TİC Holding Header
  • USD 32.329
  • EUR 35.157
  • Altın 2302.146
  • BIST 100 8880.09
  • Eğitim

Yüzde 60'lık elektrik tasarrufu sağlayacak proje

Amasya Üniversitesi’nde tasarlanan ’aydınlatma otomasyonu’ projesi ile sayısı 60 bini geçen okulların 1 milyar 500 milyon TL’yi bulan yıllık elektrik faturası ortalamasının yüzde 60 oranında indirilebileceği öngörülüyor.
Yüzde 60'lık elektrik tasarrufu sağlayacak proje
Fatma Güler - Öğrencileri Mahmut İlk, Ufuk Talha Şenocak, Cemal Emre Doğan ve Furkan Elçarpar ile birlikte okullardaki koridorların kontrollü şekilde aydınlatılmasını takip eden bir sistem planladıklarını belirten Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Elektrik ve Enerji Bölüm Başkanı Öğretim Görevlisi Cenk Gezegin, ders programının kontrol cihazına girilmesi suretiyle hangi koridorda hangi saatlerde ders varsa sistemin otomatik olarak o katların lambalarını yaktığını, bununla belirli bölgelerin ışık şiddetini ölçen sensörlerle ışık oranının kontrol edilebildiğini söyledi.

Sabah saatlerinden itibaren akşam 22.00’ye kadar eğitimin sürdüğü okullarında 45 dakikalık ders süresinde koridorlardaki lambaların gereksiz yere yanmasından yola çıktıklarını anlatan Öğretim Görevlisi Gezegin, “Yaklaşık 1 saatin 3’te 2’si kadar sürede boşa yanan lambalarımızı söndürmüş olduk. Ders programının çok basit bir şekilde kontrol cihazına yüklemek suretiyle hangi koridorda hangi saatlerde ders varsa sistemimiz otomatik olarak o sadece katların ve koridorların lambalarının yakıp ders olmadığında da belli bir görüş için gerekecek kadarını yakıyor. Bu yaklaşık bir saatlik ders periyotunda lambaların 40 dakika yanmaması ve 20 dakika yanmasını sağlayan bir sistem” diye konuştu.

YÜZDE 60’LIK BİR TASARRUF ÖN GÖRÜLÜYOR
Mevcut binalarında ayda sadece koridor aydınlatması için 750 TL harcadıkları ve aydınlatma faturasını 250 TL’ye kadar indirebilecekleri sistemi okullarının yeni yapılacak binasında uygulayacaklarını vurgulayan Gezegin, “Milli Eğitim’e bağlı 60 bin okulda yılda 1,5 milyar TL’lik bir elektrik faturasının olduğunu okumuştuk. Dolayısıyla 60 bin okulda da da böyle sistemler kurulabilirse yaklaşık yüzde 60 oranındaki bir tasarruf bile ciddi bir ekonomik kaynak oluşturacaktır. Projemiz gerçekten kamuda, Milli Eğitim’deki diğer binalarda uygulanabilirse yaklaşık yüzde 60’a varan bir enerji tasarrufuyla belki de ülkemizde Keban Barajı’nda yılda üretilmiş olan elektrik enerjisinin yarısı kadar bir enerji tasarruf etmek mümkün” diye konuştu.

Öğrencilerden Ufuk Talha Şenocak, Türkiye’nin enerjide dışarıya bağımlı olduğuna değindi. Mahmut İlk de elektrik faturasının artık cep yakmayacağını dile getirdi.
Yorum Yazın