Hoşgeldiniz; Bugün 25 Mayıs 2012 Cuma
21 °C
15 °C
Gök Gürültülü Sağanak Yağışlı
Karakter Boyutu :

Raportör Can'dan önemli açıklamalar

04 Eylül 2010 - 06:55
Anayasa Mahkemesi Raportörü Doç. Dr. Osman Can, ''İnternete ses kaydı düşen Yargıtay Üyesi Yüce Divan’da yargılanabilir...Referandumda hayır çıkması halinde Türkiye bir bocalama sürecine girecektir” dedi.

Bursa Kent Konseyi Bursa Çalışma Grubu tarafından düzenlenen konferans öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Anayasa Mahkemesi Raportörü, Yazar ve Akademisyen Doç. Dr. Osman Can, önemli açıklamalarda bulundu.

Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi (AKKM) Orhangazi Salonu'ndaki konferansa konuşmacı olarak katılan Can, ülkenin demokratikleşmesi açısından referandumun bir anahtar görevi yapacağını söyledi.

Can, referandumdan sonra yapılması gereken birçok şeyin olduğunu ifade ederek, "Milletimiz, ileriyi görerek hareket etmeli. Yepyeni bir anayasa sürecine geçmesi lazım. Bütün toplumun üzerinde uzalaşabileceği ilkeleri barındırabilen bir anayasa olacak. Türkiye, kendi içerisinde bir sürece doğru geçiş yapacak. Ve bu anayasa, ileride yapılacak yeni bir sürecin imkanı ve anahtarıdır" dedi.

Referandumda hayır çıkması halinde bir bocalama döneminin yaşanacağının altını çizen Can, "Ama Türkiye'nin dinamikleri, bu süreci durdurabilmesi çok fazla mümkün değildir. Hayır çıksa da Türkiye, yeni anayasa ile kendi barışını sağlama konusunda yoluna devam edecektir. Bu konuda toplumumuza güvenmemiz gerekir" diye konuştu.


"VAN CUMHURİYET SAVCISI FERHAT SARIKAYA'NIN ÖNÜ AÇILACAK"

2005 yılında Hakkari'nin Şemdinli ilçesindeki olayları incelemesi için görevlendirilen Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya, iddianameye Orgenaral Yaşar Büyükanıt'ı da dahil edince Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından 20 Nisan 2006 günü almış olduğu kararla meslekten ihraç edilmişti.

Yeni anaysa ile meslekten ihraç edilen kişilerin yargı yolunun da açılacağını belirten Can, "Referandumdan sonra 'evet' çıkarsa, yeni bir HSYK oluşturulacağı andan itibaren, ihraç kararlarına karşı yargı yolu açık hale gelecektir. Yani ihraç kararları referandumdan sonra, ihraç edilen hakimler ve savcılar için değil, ondan öncekiler için de geçerli olacak. Daima yargı yolu açıkmış gibi işlem görecek. Bu nedenle Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya ve buna benzer şekilde görevinden ihraç edilen insanların yeni bir inceleme doğrultusunda başvuru yapmaları imkan dahiline giriyor. Bunu da Türkiye'nin önümüzdeki günlerde tartışması gerekecektir" dedi.

Türk toplumunu ilelebet bir darbe anayasasına mahkum etmeye hiçbir gücün yetmeyeceğini belirten Can, bazı statükocu güçlerin bile buna engel olamayacağını söyledi.

Türkiye'nin yoluna devam edeceğini söyleyen Can, "Toplumun, referandumdan sonra çıkacak tabloyu iyi görmesi lazım. Çok daha güçlü bir yeni anaysa talebi toplumda güçlenecektir. İlelebet darbe anayasasına Türkiye'nin mahkum olması söz konusu değildir" diye konuştu.


"YARGITAY ÜYESİ YÜCE DİVAN'DA YARGILANABİLİR"

Referandumda hayır çıkması için 'Abdullah Öcalan'a çok ihtiyaç var' dediği ileri sürülen Yargıtay 8. Ceza Dairesi Üyesi Hamdi Yaver Aktan'ın internete düşen skandal ses kaydına ilişkin konuşan Can, demokrat yargı olarak tutumlarının net olduğunu, kanunsuz dinlemeleri tasvip etmediklerini söyledi.

Can, "Kanunsuz dinlemeler suçtur. İçeriği ne kadar yararımıza yada başkalarının yararına olursa olsun fark etmiyor. Bunun suç olduğu tescillendi zaten. İkinci bir husus, zaten medyaya yansıdığı kadarıyla oradaki konuşmaları söz konusu kişiler kabul etmişler. Kabul ettikleri zaman ortaya çok vahim bir tablo çıkıyor. Ama bu vahim tablo Tükiye'de 1960 darbesinden bugüne kadar biçimlenmiş, siyasetini yürütmüş olan Türk yargısının tablosu. Bu tablo çok daha derin, problemli bir tablo. Türk yargısının bu tablodan kurtulması gerekir. Politika değil adalet dağıtan yargı haline gelmesi gerekir" diye konuştu.

Konuşmayı yapanların bu niteliği itibari ile Yargıtay kanunlarındaki hükümlere tabi olduğunu belirten Can, "Bu kapsamda değerlendirildiği zaman, Yargıtay'ın söz konusun kişilerin görevleri sebebiyle suç işlemesi durumunda, kişileri Yüce Divan'a sevk etme imkanı vardır. Bütün bunların hepsini Yargıtay çalıştırabilir. Ama Yargıtay, tarihinde henüz böyle bir yolu çalıştırmadı" dedi.







Kaynak :

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz ?

  • Yorumlar0
  • Onay Bekleyenler0

DİĞER HABERLER

  • 1 milyon 347 tonluk ihracat

    Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından sertifika verilen 1 milyon 347 bin 402,87 kilogram kuru incir Nisan ayında ihraç edildi.

  • 90 bin kişiye iş imkanı

    2023 yılına kadar ihracatta 500 milyarın hedefleyen Türkiye için ekonomiyi destekleyecek en önemli etkenlerden biri, markaların ürünlerin ekonomiye saylayacağı katkıyı savunan Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Yılmaz Yılmaz,

  • Bakanlıktan çiftçiye büyük destek

    Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 2012 tarımsal destekleme ödemeleri kapsamında yağlı tohumlu bitki üreten 121 bin çiftçiye toplam 735 milyon lira ödeme yapacak.

  • Yeni Ticaret Kanunu uygulama zamanları

    Ali Sait MÖKÜKÇÜ - Yeni Türk Ticaret kanununun uygulamaya başlamasına az bir süre kaldı. Şirketlerin yeni kanuna adapte olmalarını sağlayacak bazı işlemler için belirli süre verilmiş bulunmaktadır.

  • Babacan: S&P'yle sözleşmeyi her an bitirebiliriz

    Başbakan Yardımcısı Babacan, 'S&P'yle sözleşmeyi bitirmeyi gerekirse her an yapabiliriz. Bugün için kararımız yok ama ileride her an yapabiliriz' dedi.

  • 'Standard&Poor's'un adını değiştirdim'

    Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin notunu kıran kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's'un (S&P) yapmış olduğu değerlendirmenin hiçbir mantıklı tarafı olmadığını belirterek,

  • Vodafone gelirlerini artırdı

    Vodafone Türkiye, müşteri memnuniyetine odaklandığı 2009 yılından bu yana uyguladığı uzun dönemli stratejik programının 3. mali yılını güçlü bir büyüme ile tamamladı.

  • 4 kişilik işe 2 bin 686 kişi başvurdu

    Balıkesir’in Edremit Sosyal Yardım Vakfı’nda çalıştırılmak üzere 4 kişinin işe alınacağının duyurulmasıyla birlikte, müracaat süresinin bitmesine 3 gün kala 2 bin 686 kişi başvuru yaptı.

  • 'Kayıt dışı ile mücadele terörle mücadele gibi'

    Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı ile mücadele en temel önceliklerinden biri olduğunu belirterek,

  • İzmir'de istihdam arttı

    Türk İstatistik Kurumu Ege Bölge Müdürlüğü, İzmir’de kayıt dışı istihdam verilerini açıkladı.



ANKET

Bir internet haber sitesinde en çok aradığınız özellik nedir?

Ankete Katıl »