Gizli kanallar ve bölgesel dengeler
Röportajda İran Devrim Muhafızları Ordusu yetkilileriyle gizli temas kanallarının bulunduğunu öne süren Trump, Tahran'ın adımlarını "blöf" olarak nitelendirdi. ABD cephaneliğindeki en gelişmiş sistemlerin Joe Biden döneminde Ukrayna’ya verildiğini savunan Trump, ellerinde halen güçlü silah stokları olduğunu kaydetti.
Sosyal medya hesabından da açıklama yapan ABD Başkanı, ana hedeflerinin hiçbir koşulda İran'ın nükleer silah edinmesine izin vermemek olduğunu yineledi. Trump ayrıca, Hamas ile farklı kanallardan irtibat halinde olduklarını, grubun silah bırakacağını öne sürerek İsrail'in Gazze saldırılarını durdurması gerektiğini ve ekimdeki İsrail seçimlerinde bir adayı destekleyebileceğini dile getirdi.
Hürmüz Boğazı'nda i̇hlal ve çatışma süreci
İki ülke arasında 14 Haziran'da Pakistan arabuluculuğunda varılan mutabakat; ABD'nin dondurulmuş fonları serbest bırakması karşılığında İran'ın Boğaz geçişlerinden 60 gün ücret almayacağı maddesini içeriyordu. Ancak Washington'ın fonları açmaması ve gemileri Umman kara suları üzerinden yönlendirmesi krizi yeniden alevlendirdi.
Bunu ihlal sayan İran, temmuz ayında gemileri hedef almış ve bölgede iki hafta süren çatışmalar yaşanmıştı. Son dönemde Tahran ile Maskat yönetimi Boğaz'da güvenli geçiş koridorları oluşturmak üzere diplomasi yürütüyordu.