Kapitalizm'in dayanılmaz cazibesi

Sömürgecilik de denilebilir aslıda..  Ancak, kısır döngü içerisinde üretende, tüketende istediklerini alırlar. Liberal ve ümmetçi takımının aynı paydada buluştuğu bir düşünce yapısına sahip olmaya başlaması, sanırım hızlanan teknoloji sayesinde dahada ilerliyor.. Çünkü kapitalizm, insanlara sürekli kendini geliştirme zorunluluğu getiriyor. Kendini geliştirmek içinse teknolojiye ihtiyaç duyuyor insanoğlu.. ve yenilikleri takip etmek  zorunda kalıyor. Dolayısıyla tüketim başlıyor.

Kapitalizm sistemi, özünde bir tarafı zenginleştirirken diğer tarafın fakirleşmesidir. En cazip ve büyülü tarafı da, bunu insanlara hissettirmeden yapmasıdır. Sinsice kuşatır insanı. Şöyle ki; Bir kredi kartı mağduru ta ki icralık olana kadar kartların cazibesiyle tüketime devam eder. Herşey o kadar caziptir ki farkedemez tehlikeyi.. Kapitalizmin yarattığı "kredi kartı terörünün" pek çok insanın hayatında da çöküntülere, felaketlere sebep olduğunu hepimiz biliyoruz.

Kapitalizmin emrettiği "tüket".! acımasızdır.. Işıltılı, pırıltılı bir yaşam, güzel marka giyimler, kafeler, oteller, avmler, lüks arabalar, cep telefonlarının albenisi, vs. bunlar kapitalizmin en sevdiği şeylerdir. Çünkü kapitalizm insanların düşünmesini istemez. Sadece o cazibeye kapılıp tüketmenizi ister.

En dehşet verici tarafıda; sizin ideallerinizi, düşünsel ve kültürel değerlerinizi, tüm kitlesel hareketleri, market değeri olan "nesne" lere dönüştürebilmesidir.

Hepimizi birer tüketim canavarı'na dönüştürebilen, özgürlüğümüzü bile sömüren, üreticilerin hergün karşımıza yeni bir cazip teklifle sunduğu nesnelerle çıktığı sürece bu sistemden vazgeçmemiz mümkün görünmüyor.

Ama unutmayalımki; kapitalist sistem bizlerin gözünü boyadığı sürece tüketime hesapsızca devam ederek bir başka yerde sistemi elinde tutanların ekmeğine yağ sürmüş olacağız. Ha sadece yağ sürmekle kalsak yinede şanslıyız. Ancak bizlerin her tükettiği şey birilerinin daha fazla kazanma hırsını tetikleyecek ve pek çok insanın hayatına mal olabilecek sonuçlar doğuracak.. Çünkü kapitalist sistem felaketlerle besleniyor.! Birileri savaşsın, felaketler olsun ve tüketime ihtiyaç duyulsun.

Her ne kadar yadırgasakta, kapitalizm hayatımızın bir parçası. Kontrollü olduğumuz sürece kapitalist sistemin bizi yönetmesine izin vermeyiz. Eğer kontrolsüz davranıyorsak ve bu cazibeye kapılıyorsak bu sistemin içinde kaybolmaya mahkumuz demektir.
OGÜNhaber