TİC Holding Header
  • USD 32.551
  • EUR 34.988
  • Altın 2443.497
  • BIST 100 9754.6
  • Genel

Dünyayı kurban ederiz Türk'ün şanlı bayrağına

Ey mavi göklerin beyaz ve kızıl süsü kız kardeşimin gelinliği, şehidimin son örtüsü, ışık ışık, dalga dalga bayrağım! senin destanını okudum, senin destanını yazacağım.
Dünyayı kurban ederiz Türk'ün şanlı bayrağına
Ozan Koltuk - Türk bayrağına saldıranların sonu...

İstanbul'da Türk bayrağını indiren kişi vuruldu
İstanbul Gaziosmanpaşa'da bir kişi, hastane bahçesinde bulunan Türk bayrağını indirdi. Daha sonra hastane yakınındaki karakolun bayrağını indirmeye çalışırken polis tarafından bacağından vurularak etkisiz hale getirildi.

Diyarbakır 2. Hava Kuvvet Komutanlığı’nda gönderdeki bayrağın indirilmesine tepkiler sürerken Gaziosmanpaşa’da Türk Bayrağı indirildi.

Özel Asya Hastanesi’nin önündeki direkte asılı olan bayrağı iplerini kesip indiren 28 yaşındaki Ali U. ‘Kürtlere özgürlük’ diye bağırdı. Daha sonra hastane yakınında bulunan karakolda bulunan Türk bayrağını indirmeye çalıştı. Polis ekipleri Ali U.'yu önce uyardı ve biber gazı sıktı. Bayrağı indirmeye çalışan Ali U. polis tarafından bacağından vuruldu. Ali U.'nun 15 gün önce İstanbul'a geldiği öğrenildi.



TÜRK BAYRAĞINI İNDİRMEYE ÇALIŞAN RUM, ASKERLER TARAFINDAN VURULDU
Diyarbakır'da 2. Hava Kuvveti Komutanlığı'nın bahçesinde direkte asılı bulunan Türk bayrağının indirilmesi akıllara yıllar önce Kıbrıs'ta yaşanan olayı getirdi. Kıbrıs'ta sıınırı geçen bir gösterici Türk bayrağını indirmeye çalışığı sırada vurulmuştu.

"DUR" EMRİNE UYMADI, VURULDU
14 Ağustos 1996 tarihinde Magosa sınır kapısındaki protestolar olmuş daha sonrasında ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) topraklarına geçerek sınırda asılı olan Türk Bayrağı'nı indirmeye çalışan Rum Solomos Solomou, Türk askerinin "Dur" emrini ve göndere tırmanırken yanından geçen uyarı ateşini dinlemeyip, eylemine devam etmesi ve akabinde bayrağı indirmek üzere iken boynundan vurularak öldürülmesiyle son bulmuştu.



TÜRK BAYRAĞINI ÇİĞNEMEYİ MARİFET SANIYORLARDI: 11 ÖLÜ
Şii milis gücü Haşdi Şabi konvoyunu hedef alan saldırıda 11 kişi öldü, 23 kişi yaralandı.

Irak'ın başkenti Bağdat'ta Şii milis gücü Haşdi Şabi konvoyunun geçişi sırasında düzenlenen intihar saldırısında 11 kişinin öldüğü, 23 kişinin yaralandığı belirtildi. AA muhabirine konuşan Üsteğmen Nasır el-Hanun, saldırının Bağdat'ın güneyindeki El-Yusufiyye bölgesindeki otoyolda yer alan El-Udvaniyye kontrol noktasında meydana geldiğini söyledi.

11 ÖLÜ, 23 YARALI
Hanun, Haşdi Şabi konvoyunun geçişi esnasında bomba yüklü araçla gerçekleştirilen saldırıda 11 kişinin hayatını kaybettiğini, 23 kişinin yaralandığını ifade etti. Ölenler arasında Haşdi Şabi unsurları, asker, polis ve sivillerin de olduğu kaydedilirken saldırıyı henüz üstlenen olmadı.



Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Musul operasyonu nedeniyle DEAŞ'ın hükümetin kontrolündeki bölgelere saldırı düzenleyebileceği uyarısında bulunmuştu.

TÜRK BAYRAĞINI ÇİĞNEDİLER!
Irak'taki Şii çeteleri Türkiye'yi kışkırtmak için Türk bayrağına yönelik saldırılarını sürdürüyor.

 ABD‘de Türk Bayrağı‘nı Ermeniler‘den Kurtaran Azeri genci
 Amerika'da aracındaki Türk bayrağına saldıran Ermenilere tepki gösterdiği için polis tarafından Azeri vatandaşın gözaltına alındığı olayın görüntüleri ortaya çıktı.

ABD'de 145 Türk-Amerikan sivil toplum kuruluşunca oluşturulan Yönlendirme Komitesi'nce Beyaz Saray'ın önünden başlatılan "Barış ve Dayanışma" yürüyüşüne katılan yaklaşık 7 bin kişi, öğle saatlerinden itibaren Türkiye'nin Washington Büyükelçilği'ne geldi. Türk ve Amerikan bayrağı taşıyan, "Bizi birleştir, ayırma", "Suçlama değil uzlaşma", "Türkiye ile birlikteyiz" ve "Yurtta barış dünyada barış" yazılı pankartlar açan binlerce kişi, daha sonra Ermeni protestocuların gösterilerini büyükelçiliğin önündeki kaldırımda yapmasını istemeyen ve 14 Nisan'dan beri elçilik binası önünde nöbet grupla birleşti.

Her yıl olduğu gibi Ermenilerin bu sene de Türk Büyükelçiliği önüne gelerek eylem yapmaları beklendiğinden, yürüyüşe katılan binlerce kişi saatlerce elçiliğin önünden ayrılmadı. Ermeniler Türk bayrağını yakmak istedi Ermeni protestocular ise öğleden sonra ellerinde Türkiye karşıtı pankartlar açarak elçiliğin karşısındaki kaldırımda toplanmaya başladı. Türkiye'yi, 1915 Ermeni olaylarına ilişkin iddiaları inkar etmekle suçlayan eylemciler, Türkiye aleyhinde dövizler açtı.

Ellerinde Ermenistan bayrakları bulunan göstericiler, attıkları sloganlarla ABD Başkanı Barack Obama'dan, başkanlık seçimi döneminde kendilerine verdiği sözleri tutma çağrısında bulundu. Bulundukları kaldırımdan Türklere sözlü sataşmalarda bulunan Ermeniler, iki kez de Türk bayrağını yerde ayak altına almak istedi.Bunu gören Türk vatandaşlarının Ermenilere tepki vermesi üzerine taraflar arasında kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Elçilik önünde bekleyen güvenlik görevlileri, gruplar içinde bir kaç kişi arasında yaşanan kısa süreli kavgayı ayırdı.

Öte yandan Ermeni grubun önünden aracının içinde bulunan Türk bayrağıyla geçen bir Azerbaycan vatandaşını Ermeniler durdurarak müdahale bulundu. Aracın içindeki bayrağı alan Ermeni gruba, orada bekleyen Türkler de müdahale etti.

Aracından inerek Ermenilere karşılık vermek isteyen Azeri vatandaş ise çıkan arbede sırasında polis tarafından gözaltına alındı. Gösteri, polisin güvenlik önlemleri altında akşam üzeri sona erdi. Türk grup gün sonunda elçilik binası önünden İstiklal Marşı söyleyerek ayrıldı



TÜRK BAYRAĞI
Bilinen efsaneye göre, 1. Kosova Savaşı sonrasında Türk askerlerin kanının bir çukurda toplanması sonucunda, Ay ve Yıldız'ın yan yana gelmesi ile oluştuğu söylenmektedir. Yapılan tüm varsayımlar arasında, 1. Kosova Savaşı'nın sebep olması en büyük imkanlardan biridir, lakin bu savaş tarihinin akşamında gökyüzünde Jüpiter ve Ay yan yana nadir anlarından birini yaşamıştır. Bu savaş sonunda ele geçirilen bir Sırp askeri, dönemin padişahı Murat Hüdavendigar'a Sırp savaş planlarını vereceği taahhütü ile yaklaşmış; hançeri ile Osmanlı İmparatorluğu galibiyeti ile sonuçlanan savaş sonrasında şehit edilmiştir. Yerine büyük oğlu Yıldırım Beyazıt geçmiştir.

1.Kosova Savaşı sırasındaki, Kosova'da gökyüzündeki görüntüye ulaşmak için örnek resimlerde Stellarium isimli ücretsiz planetarium programı kullanılmıştır. Planetarium programımızı 1. Kosova Savaşı tarihine (28 Temmuz 1389), ve Kosova koordinatlarına (Lat: 43.41 , Long: 25.65) alırsak ; gökyüzündeki Ay ve Yıldız'ın aslında Ay ve Jüpiter olduğu ortaya çıkar.

14.yüzyılda, Astronomi konusunda dünyaca ilerleyememiş olmamız; halen dünyanın yuvarlak olamaması gibi vahim sorunlar yüzünden, kan çukurunda gözüken yıldıza benzeyen parıltı da doğal olarak yıldıza benzetilmiştir. Jüpiter her ne kadar eski zamanlardan beri bilinmesine rağmen, ilk olarak 1610 yılında Galilei tarafından Jüpiter'e ait 4 Ay keşfedilmiştir. Jüpiter'in gözükebilen 4 ay'ının da etrafında kısmen parlaması (basit bir teleskopla gözükebilir, ancak çıplak gözle en iyi ihtimal Jüpiter'e yakın bir parıltı gözükür); büyük bir ihtimal Jupiter'i köşeli bir yıldıza benzetilmesini sağlamıştır. Lakin, Güneş'in herhangi bir gezegen üzerindeki yansımasının Dünya'daki insanlar tarafından parlak bir yıldıza benzetilerek de izlenebilir. Uranüs gezegeni de, bu süre içerisinde Jüpiter'e olan yakınlığı (her ne kadar çıplak gözle gözükmesi çok zor olsa da, küçük bir parıltı olarak gözükebilir); Jupiter etrafında farkedilebilir 5 köşe gözükmesine sebebiyet verir.

Eğer ki bu yansımayı, olası bir kan çukuru üzerinde düşünürsek de; bize Türk Bayrağı'nın şu anki hali gözükür. Bunun için gece yarısı saatlerindeki gökyüzü görüntüsünü, dikey ve yatay olarak tersine çevirirsek (Ayı arkanıza alarak kan çukuru üzerindeki yansımayı izlemek isterseniz) karşımıza aşağıdaki resimdeki gibi bir görüntü çıkar, ve Türk Bayrağı ile arasında müthiş bir benzerlik vardır.

1. Bayrak bir milletin sembolüdür
Bayrak bir milletin varlığının ve bağımsızlığının sembolü, tarihinin hatırasıdır. değeri; pamuk, atlas ve ipekten yapılmasına bağlı olmayıp, temsil ettiği milletin kıymeti ile ölçülür. devletin hakimiyetini, bağımsızlığını ve şerefini temsil ettiği için bayrağa saygı gösterilir.

2. Yıldızı sekiz köşeliydi
Kırmızı zemin üzerine hilal ve yıldız bulunan bayrak, Osmanlılarda ilk defa 1793'de devletin resmi bayrağı olarak kabul edildi. Ancak bu bayraktaki yıldız, sekiz köşeliydi. Bu bayrak Osmanlı Devleti'nin resmi ve umumi sembolü olarak kullanıldı. Sultan birinci Abdülmecid han zamanında 1842'de yıldızın beş köşeli olması kararlaştırıldı ve Osmanlı bayrağının şekli kesinleşti.

3. Efsaneye göre...
Türk bayrağına efsanevi bir anlam katan bir diğer inanış ise şöyledir. Osmanlıların 1448'de, düşmanlarını ağır bir yenilgiye uğrattığı Kosova savaşından sonraki gece; savaş alanında oluşmuş kan gölünün üzerinde gökyüzünden yansıyan hilal ve yıldız yan yana görünmüştür. Böylece sultan II Murad bu simgeyi devlet bayrakları arasında kullanmaya başlamıştır.

4. Ancak...
Ay yıldızlı bayrağın 1'inci Kosova savaşı sonrası oluşması pek bir mümkün olan bayrak. Ancak o gece hilal ile yan yana gelen herhangi bir yıldız değil Jupiter gezegenidir. Fakat bazıları bu olayın ikinci Kosova savaşı sonrasında olduğunu söyler ki bu yanlıştır çünkü o gün ay yeniay evresinde olup herhangi bir şekilde gökyüzünde belirmemiştir.

5. Bir diğer efsane ise Osman Gazi'nin rüyasından esinlenir
Bu efsaneye göre ise; Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi, rüyasında göğsünde bir hilal ile yıldızın belirdiğini ve göğsünün büyümeye başladığını görmüştür. Bu rüyayı devletinin cihana hükmedecek kadar büyüyeceğine bağlamış ve bayraklarında kullanmaya başlamıştır.

6. Rengi kırmızı değil "al"dır
Türk bayrağı esasen kırmızı değil, aldır. Türk mitolojisinde, Türklerin renklerle ilgisi önemli bir yer tutar; mavi (gök mazisi, turkuaz), beyaz/ak ve al/kızıl renkleri başta gelir. Al renk kırmızıdan farklıdır, kutsal, tanrısal renktir. Kırmızı renk adı Türkçede 12. asırdan önce pek görülmemektedir. Kırmızı, Türkçeye sonradan, sogdca'dan veya farsça'dan geçmiştir.

Oğuz/Türkmen boylarının çok eskiden beri al renkli börkler giydiği bilinmektedir. Börklerin bütününde al ya da bir diğer deyişle kızıl renk görülmekle beraber, başka renklere de tesadüf ediliyor ki, esas olan gelenek, bütün börklerde, tepe kısmının yani tanrıya yüz tutan kısmın, tanrısal renk saydıkları al renkten olmasıdır. Bu tarz bugün efelerin, zeybeklerin, seymenlerin, vs. folklorik başlıklarında da muhafaza edilmektedir.

Al renk adı kutsallık içerdiği içindir ki, Türkler, "kırmızı bayrak" değil "al bayrak," "kırmızı kan" değil "al kan," demişlerdir. Yermek, aşağılamak anlamında "karalamak" derken, yüceltmek, övmek, kutsamak karşılığı da, "allamak" sözünü kullanırlar. Bugün dilimizde kullandığımız "allamak pullamak" sözü de aynı maksatla kullanılmaktadır.

7. Ay yıldız nereden geliyor
Bugün Türk bayrağında yer alan hilal ve yıldız motiflerinin binlerce yıllık bir yolculukla bugüne kadar geldiğini ve orijininin Türklerin de ataları olan kadim dönemlerde yaşamış uygarlıklara dayandığını görüyoruz. Sonuç olarak, tüm dünyanın bugün İslam dininin sembolleri olarak kabul ettiği hilal ve yıldızı; aslında Türklerin İslama bir sembol olarak kazandırdığını görüyoruz.

TARİHÇE
Osmanlı İmparatorluğu'ndan önceki Anadolu Türk devletlerinde kullanılan bayrak renk ve sembolleri hakkında yeterli bir bilgi yoktur. Türk Bayrağı'nı ilk olarak Anadolu Selçuklu hükümdarı Gıyaseddin Mesud tarafından Osman Bey'e gönderilen beyaz renkli sancak olarak görürüz.

15. yüzyıldan sonra al bayrak Yavuz Sultan Selim dönemindeki Çaldıran Savaşı'nda ise yeşil bayrak kullanılmaya başlanmıştır. Türk Bayrağı'na en yakın şekle ise III. Selim döneminde rastlanır. Bu bayrakta hilal ile birlikte sekiz köşeli yıldız kullanılmıştır. 1842 yılında Abdülmecit döneminde yıldız beş köşeli haliyle kullanılmaya başlanmıştır.

Saltanatın kaldırılması üzerine 29 Mayıs 1936 tarihinde bayrağın şekli kesin bir şekilde tayin edilmiştir. 28 Temmuz 1937 tarihli, 27175 sayılı "Türk Bayrağı Nizamnamesi Kararnamesi" ile de Türk Bayrağı'nın kullanılışı düzenlenmiştir.

O BAYRAĞI İNDİRMEYE KİMSENİN GÜCÜ YETMEZ
Son Osmanlı Yandım Ali filminden güzel bir sahne;


FETİH 1453 ULUBATLI HASAN
Fetih 1453 filminde Ulubatlı Hasan'ın Türk Bayrağı'nı Surlara dikiş sahnesi;
 

VEFALI TÜRK GELDİ YİNE SELÂM TÜRKÜN BAYRAĞINA
Bosna Hersek halkına yardım götüren Türk Askerinin tüyleri diken diken eden anısı...  'Türk yardım götüren değildir... Türk beklenilendir'
 
Yorum Yazın
deneme bonusu veren siteler deneme bonusu veren siteler bahis siteleri