2016 Rio Paralimpik Oyunları'nda, erkekler 1500 metrede bronz madalya alan görme engelli milli atlet Semih Deniz, Türk spor tarihine geçti.

Karanlık pistlerin yıldızı Semih Deniz

2016 Rio Paralimpik Oyunları'nda, erkekler 1500 metrede bronz madalya alan görme engelli milli atlet Semih Deniz, Türk spor tarihine geçti.

Türkiye'ye paralimpik oyunlar tarihinde, atletizmdeki ilk madalyasını kazandıran Semih Deniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çok mutlu olduğunu belirterek, "Bir olimpiyat madalyam yoktu, Allah'ın izniyle o da oldu." dedi.

Halk arasında "tavuk karası" olarak bilinen gece körlüğü nedeniyle görme engelli olduğunu ve hastalığının sürekli ilerlediğini dile getiren Semih, "Bizi, Uluslararası Paralimpik Komitesi sınıflandırıyor. Spora başladığımda B2, yani az görenler sınıfındaydım. Şu an B1 kategorisinde, hiç görmeyen sınıfındayım. Çevremi sadece karaltı şeklinde görebiliyorum." diye konuştu.

Bursa doğumlu 27 yaşındaki sporcu, 9 yıldır milli olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:
"Görme engelim doğuştan. Çocukluğum top oynayarak geçti, gündüz görebiliyordum ama gece gece göremiyordum. Bir süre sonra mahallede alay konusu olmaya başladım, bu da benim psikolojimi bozdu. 15-16 yaşlarında lise 2. sınıftayken doktor ileride hiç göremeyeceğimi söyledi. Bu hayatımı bir anda değiştirdi. Psikolojik sorunlar yaşadım, eve kapandım, okulu bıraktım. Ailemin sayesinde sıkıntıları atlattım. Annem beni hep görme engelliler derneğine götürmek istiyordu ama ben reddediyordum, kavga ediyorduk. Nasıl olduysa bir gün uyku sersemi beni ikna etti ve gözümü bir açtım ki körler derneğindeyim."

"Daha zor durumda olan insanları görünce halime şükrettim" 
Semih Deniz, dernekte daha zor durumda olan insanları görünce haline şükrettiğini ve o günden sonra spora başladığını anlattı.

Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu bünyesindeki 7 branşı da yaptığını ve en çok atletizmi sevdiğini belirten Semih, 9 yıldır koştuğunu söyledi.

Çankaya Belediyesi Görme Engelliler Spor Kulübüne transfer olunca Ankara'ya yerleştiğini kaydeden milli sporcu, "6,5 yıldır Ankara'da yaşıyorum. Üç Avrupa şampiyonluğum, 1 Avrupa ikinciliğim, 2 dünya şampiyonluğum ve 2 de dünya oyunları şampiyonluğum var. Bir olimpiyat madalyam yoktu, Allah'ın izniyle o da oldu. Son iki yıldır ülkemi en iyi şekilde temsil ettiğimi düşünüyorum. Rio'da da keşke daha iyisini yapıp, İstiklal Marşımızı okutabilseydim ama elimizden bu kadar geldi." ifadelerini kullandı.

Anne Nebahat Deniz: Her türlü zorluğa rağmen arkasındayız
Semih'in annesi Nebahat Deniz de çok mutlu ve gururlu olduklarını söyledi.

Rio'a hazırlık döneminde oğullarını hiç göremediklerini, sadece telefonla konuşabildiklerini anlatan Deniz, "Her türlü zorluğa rağmen ailece onun arkasındayız. Semih sporu seviyor, güzel yerlere gelmesi bizim de çok hoşumuza gidiyor. Anne baba olarak evladını güzel yerlerde görmeyi herkes ister." dedi.

Oğullarıyla iyi günleri de kötü günleri de birlikte yaşadıklarını dile getiren anne Deniz, "O ağladı biz ağladık, biz güldük o da güldü. Çok şey paylaştık bu yolda. Semih daha önce kendisiyle barışık bir çocuk değildi, spora başladıktan sonra kendine güveni geldi." diye konuştu.
OGÜNhaber