G-20! Sayın Başkanım

Peki, nedir bu G-20?
G-20, küresel ekonomik zorlukları ele alan ve global çözümler üreten uluslararası bir gruptur. G-20 üyeleri ise ekonomik büyüklüğe göre sıralanan ilk 20 ülkeden değil, nüfus ve coğrafya olarak ta, bölgesini temsil edebilecek ülkelerden oluşturulmuştur.

Bu önemli ülkeler; Arjantin, Avusturalya, Brezilya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, Hindistan, Endonezya, İtalya, Japonya, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore, İngiltere, ABD ve Türkiye’dir. Bu ülkelerle birlikte 20. üye olarak ta, Avrupa Birliği Komisyonu vardır.

Üye ülkeleri tek tek yazmamın sebebi, başkanlık için rakiplerimizin ne kadar güçlü olduğunu göstermektir.

Türkiye bir daha başkan olana kadar belki G-20 yok olur.

G-20’de yönetim, başkanlık sistemiyle hareket eder ve başkan her yıl diğer bütün üyelerin katılımıyla gerçekleşen, toplantının sonunda değişir.

2012’de Meksika, 2013’de Rusya ve 2014’de Avusturalya’nın ardından, 2015 G-20 dönem başkanı Türkiye olacaktır.

Türkiye’nin 2015 Dönem Başkanlığı’ndan sonra G-20’de dönemsel başkanlık sistemi değişecektir. Yeni alınan karar ile dönem başkanı rotasyondaki yani sıralı olarak değişen,  bölgesel gruplar tarafından seçilecektir.

Örneğin, 2016 G-20 Dönem Başkanı, Asya bölgesindeki üyelerin kendi aralarından birini seçmesi sonucunda seçilip, başkan olacaktır. Dönem başkanlığının bölgesel olarak seçilmesi, Avrupa bölgesinde yer alan Türkiye’nin tekrardan bu önemli göreve getirilmesinin ihtimalini düşürüyor.

İşte bu yüzden 2015 G-20 Dönemsel Başkanlığı’nı almamız, ülkemizin prestijini ve kalitesini bütün dünya devletlerine göstermesi için önemli bir adımdır.
OGÜNhaber