Ayasofya Camii İmamı'na Antidemokratik eleştiriler..

Konu hakkında o kadar çok polemiğe gidildi ve o kadar abartıldı ki, altında bir kasıt aramamak mümkün değil.

Öncelikle şunu söylemek istiyorum ki Ayasofya sıradan bir camii değil. Diğer camiler gibi değerlendirilmemelidir. Dolayısıyla Ayasofya İmamının da farklı bir konumu var .

Osmanlı zamanında Ayasofya içinde farklı kürsüler vardı. O dönemlerde bu kürsülerde verilen dersler, yapılan konuşmalar bütün payitahta ve Memalik-i Osmaniye'ye dağıtılırdı.

Elbette Ayasofya imamı mevki olarak diyanetten üstün değil ancak ülkenin en önemli camiilerinden, dünyanın gözü üzerinde olan bir caminin vazifelisi. Konuştukları, söyledikleri belli bir ehemmiyet taşımaktadır. Bugün kendisi orada imam olmakla beraber aynı zamanda Prof. Dr. olarak bir akademik ünvana haizdir.

Bugün kalkıp imam namazını kıldırsın başka bir şeye karışmasın fikri kasıtlı ve hatalı bir yaklaşımdır. Üstelik açıklama yaptığı konulardan biri faiz, diğeri kadın. İslamda üzerine en çok konuşulan konulardandır. Bir imamın, islam dairesindeki en önemli konular hakkında yorum yapmasından daha doğal ne olabilir ?

Ayrıca dünyanın her yerinde bir papaz ya da haham her konuda hatta kendilerini ilgilendirmeyen konularda dahi açıklamalar yapıyor, bunlar problem olmuyor da Ayasofya Camii imamının gündemi yorumlaması mı problem oluyor?

Elbette ki siyasi konulara girmeden, partizanlık yapmadan bir imam, bir din görevlisi gündemi yorumlayabilir, fikrini beyan edebilir, devletçi bir anlayışla sosyal ortamda kendi düşüncelerini yazabilir. Bu en temel kişisel demokratik haktır.

Demokrasi var, laiklik var deyip sonra da bu şekilde demokrasiyi sadece kendinize yontarak bir yere varamazsınız.

Bu ülkenin öğretmeni, doktoru, işçisi nasıl kendini özgürce ifade edebiliyorsa imamı da siyaset ve parti gütmeden kendini ifade edebilir, buna alışmanız lazım.

Aksi durumda demokrasi ve laiklik söylemlerinizle bizzat kendiniz çelişmiş olursunuz.
Allah'a emanet olunuz!
OGÜNhaber