• Dünya

Antony Blinken Filistin'de: İki devletli çözümü baltalayacak her türlü harekete karşıyız

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ramallah'ta Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile bir araya geldi. 
Antony Blinken Filistin'de: İki devletli çözümü baltalayacak her türlü harekete karşıyız
AJANSLAR -

İsrail-Filistin krizinde "masum Filistinlilerin ölümünden duyduğu üzüntüyü" dile getiren Blinken, "Hem Filistinliler hem de İsrailliler evlerinde, topluluklarında ve ibadethanelerinde giderek artan bir güvensizlik duygusu ve korku içindeler" dedi.

İsrail ve Filistin olmak üzere "iki devletli çözümü baltalayacak her türlü harekete karşı" uyarıda bulunan Blinken, "Gerginliği azaltıcı önlemler almanın, şiddeti durdurmanın, gerilimi düşürmenin önemli olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu. 

Blinken, "Geçtiğimiz yıl boyunca tırmanan şiddet olaylarında hayatını kaybeden masum Filistinli siviller için üzüntülerimi ifade ederek ve taziyelerimi ileterek sözlerime başlamak istiyorum" diye konuştu. 

235 kişi hayatını kaybetti
AFP'nin İsrail ve Filistin resmi kaynaklarına dayandırdığı rakamlara göre, 2022 yılındaki şiddet olaylarında yaklaşık yüzde 90'ı Filistinli olmak üzere 235 kişi hayatını kaybetti.

Birleşmiş Milletler'e göre 2022, Batı Şeria'da 2005'ten bu yana yaşanan en ölümcül yıl oldu.

Tel Aviv yönetimi bazı durumlarda kolluk kuvvetlerinin "terörle mücadele" adı altında düzenlediği baskınlarda yanlışlıkla sivilleri öldürdüğünü kabul ediyor.

ABD Dışişleri Bakanı bölge turuna geçen pazar Mısır'dan başladı; dün de İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile görüştü.

Yorum Yazın