• Dünya

Taliban ile Çin arasında 'Doğu Türkistan' gerilimi: 'Temaslarda Zor Başlık'

Taliban ile Çin arasında “Doğu Türkistan” konusu gerilim yaratıyor. Çinli yetkili Liu Zongyi, temaslarda bu başlığın en zor konulardan biri olduğunu açıkladı.
Taliban ile Çin arasında 'Doğu Türkistan' gerilimi: 'Temaslarda Zor Başlık'
Şanghay Uluslararası Çalışmalar Enstitüsü Güney Asya Araştırma Merkezi Direktörü Liu Zongyi, Afganistan’a gerçekleştirdiği dört günlük ziyaretin ardından Taliban ile Çin arasındaki temaslara ilişkin dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

Zongyi, “Doğu Türkistan İslami Hareketi” konusunun taraflar arasındaki görüşmelerde en zorlu başlıklardan biri haline geldiğini belirterek, Taliban’ın Çin’in bu konudaki taleplerini tam olarak karşılamaya istekli olmadığını ifade etti.

Taliban yetkililerinin çeşitli gerekçeler sunduğunu aktaran Zongyi, bu gruplara mensup bazı kişilerin geçmişte Sovyet işgaline karşı Taliban ile birlikte savaştığını ve bu durumun taraflar arasında bir bağ oluşturduğunu dile getirdi. Ayrıca dini ortaklık, aşiret gelenekleri kapsamında sığınan kişilerin korunması anlayışı ve yerel halkla kurulan sosyal bağların da Taliban’ın yaklaşımında etkili olduğu kaydedildi.

Afganistan’ın, Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi ile dar bir sınır hattına sahip olması, konunun jeopolitik önemini artırıyor. Sınır bölgelerinde faaliyet gösterdiği öne sürülen ve Uygur savaşçılardan oluşan grupların varlığına ilişkin iddialar, Pekin yönetiminin güvenlik kaygılarını gündemde tutuyor.

Zongyi, Taliban’ın bu konudaki tutumunun iki ülke arasındaki ticari ilişkilere de olumsuz yansıyabileceğini ifade ederek, Afgan ekonomisinin Taliban’ın yeniden iktidara gelmesinden bu yana belirli bir toparlanma gösterdiğini ancak henüz önceki seviyelere ulaşamadığını söyledi.

Öte yandan Çinli yetkili, Taliban yönetimi sonrası Afganistan’daki genel güvenlik durumunda gözle görülür bir iyileşme yaşandığını da sözlerine ekledi.
Yorum Yazın
islami sohbet
dini chat sohbet odaları