TİC Holding Header
  • USD 32.368
  • EUR 35.088
  • Altın 2324.082
  • BIST 100 9129.19
  • Dünya

Ukrayna'ya F-16 teslimatına Beyaz Saray karar verecek

İngiltere ve Almanya Savunma Bakanları, Kiev yönetimine uçak teslimatı konusunda nihai kararın ABD'de olduğunu bildirdi.
Ukrayna'ya F-16 teslimatına Beyaz Saray karar verecek
AA - İngiltere ve Almanya, Ukrayna'nın Rusya’ya karşı savaşması için yakın gelecekte Kiev’e savaş uçağı teslim etmeyeceklerini ve Kiev'e olası bir F-16 savaş uçağı teslimatına ilişkin nihai kararın ABD’ye ait olduğunu bildirdi.

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, başkent Berlin’de Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius ile yaptığı basın toplantısında, her iki ülkenin Ukrayna'ya askeri destek sağlama konusunda yakın iş birliğini sürdürmek istediğini söyledi.

Ukrayna, aylardır Rusya’ya karşı savaşta özellikle ABD yapımı F-16 savaş uçağı talep ederken, İngiliz Savunma Bakanı Wallace, Ukrayna'ya savaş uçağı göndermeye yönelik uluslararası planlar sorulduğunda, Londra’nın Kiev’in istediği savaş uçaklarının hiçbirine sahip olmadığını ve Kiev'e olası bir F-16 savaş uçağı teslimatına "Beyaz Saray’ın” karar vermesi gerektiğini kaydetti.

Wallace, İngiliz ordusunun envanterinde bulunan savaş uçaklarının da Ukrayna için uygun olmadığını belirterek, Kiev’e savaşı uçağı sağlamada ülkesinin rolünün eğitim, koordinasyon ve lojistikle sınırlı olacağını vurguladı.

Almanya F-16 uçağımız yok
Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius ise kendilerinin, İngiltere ve Hollanda'nın, Ukrayna'ya muharip hava kabiliyetleri sağlamak üzere, eğitimden F-16 jetlerinin tedarikine kadar her konuda destek verecek "uluslararası koalisyon" oluşumuna aktif katkıda bulunacak eğitim kapasitesine veya askeri teçhizata sahip olmadığını söyledi.

Pistorius, "Böyle bir ittifakta, böyle bir koalisyonda aktif rol oynayamayız, çünkü ne eğitim kapasitemiz, yetkimiz, ne de uçağımız var." dedi. Pistorius, Kiev'e olası bir F-16 savaş uçağı teslimatına ilişkin nihai kararın ABD'ye ait olduğuna da dikkati çekti.

Pistorius, Alman ordusunun envanterindeki savaş uçaklarının Ukrayna'da kullanıma uygun olmadığını belirterek, Ukrayna'nın tank ve hava savunma gibi başka yetkinliklerle desteklendiğini vurguladı.

Öte yandan, Almanya, uzun bir tereddütten sonra Ukrayna’ya Alman yapımı Leopard 2'leri tedarik etmek için ittifak kurmuştu.

İngiltere ve Hollanda, İzlanda'daki Avrupa Konseyi zirvesinin oturum aralarında Ukrayna'ya savaş uçağı sağlamak için bir "uluslararası koalisyon" üzerinde anlaştıklarını açıklamıştı.
Yorum Yazın