TİC Holding Header
  • USD 32.343
  • EUR 35.103
  • Altın 2307.974
  • BIST 100 8880.09
  • Dünya

Ekvator’da protestolar devam ediyor: Hükümet başkentten taşındı, 570 kişi gözaltında

Latin Amerika ülkesi Ekvador‘da kemer sıkma politikalarına karşı başlayan protestolar devam ediyor. 8 Ekim’de de devam eden protestolarda eylemciler yasama organı olan Ulusal Meclis binasına girdi. Ardından eylemciler Arbolito Par...

Ekvator’da protestolar devam ediyor: Hükümet başkentten taşındı, 570 kişi gözaltında
Latin Amerika ülkesi Ekvador‘da kemer sıkma politikalarına karşı başlayan protestolar devam ediyor. 8 Ekim’de de devam eden protestolarda eylemciler yasama organı olan Ulusal Meclis binasına girdi. Ardından eylemciler Arbolito Parkı’nda toplandı.

Öte yandan; yerli halk ve sendikacılardan oluşan eylemci bir grup, farklı şehirlerden yola çıkıp ülkenin başkenti Kito’ya ulaştı ve kemer sıkma politikaları geri çekilmedikçe eylemlere devam edeceklerini açıkladı.

Protestolar sırasında eylemcilerle polis arasında çatışma yaşandı. Devlet Başkanı Lenin Moreno ülkede olağanüstü hal ilan etti. Devlet Başkanı Moreno, olağanüstü hal kararnamesi ile “bölgesel sokağa çıkma” ve “seyahat” yasakları getirdi.

Başkanlık Özel Sekreteri Juan Sebastián Roldán’ın yaptığı açıklamaya göre şimdiye kadar 570 kişi gözaltına alındı.

Hükümet başkenti terketti

Askerin sokağa inmesi ve yoğun güvenlik önlemleri sonrasında eylemler bir nebze hızını kaybetse de yerli halkın desteğiyle yeniden hareketlendi.

Eylemcilerin başkente ulaşması sebebiyle pazartesi günü hükümet binası geçici olarak Guayaquil şehrine taşındı. Hükümetin ardından yargı ve yasama kurumları da faaliyetlerini durdurdu ancak başka bir şehre taşınma kararı almadı.

Devlet Başkanı Moreno, salı günü bakanlar kurulu üyeleri ile Guayaquil şehrinde buluştu.

Devlet Başkanı Moreno, eylemlerle ilgili olarak Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve eski Ekvator Devlet Başkanı Rafael Correa’yı suçladı. Moreno, Correa’nın Maduro’yu ziyaret etmek için Venezuela’ya gitmesini iki liderin “Ekvator’da darbe planı” olarak yorumladı. Moreno, Correa’nın Venezuela Devlet Başkanı Maduro’nun desteğiyle Ekvador’u istikrarsızlaştırmaya çalıştığını iddia etti.

Ülkenin en büyük yerli grubu olan “Ekvador’un Yerli Halkları Konfederasyonu” ise yaptığı açıklamada Moreno hükümetinin, protestocuların taleplerine eğilme noktasında başarısız olduğunu söyledi. Ayrıca yapılan açıklamada “yerli bölgesine ulaşan polis ve askerlerin alıkonulacağı ve buradaki yargıya tabii olacakları” belirtildi.

“Cotopaxi Yerli Çiftçiler Hareketi” Başkanı Leonidas Iza, protestocuların Moreno’yu devirmek gibi bir amaçlarının olmadığını, devlet başkanına politikalarını değiştirmesi için baskı yaptıklarını söyledi.

Ne olmuştu?

Ekvator’da 2017 yılında göreve gelen Devlet Başkanı Lenin Moreno, IMF ile yaptığı borç anlaşması sebebiyle yapılan düzenlemeleri 1 Ekim’de açıklamıştı. Ulaştırmacılara sağlanan akaryakıt sübvansiyonları kaldırılmış, ulaştırma işçileri 3 Ekim’de genel greve gitmişti. Genel grev, işçi sendikaları, öğrenciler ve muhalif gruplarca da desteklenince ve protestolar ülke geneline yayıldı.

Ekvator hükümeti şubat ayında da IMF ile yaptığı borç anlaşması sonucunda IMF’nin kamu harcamalarının kısılması da dahil olmak üzere şartlarını kabul etmişti.
Yorum Yazın