. Berlin ‘5 yılda bitireceğiz’ dediği havalimanını 11 yılda bitiremedi. Şöyle düşüncelere kapılıyorlar ‘İptal edelim, yeniden başlayalım’ gibi. Çünkü artık daha uygun olabileceğini düşünüyorlar.”

“Biz Türklere karşı değiliz ama…”

Almanya’daki insanların Türklere hitabından ve söylemlerinden bahseden Nevin Toy-Unkel ‘Latent Irkçılık toplumun büyük bir kısmında zaten vardı. Ben çocukluğumdan beri zaman zaman hissediyordum. O zamanlarda ‘Biz Türklere karşı değiliz ama…’ diyorlardı. Hep ama vardı. Komşularımız bile şöyle sözler söylerdi “Siz ne güzel işte entegre olmuşsunuz” diyorlardı biz bunu farkına varmıyorduk ama bu bir iltifat değildi, hakaretti. “Sen Türk’sün ama diğerleri kötü Türk” gibi. Benim soydaşlarımı, benim annemi başörtü taktığı için veya bazen çok iyi Almanca konuşmadığı için onlara “Kötü Türk’sün”, sanki bana iltifat ediyor ama aynı zamanda soydaşlarımı yerden yere vuruyor. Bu her zaman vardı.” dedi.

“İnşallah, Maşallah demeye korkuyoruz”

‘Almanya Saksonya Eyaleti Almanya Sosyal Demokrat Partisi (SPD) koalisyonu düşünüyor. ‘Bizden yabancılar, bize uyum sağlamıyorlar, dinleri farklı, bunlar İslamist bunlardan korkuyoruz’ gibi şeyler söylüyorlar. Biz mesela Köln’de meydanlarda, Berlin’de, kalabalık yerlerde ‘İnşallah, Maşallah’ gibi kelimeleri söylemeye korkuyoruz. Bugün dünyaya baktığımızda kaç Müslüman ülkesi kaç Hristiyan ülkesini işgal etmiş, ne kadar işkence yapmış. Aslında yanan İslam coğrafyası ama onlar bizden korkuyorlar.

Biz orada kendimizi sürekli savunuyoruz: ‘Biz hepimiz öyle değiliz’ diye. Türk toplumu olarak 50 seneden fazladır Almanya’da yaşıyoruz. Bugün baktıklarında çok fazla Türk Almanlardan dolayı hayatını kaybetmiş, kötü durumlara düşmüş. Aynı zamanda failleri de bulunamıyor. Orada yaşayan Türk toplumunun bir araya gelmesi lazım. 

Sadece Türk toplumu içim geçerli değil Cezayirli, Boşnak kardeşlerimiz içinde geçerli. Biz orada yarışa 2-0 mağlubiyetle başlıyoruz. Bizim 3 tane banka hesabımız vardı ve hiçbir sebep göstermeden hesaplarımızı kapattılar. Alman bankaları, Alman hukukuna göre kurulmuş bir partinin hesap açmasını engelliyor. Bankalar bunu reddediyor. Böyle bir hakları yokken. Ama yaptılar. Bugün kalkıp da bu Almanya insan haklarından, özgürlükten bahsedebiliyor.’

Almanya’da 15 Temmuz darbe gecesi

15 Temmuz hain darbe gecesi ile ilgili Almanya’da ülkemiz aleyhinde politika yapıldığını belirten, Nevin Toy-Unkel ‘Darbe gecesi bizim 251 kere öldüğümüz gece, yüzlerce binlerce gazi verdiğimiz gece Türkiye’de televizyonlar kapanmış haber alamıyorduk, bende Türkiye’deydim o gece Alman medyası “Recep Tayyip Erdoğan şu an buraya sığınmak istiyor ama Angela Merkel bunu reddetti, şu an Londra’ya gidiyor oraya sığınmayı deneyecek” diye resmi kanallardan ARD’de yayınladılar. Bu dezenformasyondur. Buradaki insanları meydana çıkın çağrısı yaparak meydanlara çıkardılar. Aynı zamanda ‘Recep Tayyip Erdoğan ülkeyi terk etti, kendine yer arıyor’ diye politika yaptılar’ dedi.

Röportaj: Murat Yılmaz
Video: Fatih Mehmet Kayalı
Metin Düzenleme: Elif Çiftçi
OGÜNhaber