Balıkların üreme dönemine girmesi ve göç yollarının açık bırakılması amacıyla 15 Nisan’da başlayan av yasağı, 1 Eylül’ün ilk saatleri itibariyle sona erdi.

Bu sene bol bol palamut yiyeceğiz!

Günler öncesinden hazırlıklarını yapan çok sayıda balıkçı, yasağın kaldırıldığı ilk saatlerden itibaren İstanbul’un çeşitli yerlerindeki barınaklardan teknelerle denize açıldı. Yasağın
kalkmasının bayramın 3. Gününe denk gelmesi, tamirat ve bakım işlerinin bitmemesi nedeniyle denize açılmayanlar da vardı.

İlk günde Kumkapı, Anadolu Feneri, Yeşilköy, Rumeli Feneri gibi büyük balıkçı limanlarından açılan gırgır ve trol teknelerinin ağlarına daha çok palamut geldi. İstavrit, levrek, kalkan, tekir, mezgit de ağları dolduran diğer balıklardı.

‘BOYUNU NASIL ANLAYACAĞIZ?'
Bu arada Haziran ayında toplanan Su Ürünleri İstişare Kurulu tarafından, soyu tükenme tehdidi altında bulunan lüferin avlanma boyutu 20 santimetre olarak belirlenmesi yine gündemdeydi. Defne Yaprağı, çinekop, sarıkanat ve lüfer familyasının avlanma boyutuyla ilgili balıkçılar, ağlarına gelen balığı nasıl ayırt edeceklerini bilemediklerini belirtti.

Balıkçı Abdullah Uçar ölçüden yakınarak şunları söyledi:
“Dikey sonarda balığı görüyoruz ve ağlarla sarıyoruz. Çektiğimizde içinde 20 santimden küçük çinekop görüyoruz. Bunun irisini kalınını nasıl ayırt edeceğiz bilemiyoruz. Neyse ki palamut ilk gün balıkçıyı sevindirdi. Palamudun bu yıl iyi olacağını düşünüyoruz...”
Başka bir reis Fahri Yalçın da, lüferin av boyutunu eleştirirken, hiçbir Avrupa ülkesinde böyle bir uygulanmanın olmadığını savundu.

‘NAZAR OLUR, SÖYLEYEMEM'
Ağlarını doldurduğu palamutla Anadolu Feneri’ne gelen balıkçı Muharrem Menekşe de tuttuğu balığın ilk gün için kendisini umutlandırdığını söyleyerek Anadolu Feneri’ndeki balıkçı kahvesinde, bereket için palamut dağıttı. Balığa çıkmayan arkadaşlarına birer tane palamut veren Muharrem Menekşe kaç kasa yakaladığına ise “Nazar olur kasasını söyleyemem” şeklinde cevap verdi.
Tekneler dolu dönünce, balık hali ve balık pazarlarıda hareketlendi ve yüzler güldü. Rumeli Kavağı’nda palamutun çifti 20, tanesi 10 liradan satıldı.


UZAYAN BALIK BOYLARI ÇEVRECİLERİ SEVİNDİRDİ
Avlanma limitinin lüfer için 14’ten 20 santimetreye, lagos ve orfoz için de 30’dan 45 santimetreye çıkarılması, çevre örgütlerini sevindirdi. Orfoz ve lagos türleri için belirlenen ölçüleri yeterli bulan çevreciler, diğer türler için de aynı duyarlılığı beklediklerini bildirdi. Greenpeace Akdeniz Denizler Kampanyası Sorumlusu Banu Dökmecibaşı, orfoz ve lagos için yasal avlanma boyunun 30 santimetreden Greenpeace’in de önerdiği 45 santimetreye çıkarılmasının sevindirici olduğunu belirterek şunları söyledi: ‘OLUMLU ANCAK YETERSİZ’
“Ancak Greenpeace, lüfer için verilen 20 santimetre kararını yetersiz buluyor. Lüfer, kalkan ve diğer türler için bir gelişme olmaması, riskli bir zaman kaybıdır. Lüfer, 24-25 santimetreden önce üremiyor, bu nedenle 20 santimetre avlanma boyunun yeterli gelmeyeceğini düşünüyoruz. Ayrıca bilimsel raporlarda tehlike altında olduğu belirtilen kalkanın boyu da acilen 40 santimetreden 45 santimetreye çıkarılmalı.”


Zonguldak’ta evrak sıkıntısı
Zonguldak’ta yeni balık avı sezonunun başlamasıyla birlikte bazı balıkçılar “Vira Bismillah” diyerek denize açılırken, 9 günlük Ramazan Bayramı tatilinin araya girmesiyle avlanmak için gerekli evrakını tamamlayamadığı için avlanmaya çıkamayanlar çoğunluktaydı. Ancak denize açılan teklenelerin sayıca olmalarına karşın dolu olarak dönmeleri yüzleri güldürdü.. Zonguldaklı balıkçılar, kasalar dolusu balıkla döndü ve satışa başladı. İlk gün ağlara en fazla takılan balık ise istavrit ve palamut oldu. Balıkçılar, yeni sezonun ilk gününde istavritin kilosunu 7.5, zarganın kilosunu 15, palamutun tanesini 10 liradan sattı.


Samsun’da palamut 5 lira
Samsun’da av sezonunun başlamasıyla tezgahlar balık çeşitleriyle doldu. Palamut tanesi 5 TL, istavrit kilosu 4 ve mezgit da kilosu 5 TL’den satıldı. Samsun Su Ürünleri Komisyoncuları Derneği Başkanı Davut Kıyak, denizde balığın bol olduğunu söyleyerek, “Önümüzdeki günlerde vatandaşlar daha ucuz balık yiyecek” dedi.


İlk avda Bandırmalı balıkçıların yüzü güldü
Balıkesir’in Bandırma ilçesinde av yasağının kalkmasıyla önceki gece denize açılan balıkçılar, eli boş dönmedi. Sabahın erken saatlerinde mezata getirilen istavritin kasası 80, sardalyanın 50, palamutun da çifti 15 liradan satıldı. Bandırma ve Çevresi Balık Komisyoncuları Derneği Başkanı Harun Önen, 2011 yılı balık sezonunun bereketli başladığını söyledi. Bu palamut bulunduğunu tahmin ettiklerini belirten Önen, bu yıl palamutun bol ve ucuz olabileceğini belirtti.

 

 

Kaynak: GAZETE A24

 

OGÜNhaber