Kastamonu Valisi Avni Çakır, pazar denetimi sonrası basın açıklamasında bulundu.

Vali Avni Çakır'dan, pazar denetimi sonrası basın açıklaması

OGÜNhaber/Kastamonu/İrfan Salcı- Vali Avni Çakır, pazar denetimi sonrası basın açıklamasında şu ifadeleri kullandı;
“İlimizde özellikle Ağustos ayından itibaren denetimler ve kontroller en üst noktaya taşındı. Çünkü vaka sayılarımız maalesef bayram öncesi ve sonrasında şuan yoğunluğa bağlı olarak büyük oranda yükseliş trenindeydi. Bununla ilgili biz de almış olduğumuz tedbirleri en üst seviyeye çıkardık. Denetim ekibi sayılarımızı artırdık. Her gün denetim ekiplerimiz ilimizin değişik noktalarında denetim faaliyetlerini Belediyemizle beraber ilgili kurum ve kuruluşlarla beraber devam ediyor. Biz ne kadar ceza da kessek denetim de yapsak halkımız bu noktada destek almadıktan sonra bu konuda başarılı olmamız zor. Maske konusunda ilimiz yapılan ikazlar neticesinde gözle görülür bir iyileşme gösterdi ama hala vaka sayılarında ciddi bir düşüş henüz başlamadı. Bu noktada her gün Sağlık Müdürlüğü ve diğer halk sağlığındaki yetkili arkadaşlarımızla beraber mevcut vakaların analizini yaparak, onların bize tavsiyeleri doğrultusunda konu bazlı denetimlerde ve sektör bazlı denetimlerimizde de ağırlık verdik. Bu noktada şuan için birkaç gündür nispeten bir duraksama ve küçük de olsa bir düşüş gördük ama bu kesinlikle bir rehavet düzeyinde ya da kontrol düzeyinde değil. Bunun anlamlı olması için 1 hafta 10 günlük bir seri görmemiz lazım. Ama almış olduğumuz tedbirlerin kısmen de olsa faydasını gördük. Bu kapsamda sabah muhtarlarımızla da toplantımızı yaptık. Halkımızın desteğini almadığımız sürece bizim bu yaptığımız çalışmaların yüzde yüz başarılı olması mümkün değil.

Bir takım yeni kuralar devreye soktuk. Bunlardan en önemlisi 81 il ve ilimizde izolasyona uymayan vatandaşların Kredi Yurtlar Kurumuna bağlı yurtlarda izolasyon sürelerinin tamamlanması. Bu kapsamda şuan itibariyle 14 vatandaşımızı kuralları ihlal ettikleri için yurtlarımıza yerleştirdik. Haklarında 3 bin 150 lira cezai uygulama yaptık kişi başı. Aynı zamanda Türk Ceza Kanunu 195’nci maddesi kapsamında haklarında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunma hazırlığımız devam ediyor. Haftaya suç duyurusunda bulunacağız. Bununla alakalı artık vatandaşlarımızın hem kendilerinin mağdur olmaması hem de bu anlamda güç durumla karşılaşmamaları için kurallarımıza riayet noktasında azami hassasiyet bekliyoruz. Aynı zamanda yurtlarda kalım süresi yapmış oldukları masrafları da kendilerinde tahsil edeceğiz. Bu kesilen cezaların tahsil noktasında devletimiz bir irade buyurdu. Gereken neyse yapılacak. Kimse ceza kesiliyor tahsil edilmiyor havasına düşmesin bununla alakalı kesilen cezalar da tahsil edilecek.

Öte yandan Nasrullah Meydanı ve parklarda olmak üzere insanlarımızın yoğun bulunduğu mekânlarda vatandaşlarımız yoğun bir şekilde kullanıyordu Sigara içme bahanesiyle maskelerini çıkarıyor. Evinde içmek yerine gelip şehrin ortasında sanki burası sigara içme mekânıymış gibi sırf bu amaçla evinde içmiyor gelip orada içiyor. Hem görüntü kirliliğine sebebiyet veriyor hem de toplum sağlığını tehlikeye düşürüyor. Bu kapsamda ceza uygulamalarına dün itibariyle yayınladık. Bu yasaklama basında da yer aldı duyurularımızı yapıyoruz. Tespit ettiğimiz durumlarda cezai uygulamalarımızı kesintisiz yapacağız. Tavizimiz yok. Sağlıkçı arkadaşlarımızın yapmış oldukları analizlerden sonra her noktayı tıkama noktasında yoğun bir irade gösteriyoruz. Sabah hayvan pazarındaydık, dün Taşköprü, önceki gün Tosya’da vakarlımızın fazla olduğu ilçelerimizde toplantılar yaptık. Elimizden geldiğince aksaklıklara müdahale ediyoruz.
İki haftalık süreçte yoğun faaliyetlerimiz neticesinde nispeten bir durma gözlemledik. Banka önleri mesela göze batmıyor ama tek sıra halinde ilk başta arkadaşlarımız geliyor sıraya sokuyor 10 dakika sonra yine birbiriyle sarmaş dolaş oluyor vatandaşlarımız. 24 saat oraya kolluk kuvveti dikemeyeceğimize göre vatandaşımızın bu konudaki hassasiyeti çok önemli. İnşallah bu süreci toparlayıp, Eylül ayının sonu itibariyle daha olumlu rakamları konuşacağımızı umut ediyorum.

GÜRAY PARÇAL KONUSU
13 gün önce koronavirüs testi pozitif çıkan İl Genel Meclis Başkanı Güray Parçal’ın, Merkez İlçe Halk ve Muhtar Toplantısına gelmesini nasıl değerlendirdiği sorusuna yanıt veren Vali Avni Çakır;
“Güray Beye girişte ben de sordum. 2 negatif test sonucunu aldığını söyledi. Bununla alakalı gerekli ikazları kendisine yaptım. Bir art niyeti yok ama bununla alakalı en azından negatif 2 sonuç. Almış hali ile değerlendiriyorum. Bizim kuralımız belli. Konumu ne olursa olsun bu ilin Valisi de olabilir Belediye Başkanı da olabilir sokaktaki vatandaşımız da olabilir, Sağlık Bakanlığı bununla ilgili izolasyon kurallarını belirlemiş tüm vatandaşları hangi konumda olursa olsun buna uymalarını bekliyoruz'' dedi.
OGÜNhaber