Hoşgeldiniz; Bugün 25 Mayıs 2012 Cuma
22 °C
14 °C
Gök Gürültülü Sağanak Yağışlı
Karakter Boyutu :

Gişede zafer orjinal fikirlerin

28 Temmuz 2010 - 18:00
Seyircilerin özgün öykülere gösterdiği ilgi Hollywood’un geleceğini yakından ilgilendiriyor.

Leonardo DiCaprio’nun başrolünde oynadığı “Başlangıç” (Inception), “Salt” filmiyle girdiği gişe mücadelesini kazandı ve 43.5 milyon dolar kazanarak ikinci hafta sonunda da 1 numaradaki yerini korumayı başardı.

DiCaprio’nun insanların rüyalarına sızan bir ekibin liderini oynadığı, Warner Bros yapımı filmin 10 günlük hasılatı 143.7 miyon dolara ulaşmış oldu. Sony’nin casusluk öyküsü “Salt”, 36.5 milyon dolarla listelerde ikinci sırada. Angelina Jolie “Salt”ta bir Rus ajanı olmakla suçlandıktan sonra firar eden bir CIA mensubunu canlandırıyor.

SEYİRCİDEN MESAJ
Üçüncü sırada ise haftayı 24.1 milyon dolarla kapatan “Çılgın Hırsız” var. Listenin ilk üç filmi yaz aylarında gösterime giren Hollywood filmlerinde nadir görünen bir ortak özelliğe sahipler. Üçü de orijinal fikirlere ve senaryolara dayanıyor. Bir serinin parçası ya da devam filmi değiller.

Başarısı sınanmış, marka olmuş başka bir malzemeden yola çıkmıyorlar. Diğer bir deyişle, çizgi roman, best-seller ya da video oyunundan uyarlanmamışlar. Oysa Hollywood’da yaz aylarında boxoffice listelerinin üst sıralarında bu tür filmlerin olması alışılmış bir durumdu. Hollywood.com sitesinin box-office analisti Paul Dergarabedian, en üst sıradaki üç filmin orijinal hikayelere sahip olmasının, stüdyolar için bir ders niteliğinde olduğuna inanıyor. Ona göre seyirci yaz aylarında da özgün fikirlere açık olduğunu göstermiş durumda.

“BAŞLANGIÇ”IN BAŞARISI
“Başlangıç”, ikinci haftasında beklenenden daha iyi gitti. 62.8 milyon dolarlık hasılat yaptığı ilk hafta sonuna göre düşüş oranı yüzde 31. Birbirinden iddialı filmlerin peş peşe gösterime girdiği yaz aylarında bu oran genelde yüzde 50’yi bulabiliyor ve çok az film ikinci haftayı lider kapatmayı başarabiliyor. Warner Bros filmin ABD hasılatının 300 milyon dolara ulaşacağına inanıyor. Bu arada, yazar yönetmen Christopher Nolan’ın bir labirenti andıran hikâyesinin derinliğine girmek için filmi birden çok seyredenlerin de sayısı az değil.

"SALT"U KADINLAR VE 25 YAŞ ÜSTÜ TERCİH EDİYOR
Yapımcı şirket Sony tarafından yapılan araştırmalar, listenin ikinci sırasındaki “Salt” filminin yüzde 53 oranında kadınlar tarafından tercih edildiğini, seyircinin yüzde 59’unun da 25 yaşın üstünde olduğunu gösteriyor. Stüdyo yetkilileri Angelina Jolie’nin etkileyici bir performans gösterdiği “Salt”un, yılın en iyi filmlerinden biri olarak görülen “Başlangıç”a rağmen başarılı olduğunu düşünüyorlar.

GEÇEN YAZA GÖRE SEYİRCİ AZ
Gişe gelirlerinde geçen yıla göre yüzde 3 bir artış var ama bu seyirci sayısındaki artıştan değil, bilet fiyatlarının pahalı olmasından kaynaklanıyor. Rakamlar seyircilerin geçen yıla göre yüzde 3.4 oranında azaldığını gösteriyor.

HOLLYWOOD'DA BİR DÖNEMİN SONU OLABİLİR
Orijinal fikirlerin, bu yaz devam filmleri ve uyarlamalar karşısındaki başarısından anlamlı sonuçlar çıkartmak için henüz erken. Ama eldeki rakamlar da gerçekten çarpıcı. Olay, devam filmlerinden bıkan eleştirmenlerin, yapımcıları özgün filmler için cesaretlendirmek istemesi değil sadece. Eğilim bu şekilde sürerse, Hollywood’da bir dönemin sonu gelebilir.

Son yıllarda stüdyolar yaz filmlerini planlarken orijinal fikirlere yaslanan senaryoları geri plana atıyor, sermayelerini pazarlamacı diliyle “marka” olmuş projelere yönlendiriyorlardı. Ama bu yaz olup bitenler, Hollywood’u yönetenlerin kafasını karıştıracak cinsten...

Son dönemde Türkiye başta olmak üzere birçok ülkede sürekli kan kaybeden Hollywood, bence şimdi ABD’li seyircilerden de ciddi bir uyarı almış durumda. Böyle bir uyarıyı hak ettikleri kesin. Stüdyolar video oyunlarına, çocuk romanlarına yöneliyor ve özgünlüğe artık çok az prim veriyorlar. Umarım, bu dönemin sonu gelir.

23 - 25 TEMMUZ KUZEY AMERİKA GİŞELERİ
1- Başlangıç (Inception) 43.5 milyon $
2- Salt 36.5 milyon $
3- Çılgın Hırsız (Despicable Me) 24.1 milyon $
4- Sihirbazın Çırağı (The Sorcerer’s Apprentice) 9.7 milyon $
5- Oyuncak Hikayesi 3 (Toy Story 3) 9 milyon $
6- Ramona and Beezus 8 milyon $
7- Grown Ups 7.6 milyon $
8- Alacakaranlık Efsanesi: Tutulma (The Twilight Saga: Eclipse) 7 milyon $
9- Son Hava Bükücü (The Last Airbender) 4.2 milyon $
10- Predators 2.9 milyon $

 

Kaynak :

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz ?

  • Yorumlar0
  • Onay Bekleyenler0

DİĞER HABERLER

  • 1 milyon 347 tonluk ihracat

    Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından sertifika verilen 1 milyon 347 bin 402,87 kilogram kuru incir Nisan ayında ihraç edildi.

  • 90 bin kişiye iş imkanı

    2023 yılına kadar ihracatta 500 milyarın hedefleyen Türkiye için ekonomiyi destekleyecek en önemli etkenlerden biri, markaların ürünlerin ekonomiye saylayacağı katkıyı savunan Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Yılmaz Yılmaz,

  • Bakanlıktan çiftçiye büyük destek

    Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 2012 tarımsal destekleme ödemeleri kapsamında yağlı tohumlu bitki üreten 121 bin çiftçiye toplam 735 milyon lira ödeme yapacak.

  • Yeni Ticaret Kanunu uygulama zamanları

    Ali Sait MÖKÜKÇÜ - Yeni Türk Ticaret kanununun uygulamaya başlamasına az bir süre kaldı. Şirketlerin yeni kanuna adapte olmalarını sağlayacak bazı işlemler için belirli süre verilmiş bulunmaktadır.

  • Babacan: S&P'yle sözleşmeyi her an bitirebiliriz

    Başbakan Yardımcısı Babacan, 'S&P'yle sözleşmeyi bitirmeyi gerekirse her an yapabiliriz. Bugün için kararımız yok ama ileride her an yapabiliriz' dedi.

  • 'Standard&Poor's'un adını değiştirdim'

    Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin notunu kıran kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's'un (S&P) yapmış olduğu değerlendirmenin hiçbir mantıklı tarafı olmadığını belirterek,

  • Vodafone gelirlerini artırdı

    Vodafone Türkiye, müşteri memnuniyetine odaklandığı 2009 yılından bu yana uyguladığı uzun dönemli stratejik programının 3. mali yılını güçlü bir büyüme ile tamamladı.

  • 4 kişilik işe 2 bin 686 kişi başvurdu

    Balıkesir’in Edremit Sosyal Yardım Vakfı’nda çalıştırılmak üzere 4 kişinin işe alınacağının duyurulmasıyla birlikte, müracaat süresinin bitmesine 3 gün kala 2 bin 686 kişi başvuru yaptı.

  • 'Kayıt dışı ile mücadele terörle mücadele gibi'

    Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı ile mücadele en temel önceliklerinden biri olduğunu belirterek,

  • İzmir'de istihdam arttı

    Türk İstatistik Kurumu Ege Bölge Müdürlüğü, İzmir’de kayıt dışı istihdam verilerini açıkladı.



ANKET

Bir internet haber sitesinde en çok aradığınız özellik nedir?

Ankete Katıl »