TİC Holding Header
  • USD 32.382
  • EUR 35.06
  • Altın 2325.486
  • BIST 100 9129.19
  • Röportaj

Sanatla yaşam arasında köprü

'Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği' tarafından sanat ışığı ile donatılmış gençlerin eğitimine destek, burs ve birey olarak toplumda yaşamalarını hedef alan 'Sanattan Yaşama' projesine imza atıldı.
Sanatla yaşam arasında köprü
Röportaj - Semiha Kozlucalı - Son zamanlarda adını sosyal sorumluluk projelerinde ve kişisel resim sergilerinde sıkça duyduğumuz Günsu Saraçoglu yeni bir proje içerisinde olduğundan ve heyecanından bahsedip sosyal sorumluluk projesinin detaylarını konuşmak üzere Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Kadıköy Şubesi’ne davet edince ve bu projenin ilk röportajını benimle yapmak istediğini belirtince, geçtiğimiz hafta sonu ziyarete gittim. Beni kapıda karşılayan  yolları ÇYDD “Sanattan Yaşama” projesinde kesişmiş olan  ve projenin fikir sahibi Ressam Günsu Saraçoğlu ile Ressam Dilşad Atasoy'un heyecanları yüzlerinden okunuyor ve gözleri parlıyordu. İtiraf etmeliyim ki ben de çok heyecanlandım.

Projeye ilişkin detaylar hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için, ÇYDD Kadıköy Şubesi adına Güzin Gürsoy, Ressam Günsu Saraçoğlu ve Ressam Dilşad Atasoy‘la keyifli bir toplantı yaptık.

24 Ekim cumartesi günü 12:00 / 14:00 saatleri arsında ilk workshop etkinliği ile başlayacak olan 'Sanattan Yaşama' projesine ilişkin tüm detayları içeren özel röportajımız...

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) neler yapar, biraz bahseder misiniz?

G.G.:  21 Şubat 1989’da kurulan 'Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği' ülkemizde okuma oranının düşük olduğu kız çocuklarımıza ve  binlerce gencimize verdiği eğitim desteği ile yaşamlarına dokunarak, çağdaş bireyler yetişmesini sağlayan  ve hayatlarında yeni kapılar açıp eğitimli meslek sahibi bireyler olarak topluma kazandırmak için çalışmakta olan bir dernektir.

Bunun yanında toplumun ihtiyaçlarından doğan projeler kapsamında yaptırdığımız 36 kız öğrenci yurdunu, 1 liseyi, 6 anaokulunu, 24 ilköğretim okulunu, 32 köy okulunu, 769 anasınıfını, kütüphaneleri devlete devrettik. Son yıllarda daha çok eğitim ve kültür evlerine yoğunluk verdik. 10 eğitim ve kültür evi yaptırdık ve yaptırmaya devam edeceğiz.  Buradaki eğitim çalışmalarını gönüllü eğitimci destekçilerimiz ve sponsorlarımız ile ücretsiz yapmaktayız.

Bize “Sanattan Yaşama” projenizi anlatır mısınız? Projenin ana hedefi nedir.? 

G.S.: Bu proje kapsamında Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Kadıköy Şubesi, sanatın ustalarını sanatseverler ile buluşturacak. Workshop (canlı performans), seminerler serisinden oluşan ve bir sergiyle sonlanan “Sanattan Yaşama” isimli geniş kapsamlı bir çalışma gerçekleştirecektir. Projeye sanatçılar farklı şekillerde destek vermektedirler. Canlı performanslar, seminerler ve eser bağışlarıyla projeye katılım söz konusudur. Etkinlik çerçevesinde bağışlanan eserlerden üretilen çeşitli ürünler hazırlanarak sanatseverlerin beğenisine sunulacaktır. Projenin ana hedefi, sanatçılarımız tarafından gerçekleştirilecek workshoplarla sanatın daha geniş bir kitleye ulaşmasını sağlamaktır. Kendi alanında usta sanatçılar ile sanatseverlerin buluşmalarını sağlamaktır. 

Projeden elde edilen gelir ÇYDD tarafından nasıl değerlendirilecektir.? 

G.G.: Etkinlik çerçevesinde bağışlanan eserlerden üretilecek olan çeşitli ürünlerin geliri ve projenin sonunda açılacak sergideki eserlerden elde edilecek tüm gelir ÇYDD Kadıköy İktisadi İşletmesi aracılığı ile Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Derneği Kadıköy Şubesine bağışlanacaktır. Bağışlanan miktarlar şubemiz tarafından çocuklarımızın tüm eğitim masraflarında, burslarda, sosyal ve sanatsal etkinliklere katkıda kullanılacaktır. 

“Sanattan Yaşama” projesi sadece kız çocuklarının eğitim yaşantısını desteklemeyi mi amaçlamaktadır.? 

G.G.:  Türkiye’nin doğusundaki kızlarının okula gitme sorununun çözülmesi için başlayan burs desteği, günümüzde maddi yetersizlik yüzünden okula gidemeyen tüm çocuklarımızı kapsamaktadır. Toplumu meydana getiren yapı taşları olan kız ve erkek çocuklarımız birlikte desteklenmektedir.

Eğitim yaşantısı derken sadece okul dönemini mi kapsıyor?

G.G.: Aslında biz noktada eğitim ile öğretimi ayırıyoruz. Yani ders desteği kadar kişisel gelişimlerine de katkıda bulunuyoruz. Örneğin; tiyatro, sinema, konser gibi sanatsal etkinliklere beraber gidiyoruz. İsteyenleri müzik, resim, dans gibi faaliyetleri yapmaları için yüreklendirip imkanlar sağlıyoruz. On sekiz yaş altı çocuklarımızla çocuk kulübü kapsamında sanatsal çalışmalar yapıyor ve yılsonlarında yaptıkları etkinlikleri sunmalarına fırsat veriyoruz. Üniversiteli gençlerimizin dernek bünyesinde kurdukları 'Gençlik Birimi'nin etkinlikleriyle her konuda araştırma yapma ve konuşarak fikirlerini birbirleriyle paylaşma deneyimi sunuyoruz.

Ayrıca toplumun çeşitli konularda sosyal, kültürel ve sanatsal bilgilendirme gereksinimini karşılayacak  paneller, çalıştaylar, konserler ve workshoplar yapıyoruz.

ÇYDD’nin bursları kimlere ve nasıl verilmektedir. Burs için başvuru nereye ve nasıl yapılıyor? 

G.G.: Derneğimiz, tüzüğümüzde belirtilen ilke ve amaçlara uygun, devlet üniversitelerine kayıtlı, ÇYDD şubelerinin bulunduğu illerde okuyan ve ekonomik olarak bursa gereksinim duyan öğrencilere burs vermektedir. Orta öğretim ve üniversiteli gençlerimize verdiğimiz burs sayısı 90 bini geçti.  62.756 ilk ve ortaöğretim bursu ve 32.000 üniversite bursu verdik. Her sene Eylül ayında şubelerimize başvuran öğrencilerimize ihtiyaç bursu vermekteyiz.

“Sanattan Yaşama” projesindeki etkinliklerde katılımcıları neler beklemektedir.?

D.A.: Seminerler, sanatın farklı alanlarında merak edilen bir çok bilgiyi katılımcılara ulaştırmak açısından çok önemlidir. Workshoplar da ise hem sanatçının canlı performansını yakından izlemek mümkün olacak, hem de konu ile ilgili detaylı bilgi alışverişi sağlanacaktır.

Workshop (canlı performans) amacı nedir.? Bir workshopun  nasıl izlenmesi  gerekmektedir.?

D.A.: Tüm dünyada yaygınlaşmış eğitici bir etkinlik tarzıdır. Katılımcıların sanatçının çalışmasını yakından izleyerek, teknik detayları rahatlıkla görebildiği ve sanatçıdan birebir bilgi alabildiği bir ortamdır. Sanatçının eserini oluştururken yaşadığı serüvene ortak olabilmek için kaçırılmaması gereken bir fırsattır.

Workshopu, Atölye çalışması olarak tanımlayabiliriz. Sanatçının kendi tekniğini, bilgi ve tecrübelerini izleyicilere aktarabileceği bir etkinliktir. Katılımcılara sanatçının eserini tamamlama sürecini tüm ayrıntılarıyla izleme şansı verir.

Workshop ve seminerlere katılım ücretlimidir.? 

G.S.:  Proje dahilindeki hiçbir etkinlik ücretli değildir. Temel hedef bu etkinlikler aracılığı ile daha geniş kitlelere ulaşmak, insanlara sanatı sevdirmek ve bu konuda bilgilendirmektir. Sanat alanında bu tip aktiviteleri tanıtmayı ve yaygınlaşmasını sağlamayı çok önemsiyoruz. ÇYDD “Sanattan Yaşama” projesiyle, sanatseverlerin bu etkinliklere ücretsiz olarak ulaşmasını sağlayacaktır.

G.G.:  Sanatla toplum yaşamına dokunacağımız bu etkinlik, projeyi yapan ressam dostlarımız  Günsu Saraçoğlu ve Dilşad Atasoy’un , proje de workshop yapan usta sanatçılarımızın, projeye eser bağışlayan tüm ressamlarımızın ve boyaları sağlayan sponsorlarımızın katkıları ile ÜCRETSİZ olarak yapılacaktır.

İlk workshop ile başlayan projenin devamındaki etkinlikler nelerdir.?

G.S. & D.A.:  İlk workshopumuz suluboya alanında Türkiye’deki önemli isimlerden biri olan Ressam Saim Altuncu tarafından gerçekleştirilecektir. Projenin devamında; suluboya, yağlıboya, akrilik, mozaik hatta seramik alanında çalışmalarını sürdüren sanatçılarımız projemizde yer alacaklardır. Proje kapsamında; sanat alanında her ay 1 usta sanatçı ile yapılacak canlı performans (workshop) ve 3 egitim semineri gerçekleştirilecektir. Bu etkinliklerin yanı sıra; eserleri ile projeye çok sayıda sanatçı destek vermektedir. “Sanattan Yaşama” projesi süresince gerçekleştirilecek etkinlikler, Mayıs ayında yapılacak seçkin bir resim sergisi ile tamamlanacaktır. Tüm etkinlikler görsel ve yazılı basın aracı ile sanatseverlere duyurulacaktır.

Workshoplarda  ve seminerlerde katılımcılar fotoğraf ve video çekimi yapabilirler mi.? 

G.S.: Etkinlik, ÇYDD tarafından videoya çekilecek ve daha sonra da paylaşılacaktır. Sanatçının çalışmasını, etkinliğin bütünlüğünü bozmayacak ve izleyenleri rahatsız etmeyecek şekilde görüntü alınabilir.

Etkinlik alanına ulaşım alternatifleri hakkında bilgi verebilir misiniz.? 

G.G.:  Toplu taşıma kullanarak gelecekler için Minübüs caddesinden geçen otobüslerden Ziverbey durağında inip Müjdat Gezen Sanat Merkezinin yanından sokağa girdiklerinde soldaki ilk apartman Meltem Apartmanın giriş katındayız. 

Adres: Maya Birimi – Şehirkahya Sokak Meltem Apt. No.: 32 Ziverbey / Kadıköy – İstanbul
Tel: 0530 606 06 42

Bu önemli proje ÇYDD’ye nasıl ulaştı ve ortaya çıkma süreci nasıl gelişti? 

G.S.: Uzun zamandır gerçekleştirmeyi düşündüğüm bir projeydi. Üyesi olduğum ÇYDD’den aldığım bir mail üzerine harekete geçtim “Dernek adına eğitim, sanat v.b. alanlarda önerilerinizi bekliyoruz..”, diye üyelere genel olarak yazılmış bir maildi. Ben uzun bir zamandır dernek için ne yapabilirim diye düşünüyordum, projeyi ressam arkadaşım Dilşad Atasoy ile paylaştım. Bu proje onu da çok heyecanlandırdı. Böylece bu projeyi birlikte gerçekleştirme kararını aldık ve Güzin Gürsoy aracılığı ile il ÇYDD Kadıköy Şubesi yönetimine ilettik. Onlarda da aynı heyecanı görmek bizi çok mutlu etti. Hemen ardından projeyi hayata geçirmek için hızla çalışmalara başladık.

Keyifli, içten sohbetleri ve bu önemli projelerinin tüm detaylarını ilk olarak OGÜNhaber'e açıklamayı tercih eden Ressam Günsu Saraçoglu, Dilşad Atasoy ve Güzin Gürsoy'a teşekkür eder başarılarının devamını dileriz...
Yorum Yazın