Gün Medya Grubu'nun yayın organı, OgünTV'de 26.Dönem Milletvekili Murat Demir ve ünlü mimar Ahmet Erkurtoğlu, Nalan Erbaş moderatörlüğünde Kanal İstanbul konusunu tartıştı.

OgünTV'de 'Kanal İstanbul' ayrıntılı şekilde tartışıldı

Programda; Montrö Boğazlar Sözleşmesi, deprem, ekolojik dengenin bozulması, kanalda kaza etkisi, boğazdan geçen gemilerin ücretsiz geçiyor olması, kanalı cazip kılan şey, proje için harcanan para, kanalın Marmara Denizi'ne etkisi, kanalın derinliği ile ilgili konulara değinildi.

Murat Demir, Montrö Boğazlar Sözleşmesine herhangi bir etkisi olmayacağını, deprem yapacak kadar kazılmayacağını, ekolojik denge olarak sıkıntı oluşturmayacağını dile getirdi.

Demir, 'İstanbul Boğazı dünyanın en tehlikeli sularından biri, bu yüzden gemiciler buraya gelmekten çekiniyorlar. İstanbul Boğazı'nın tehlikeli bir yer, Kanal İstanbul daha sakin bir yer. Bunun dışında gemiler boğazda çok bekliyor kanalda bekleme olmayacak. Türkiye gemi ticaretinde az bir pay alıyor, bu payı neden çoğalmasın. Kanal İstanbul'un yıllık getirisi benim gözümde 4 milyar doları bulur, bunu iddia ediyorum.' dedi.

Ahmet Erkurtoğlu, İstanbul'un önceliği 'Kanal İstanbul mu, deprem mi' şeklinde soru sordu. Bu konuda kanalın halka sorulması gerektiğini dile getirdi. Erkurtoğlu, 'Kanal yapacaksak imar planını neden açıyoruz? Eğer amacımız kanalsa bu imarı neden açıyoruz, imarı kapatalım bunu yaparsak rant kalkar. Ama bakıyorsunuz imara açılmış yerler alınmaya çalışılıyor. Bu şekilde olmaz' dedi.

Gün Medya Grubu Onursal Başkanı Cengiz Aygün Kanal İstanbul konulu canlı yayına katılarak 'Canlı yayın çok güzel oldu. İnsanlar Kanal İstanbul konusunda bilgi sahibi olmak istiyorlar bu anlamda önemli bir yayın. Yayına bir soru sorarak katılmak isterim, Sayın İmamoğlu'nun bazı iddiaları vardı. Deniz suyu ile Terkos suyunun karışması hakkında neler söylemek isterler.' diye sordu. Murat Demir bu soruya, 'Terkos Gölü ile kanalın birbirine karışması için aynı seviyede olması lazım. Bir yandan birbirine yakın da değil.' diyerek cevap verdi.
OGÜNhaber