IZUS Proje Başkanı Bayram Ali Bayramoğlu ile OGÜNhaber olarak IZUS projesini detaylıca konuştuk. Bayramoğlu, yatırımcılarının Türkiye'den olacağı IZUS projesi kapsamında, Amerika'da kurulacak olan organize sanayi bölgesi hakkında önemli bilgiler verdi. IZUS projesini hazırlanan katalog üzerinden göstererek yatırımcıların aklındaki soruları cevapladı.

Ali Bayramoğlu ticarete yeni soluk getirecek IZUS projesini anlattı

Ali Bayramoğlu röportaja Gün Medya Grubu bünyesinde yer alan OGÜNhaber'e teşekkür ederek başladı. Ülkede bu gibi projelere az ilgi gösterildiğine değinerek, bu noktada OGÜNhaber'in ilgisinin önemli olduğunu vurguladı.

Ali Bayramoğlu projenin içeriğinden bahsederek, ''IZUS projemiz, Amerika'daki Türk yatırımcılar tarafından yapılacak bir organize sanayi sitesidir. Bu sanayi sitesi diğerlerinden biraz farklı, edindiğimiz tecrübeler sayesinde nelere ihtiyaç var, ne tip işler yapılabilir bunların değerlendirmesini yaptık. Aynı zamanda buralarda istihdam edilecek çalışanların yaşayacakları alanlar, ailelerin yaşayacakları alanlarıyla her açıdan değerlendirdik. Dünyadaki en önemli işlerden biri yaptığınız ürünü deponuza koymak değil bunları uluslararası veya ulusal boyutta satmak. Bunun içinde için de topyekun bir lojistik sistemine sahip bir mekanizma olarak çalışma yaptık. Korona virüsü sebebiyle ilk olarak insanları taşımak zorlaştı, önümüzdeki günlerde muhtemelen ürünler, mamuller, ambalajlar için benzer nitelikte sorunlar gündeme gelecek, ülkeler bunlarla ilgili çalışmalar yapacak. Bu durum ülkelerin ekonomik stratejilerini yeniden şekillenmesine sebep oluyor.'' dedi.

Oturduğunuz yerden marka olmak çok zor
Bayramoğlu sözlerine şöyle devam etti:
''Bir ülkede ürettiğiniz malı ihraç ederek o ülkede marka olamazsınız. Oturduğunuz yerden sattığınız, bununla uluslararası marka olabilen hiçbir ürün yok. Tabi önce ihraç edeceksiniz, o ürünü pazarda tanınırlığını ve bilinirliğini oluşturacaksınız. Ama ondan sonraki süreçte pazarını geliştirmelisiniz ki ihraç ettiğiniz ülkede yer edinebilin. Biz bu düşünceden yola çıktık, Türkiye'de iyi kötü oluşmuş küçük boy ve orta şirketler var. Bu işletmelerin dünya markası olabilmesi için hazırladığımız bir proje bu. Maalesef yatırımcılarımızda şöyle bir hastalık var: Durağanlık, ekonomik sıkıntılar yaşandığında kafasını kuma gömen, üzerine ölü toprağı serilmiş gibi davranan ve bu yaptığı davranışlar çerçevesinde motivasyonunu kaybeden bir noktaya gidiliyor. Bizi ateşleyen nedir bu işlerde öncü kişilerdir. Halbuki herkes bugün 1, 10, 20 yıl sonrasının planını yapmak zorunda. Üretmek tek başına bir ifade etmez, ürettiğinizi satmanız bir şey ifade eder. Hatta satmak bile yetmez sattığınızın parasını kasanıza koymanız bir şey ifade eder. Bu proje yatırımcılarımızın ceplerinden mümkün olduğu kadar para çıkarmadan, yerel finansal imkanları kullanmak suretiyle kira öder gibi yıllara yayarak yatırım imkanını sunmak. Faizlerin düşmesi bize katkı sağlıyor, daha uzun maliyetle uzun vadeli yatırım imkanı sağlıyor.'' açıklamasını yaptı.

Haber: Murat Akyol
Video: Ayberk Sezgün
OGÜNhaber