• Genel

TBMM'den siber güvenlik düzenlemesi: BTK'nın bazı yetkileri devredildi

TBMM'de kabul edilen torba yasa kapsamında, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) siber güvenlikle ilgili bazı görev ve yetkileri Cumhurbaşkanlığı'na bağlı Siber Güvenlik Başkanlığı'na devredildi. Düzenleme kapsamında ilgili veri merkezleri ve teknik altyapının üç ay içinde yeni başkanlığa aktarılması öngörülüyor.
TBMM'den siber güvenlik düzenlemesi: BTK'nın bazı yetkileri devredildi
TBMM'de kabul edilen düzenlemeyle BTK'nın siber güvenlik alanındaki belirli görev ve yetkileri Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki Siber Güvenlik Başkanlığı'na devredildi. Kanun, ilgili veri merkezleri ve teknik altyapının üç ay içinde devrini öngörürken, BTK'nın elektronik haberleşme sektöründeki düzenleyici rolü ise devam ediyor. Düzenleme, muhalefet ile iktidar arasında dijital haklar ve denetim mekanizmaları konusunda tartışmalara neden oldu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilen torba yasa kapsamında, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) siber güvenlikle ilgili bazı görev ve yetkileri Cumhurbaşkanlığı'na bağlı Siber Güvenlik Başkanlığı'na devredildi. Düzenleme ile siber güvenlik alanındaki kurumsal yapı yeniden şekillendirilirken, BTK'nın elektronik haberleşme sektörünü düzenleme ve denetleme görevleri ise devam edecek.

Kanuna göre, devredilen görevlerle bağlantılı veri merkezleri, bilgi işlem altyapısı, donanım, yazılım, elektronik sistemler, arşivler, bilgi ve belgeler ile diğer taşınır ve taşınmazlar en geç üç ay içerisinde Siber Güvenlik Başkanlığı'na aktarılacak. Devir sürecine ilişkin usul ve esaslar ilgili kurumlar tarafından yürütülecek.

Düzenlemenin ardından kamuoyunda, dijital haklar ve kişisel verilerin korunmasına ilişkin tartışmalar da gündeme geldi. Muhalefet temsilcileri, yetkilerin tek merkezde toplanmasının haberleşme özgürlüğü ve kişisel verilerin korunması açısından risk oluşturabileceğini savunurken, hükümet ise düzenlemenin siber tehditlerle daha etkin mücadele ve kurumlar arası koordinasyonun güçlendirilmesini amaçladığını belirtiyor.

Kanun metninde, BTK'nın tüm yetkilerinin Cumhurbaşkanlığı'na devredildiğine ilişkin bir hüküm bulunmuyor. Aynı şekilde, MİT, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı'nın Siber Güvenlik Başkanlığı'na bağlandığına veya tüm teknik takip süreçlerinde bu kuruma bağımlı hale getirildiğine ilişkin bir düzenleme de yer almıyor. Bu yöndeki değerlendirmeler siyasi yorum niteliği taşıyor.

Kaynak: TBMM, Resmî Gazete, BTK
Derleme: OGÜNhaber GPT
Yorum Yazın
islami sohbet
dini chat sohbet odaları