Mülakatlarda beden dilimiz neler anlatıyor?

İş görüşmesinde 10 adımda neleri, neden yapma(ma)lıyız.
Mülakatlarda beden dilimiz neler anlatıyor?
Günlük hayatımızda beden dilinin ne kadar önemli olduğunu bilmeyenimiz yoktur. 

Birçok kişi beden dili yorumlamalarını etik ve doğru bulmasa da iş görüşmeleri kişileri gerçekten tanımak için yeterli süreye sahip değildir maalesef. Bu noktada beden dili, kişiyi biraz daha anlayabilmek için mükemmel bir ipucudur.



Sizce, son iş görüşmenizde sözlü ifade ettikleriniz dışında karşınızdakine neler anlattınız?

Beden dilinizi doğru kullanabildiniz mi?

İstemeden kendinizle ilgili ne gibi bilgiler verdiniz?


Bu konularla ilgili internet üzerinde bir sürü farklı kaynak bulunuyor. Sizler için bunları derleyip toparlayarak, sebepleriyle özetlemek istedim.

İş görüşmesinde neleri yapma-ma-lıyız?



Yanınızda fazla eşya bulundurmayın
Kişiler iş görüşmesine mont, çanta, dosya gibi birden fazla eşya ile girince, görüşme anında bu eşyaları konumlandırmada sorun yaşayabiliyorlar. Bu da kişilerin “organize/düzenli olmadığı” izlenimi çiziyor! Mümkünse yanınıza tek bir çanta alın ve elinizde başka eşya bulundurmayın; montunuzu da resepsiyona bırakın.

Terli elle görüşmeye girmeyin
Ellerinizin görüşme esnasında nemlenmesi, sizin fazlasıyla stresli olduğunuzu gösterir. Görüşme sırasında elinizi sıkan kişilerin de dikkatini dağıtabilir. Bu nedenle elleriniz terliyorsa görüşme öncesi mutlaka kurulayın ve cebinizde mutlaka peçete bulundurun. 

Fazla sert/yumuşak el sıkmayın
El sıkışmanızın çok güçsüz olması fazla pasif, çok güçlü olması da fazla dominant bir profil oluşturmanıza sebep olabilir.

Değerlendiricinin tam karşısına oturmayın
Eğer görüşmede oturacağınız yer size bırakıldıysa, görüşmecinin tam karşısına değil, hafif çaprazında bir sandalyeye oturmayı tercih edin. Araştırmalara göre görüştüğünüz kişinin hafif çaprazında oturmak, hafızanızdaki bilgileri daha kolay anımsamanızı sağlar. Bu da sizi daha güvende hissettirir.

Kambur oturmayın
Arkanıza yaslanın ve dik oturun. Öne doğru eğilerek oturmak sizi daha güvensiz gösterecektir. Sandalyeye yayılarak oturmanız ise biraz sıkılmış olabileceğinizi gösterebilir. Bu nedenle mümkün olduğunca dik oturup arkanıza yaslanmanızı öneririm. Bu sizi daha güvenli ve dikkatli gösterir. Ayrıca bu şekilde oturmak bilimsel olarak da sizin daha rahat konuşmanızı sağlar. Kollar bağlı oturmak, bacak bacak üstüne atmak gibi davranışlardan kaçının. Ve masaya fazla yaslanmayın. Bu sizi profesyonel görünümden uzaklaştıracaktır. Dik ve mesafeli olun.

Gereğinden fazla gülümsemeyin
Görüşmede gülümseyip, pozitif olmanın önemini hepimiz biliyoruz. Fakat gereğinden fazla gülümsemek sizi daha pasif gösterip, profesyonellikten uzak olduğunuz izlenimi verebilir. Hiç gülümsememeniz ise iletişime kapalı olduğunuza işaret edebilir. Gülümsemenizin yeterli olup olmadığından emin olmak istediğiniz durumlarda ise biraz karşınızdaki kişiden kopya çekebilirsiniz.

Karşınızdakine uzun süre sabit bakmayın
Bu karşı tarafa gözlerinizi dikmiş izlenimi yaratabilir, rahatsız edebilir ve güvensiz bir profil çizmenize sebep olabilir.

Günlük tiklerinizi devam ettirmeyin
Tırnak yeme/saçınızla oynama gibi alışkanlıklarınızı dizginlemeye çalışın. Bu sizi profesyonellikten uzaklaştırır ve siz o anlamda yapmasanız bile kibar olmayan bir duruş sergilemenize neden olur.

Sürekli kafa sallamayın
Kafa sallamak sizin konuşulanları anladığınızı ve konuşulanlarla hem fikir olduğunuzu yansıtır. Bu nedenle karşınızdakini dinlerken kafa sallamanız olumlu bir davranıştır. Fakat bunu da diğerleri gibi abartmamak lazım. Sürekli, her söylenilene kafa sallamak karşı tarafın dediklerini pek dinlemediğiniz ve cümlenin sonunu beklediğiniz izlenimi verebilir.

Sadece konuşana odaklanmayın
Görüşmede birden fazla kişi varsa, sadece size sorular sorana değil, her ikisine de bakarak konuşmaya çalışın; tabi bunu tenis topunu takip eder gibi bir kişiden diğerine hızlıca ve sıkça bakışlarınızı çevirerek yapmayın.

Sizlerin de aklına gelen veya deneyimlediği farklı noktalar varsa paylaşmanızdan memnun olurum.

Bir sonraki hafta size mülakatlarda yardımcı olabileceğini düşündüğüm birkaç ipucu sunacağım. 



Herhangi bir sorunuz ve tavsiyeniz olursa bana her zaman ulaşabilirsiniz.

Sevgiyle kalın...

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın