• Asayiş

Kastamonu’da sel: Yol çöktü, tarım arazileri sular altında kaldı

Kastamonu’da sel suyunun kuvvetine dayanamayan yol çöktü, sele kapılan araç metrelerce sürüklendi. Şiddetli sağanak yağış sebebiyle tarım arazileri de sel suları altında kaldı.

Kastamonu’da il merkezi, Azdavay, Devrekani, Seydiler ile İhsangazi ilçesinde dolu ile kuvvetli sağanak etkili oldu. Kastamonu’da il merkezine bağlı Gödel köyünde kuvvetli sağanak sebebiyle yükselen sel suları köprü ve yollara kadar taştı. Sel sularının şiddetine dayanamayan Gödel köyünü il merkezine bağlayan yol çöktü. Bir ticari araç ise İhsangazi-Kastamonu karayolu üzerinde yükselen sel suyu sebebiyle tarlaya sürüklendi. Sürüklenen aracın sürücüsü ise yara almadan kurtuldu.

Tarım arazileri su altında kaldı
Devrekani ilçesinde de dolu ekili oldu. Dolu sebebiyle ilçeye bağlı Habeşli köyü beyaz örtüyle kaplandı. Ev ve işyerlerine kadar giren doluyu vatandaşlar, küreklerle dışarı tahliye etmeye çalıştı. Merkez ilçe, İhsangazi ve Devrekani ilçelerinde tarım arazileri sel suları altında kalarak zarar gördü.

“Hayvan güdüyorduk, birden sel gelince canımızı zor kurtardık”
İhsangazi’nin Hocaali köyünde çiftçilik yapan Hüseyin Okur, “Arazimi sel suları bastı. Yağmur, sağanak geldi. Yonca, mısır, buğday, arpa ekmiştim. Bunların hepsi sel sularının altında kaldı. 18 dönüm mısır ekmiştim, 23 dönüm yonca, 9 dönümüne de ekin ekmiştim. Biz, yağmur yağdığı sırada hayvan güdüyorduk. Gök gürültüsünün ardından sel oldu. Sağanak yağış ile birlikte yağmurla sel geldi. Bir anda sağanak olunca canımızı zor kurtardık selden” dedi.

“Tarım arazilerimiz sular altında kaldı, bir araç sele kapıldı”
İhsangazi’nin Hocaali Köyü Muhtarı Alaattin Yıldızoğlu ise, “Aşırı sağanak ve dolu yağdığından dolayı arazilerimizi sel suları bastı. Görüldüğü üzere tarım arazilerimiz suların içerisinde kaldı. 1 metre yükseklikte sel var. Benim 30 dönüm mısırım, komşularımızın da ekin, mısır, yoncaları su altında kaldı. Köyümüzde elektriklerin yenilenmesiyle ilgili çalışma vardı. Müteahhit firmaya ait araç, İhsangazi-Kastamonu karayolu üzerinde sele kapılarak sürüklendi” diye konuştu.

Kastamonu’nun merkez Hacıoğlu köyünde yaşayan Nazım Parmaksız da, “Köyümüzde çok aşırı bir yağış olmadı. Fakat yukarı taraflara yağdı. Çok fazla yağış olunca dere taştı ve menfez de dar olduğundan dolayı yol göçtü. 25-30 yıldır bu köprü var, biz burasını kullanıyoruz” şeklinde konuştu.
Öte yandan, çöken yol ve sular altında kalan tarım arazileri havadan görüntülendi.