İsmail Çetin Korkmaz

İsmail Çetin Korkmaz

Mona Lisa

1503 yılında İtalya Floransa da Leonardo da Vinci zengin bir ipek tüccarının karısının resmini yapması için davet edilip görevlendirildi.
Mona Lisa
Ancak yaptığı resmi hiçbir zaman elden çıkarmadı. Hayatının son 16 yılı boyunca tablonun her detayına takıntılıydı.

Bu çok açık ve belli ki daha açıklanamamış boyutları ve gizemleri olan bir tablo. Mona Lisa'nın gülümsemesi bizim tablolarda görmeye alışkın olduğumuz türden bir gülümseme değil, sanki bizim bilmediğimiz bir şeyi biliyor gibi görünüyor. Portre olarak bir kadının temsili olarak başladığı ancak oldukca farklı bir şeye dönüştüğü sanki bütün entelektüel endişeler üzerine felsefi bir düşünce gibi. Mona Lisa ile ilgili ne Leonardo da Vinci'nin hayatının son yıllarını tüketmiş olabilir? ve Leonardo da Vince kendini neden 50 cm'lik bir portreye hapsedercesine bu kadar çok adadı ki. Leonardo'nun tablolarında gizli semboller ve mesajlar olduğunu söyleyen pek çok teori var, yaptığı her şey geleneksel konuları bile daha başlamadan defalarca düşünür ve yine yaratıcı yollar bulurdu.



Leonardo da Vinci bütün hayatı boyunca ayna yazı isimli bir teknik kullandı. Benzer bir tekniği resimlerde de kullanmış olabilir mi? bize sadece ayna ile baktığımızda görebileceğimiz gizli mesajlar bırakmış olması mümkün mü.?Ayna onu tanımlayan bir şey, aynayı resimlerinde aynayla bakmadan görülemeyecek boyutlar kullanmış olma ihtimali de var. Ve bunun araştırılması gerekiyor.

Amerika Boston da bir üniversite de Leonardo da Vinci'nin resimlerini bilgisayar teknolojisiyle incelemeye alıyorlar, yansımaya ışığın kırılmasına ve insan gözünün anotomisine doyumsuz bir merakı olduğunu biliyoruz. Bunu konik şekilde aynalar olarak yansıtmış. Leonardo'nun kullandığı ayna tekniğini Mona Lisa yada gizli mesajlar saklamak için uygulamış olabilir mi? eğer öyleyse neden? resim incelendiğinde Leonardo,resimlerinde elleri her zaman oldukça dramatik konumlandırır, oysa bu resimde ellerin bu şekilde durması bir ipucu olabilir mi? 

Bu kask şeklinde ki yaratığı neden leonardo da Vinci'nin başka resimlerinde de görüyoruz. Meryem ve çocuk İsa, Aziz Anna ile bu resimler uzmanlar tarafından bilgisayar ortamında kesilip ters olarak birleştirildiğinde korkunç yaratık veya uzaylıları, astronotları andıran bu görüntüleri yakalıyorlar biraz ürkütücü olsada bu gerçek.

Gerçekten Leonardo da Vinci bu resimlerinde olağanüstü gizli mesajlar bırakmış olabilir mi.? Dünya dışı varlıklarla bağlantıyı ortaya çıkaracak mesajlar... Peki sanatçı insan formunu incelemeye neden bu kadar meraklı ve takıntılıydı? amacı gerçekten sanatmıy dı? yoksa bunun dünya dışına dayanan sebepleri mi vardı? bunları tam olarak bilemiyoruz.

Diğer rönasans sanatçılarını da incelediğimizde farklı şeyler de görebiliriz. İngiltere, Londra da Britanya müzesinde Leonardo da Vinci'nin çizdiği resimler, yazılar, icatlar, düşünceler, bilim ve yaratıcı çizimler ile ilgili 283 sayfalık defteri bulunuyor. Leonardo dönemindeki sanatçılara göre çok daha farklıydı, elimizde ne düşündüğünü anlatan binlerce belgeler var, ancak çok ilginçtir ki hiç kişisel bilgi yok. Leonardo bu anlamda oldukca özel bir figür. Leonardo'nun yazıları arasında 1476 ve 1478 yılları arasındaki kaybından hemen sonra birçok kişisel anektota raslanıyor. Sanatçı geniş ve gizemli bir mağarada yaşadığı macerayı ayrıntılarıyla anlatıyor. Karanlık bir mağarada olduğunu anlatıyor. Karanlık ve o karanlıkta olabilecekler onu korkutmuş ama bir taraftan da neler olduğunu anlamak için derin bir istek duyuyormuş. Bazıları bu olayın gençliğinde kalan yılan saçlı anavar Mudusa çizdiği zamanlar da gerçekleştiğini söylüyor. Asıl sormamız gereken soru şu, Leonardo o mağarada aslında ne buldu? bu olayın Leonardo'nun yaşamında oldukça önemli olduğunu söyleyebiliriz, çünki yazdığı çok az biyografik notlardan biri bu olayla ilgili. Neden Leonardo da Vinci gibi biri kendisiyle ilgili hiçbir şey yazmamışken günlüğüne bu mağarayla ilgili bir şeyler yazmayı tercih etti ve neden bu mağarada yaşadığı deneyim onun için çok önemli idi.?
 
Bazı antik astronot teorisyenleri sanatçının bazı tablolarının hepsinde Vinci'nin dünya dışı varlıklarla temasa geçmiş olabileceğine dair kanıt niteliğinde olduğunu söylüyor. Grozit kafalarda gördüğümüz şeylerden biri en aşırı tezahürde bile insan vücudunun, insan yüzünün doğal görünümünden oldukça belirgin bir şekilde ayrılması, görsel olarak çok etkili, genel de biraz ürpertici varlıkları oldukça garip, biçimsiz suratlar, uzun kafalar, düz suratlar çok ürkütücü ve rahatsız edici canavara benzeyen görüntüler.. Şimdi o baktığı şeyleri çok büyük dikkatle, gerçekci bir şekilde çizen bir sanatçı, bu çizimler ile bize neye baktığını düşündürüyor. Gerçekten bunlara benzeyen yaratıklarla karşılaştımı.? Leonardo'nun Grotes Kafaları sadece sanatçının yaratıcı hayal gücünün eseri mi? yoksa bu resimler Leonardo da Vinci'nin başka dünyalardan varlıklarla temasa geçtiğinin kanıtı olabilir mi?..

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın