• Ekonomi

E-SMM (e-serbest meslek makbuzu) başvurusu nasıl yapılır?

E-SMM son zamanlarda oldukça merak edilen bir konu haline gelir. Serbest meslek yapan bireylerin faaliyetlerinin kontrol edilmesini sağlayan e-SMM başvuru süreci son derece kolaydır.
E-SMM (e-serbest meslek makbuzu) başvurusu nasıl yapılır?
E-SMM başvuru süresi göz önüne alınarak başvuru yapılması gerekmektedir.

E-SMM (e-serbest meslek makbuzu) nedir?

E-SMM makbuz serbest meslek yapan bireylerin sundukları mal ve hizmetler karşılığında tahsil ettikleri ücretleri beyan ettikleri belgelerdir. Elektronik ortamda hazırlanan e-SMM makbuz istenirse kâğıt olarak iletilebilir. Elektronik ortamdaki e-SMM takip ve deneyim açısından kolaylık sağlamaktadır.

E-SMM (e-serbest meslek makbuzu) başvurusu nereden yapılır?

E-SMM başvurusu yapmak için farklı alternatifler bulunmaktadır. Üç farklı seçenekten birini değerlendirerek e-SMM başvurusu yapabilirsiniz. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından sunulan e-serbest meslek makbuzu sayesinde belirli firmaların hizmetlerinden yararlanılabilir.

E-SMM GİB portalı, özel entegratörler ve doğrudan entegrasyon yöntemleri ile alınabilmektedir. Çeşitli özelliklere uygun şekilde hazırlanan yöntemlerden kriterlerinize uyum sağlayan seçeneği tercih edebilirsiniz.

Özel entegratörler ile e-serbest meslek makbuzu başvuru nasıl yapılır?

E-serbest meslek makbuzu almak için sıklıkla tercih edilen yöntem özel entegratörlerdir. Özel entegratörler aracılığıyla makbuz almak için Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanan liste kontrol edilmelidir. E-SMM Özel Entegratörler Listesi kontrol edildikten sonra yetkili firmalara e-serbest meslek makbuzu başvurusu yapılabilir.

E-serbest meslek makbuzu başvuru yaparken firma ve firma yetkililerinin belirlenen şartlara uygunluğuna ve gereken belgelere sahip olduğuna dikkat edilmelidir.

GİB e-serbest meslek makbuzu başvuru nasıl yapılır?

GİB e-SMM başvurusu Gelir İdaresi Bakanlığı üzerinden yapılmaktadır. Son derece güvenli bir hizmet alabileceğiniz GİB e-SMM başvuru süreci kolay bir şekilde gerçekleştirilir. GİB başvurusunun ardından makbuzlarınızı elektronik ortamda düzenleyip kaydetme imkânına kavuşabilirsiniz.

E-SMM GİB tarafından belirlenen şartları karşılayan kişilere verilmektedir. Bu şartları karşıladığınızdan emin olduktan sonra pratik bir şekilde başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. GİB e SMM için Gelir İdaresi Bakanlığı’nın portalına giriş yapmanız gerekmektedir. Portala erişim sağladıktan sonra E-Fatura / E-Arşiv seçeneğine tıklayarak bir sonraki portala geçebilirsiniz.

GİB e-serbest meslek makbuzu başvurusunda bulunmak için E-Arşiv portalından yeni başvuru oluşturmanız gerekmektedir. GİB e-serbest meslek makbuzu başvurusunu seçtikten sonra karşınıza çıkan formda yer alan bütün alanları doldurmanız gerekmektedir.

E-SMM başvuru GİB tarafından istenen belgelerin yüklenmesiyle beraber sona erer. Vergi levhası ve nüfus cüzdanı gibi belgeleri yükledikten sonra başvurunuzu tamamlayabilirsiniz. Başvuru sonucunu öğrenmek için GİB serbest meslek makbuzu başvuru takibi sayfasına göz atabilirsiniz. Şartları sağlıyorsanız e-serbest meslek makbuzu GİB tarafından birkaç gün içerisinde onaylanır.

Doğrudan entegrasyon ile e-serbest meslek makbuzu başvuru nasıl yapılır?

‘’E-SMM başvuru nasıl yapılır?’’ sorusunun cevaplarından bir diğeri ise doğrudan entegrasyon yöntemidir. Başvuracak kişi bireysel muhasebe yazılımını kullanarak e-SMM başvuru entegrasyonu yaparak başvuruda bulunabilir. Bu yöntemi kullanmak için kullanılan muhasebe yazılımının e-SMM portalına uyumlu olması son derece önemlidir.

İşlemi gerçekleştirmek için Gelir İdaresi Başkanlığı’nın kurallarına uygun şekilde e-serbest meslek makbuzu portalına erişim sağlanmalıdır.

E-SMM portal başvurusunda doğrudan entegrasyon yöntemini kullanmak için gerekli altyapıya ve özelliklere sahip bir yazılım kullanılmalıdır. Büyük ölçekli işletmeler tarafından sıklıkla tercih edilen bu yöntem, pratik bir süreç geçirilmesine olanak tanır.

E-SMM interaktif başvuru nasıl yapılır?

‘’E-SMM başvuru nasıl yapılır?’’ sorusu oldukça sık sorulmaktadır. 2020 yılından itibaren kullanılan bu yöntemde İnteraktif Vergi Dairesi’nin web sitesi üzerinden başvuru yapılmaktadır.
Vergi dairesinin internet sitesine giriş yapıldıktan sonra işlem menüsünden başvuru sayfasına yönlendirileceksiniz. Başvuru formunu boşluk bırakmadan doldurduktan sonra başvurunuzu incelemeye gönderebilirsiniz.

E-SMM nasıl alınır?

E-SMM makbuzu almak için e-fatura mükellefi olunmalıdır. E-fatura mükellefi olduktan sonra farklı başvuru yöntemlerinden kriterlerinize uygun olanı tercih ederek e-SMM alabilirsiniz. E-SMM alışveriş yapıldıktan hemen sonra kesilmelidir. Aksi takdirde birtakım cezai yaptırımlar uygulanır.

E-serbest meslek makbuzu için ne gerekli?

E-serbest meslek makbuzu için bazı bilgiler gerekmektedir. Bu bilgilerin başında serbest meslek erbabının ismi, soyismi, adresi, vergi dairesi ve T.C. kimlik numarası gelmektedir. Makbuzun kesim aşamasında müşterinin ismi, soyismi, adresi, T.C. kimlik numarası ve vergi dairesi bilgileri gereklidir.

Makbuzun üzerinde hizmet bedeli, KDV ve kesintiler yer almalıdır. Denetim ve takibin kolaylaştırılması için belge numarası ve belgenin düzenlenme tarihi detaylı bir şekilde belirtilmelidir.

E-serbest meslek makbuzu zorunlu mu?

E-serbest meslek makbuzu 2018 senesinden itibaren zorunlu hale getirilmiştir. Serbest meslek yapan bireylerin iş faaliyetlerinin beyan edildiği e-serbest meslek makbuzu, işletme sahiplerine de birçok avantaj sağlamaktadır.

E-serbest meslek makbuzu nasıl kesilir?

E-serbest meslek makbuzu kesebilmek için GİB portalı, doğrudan entegrasyon, özel entegratörler veya interaktif başvuru seçeneklerinden birini tercih ederek e-SMM düzenlemesi yapılabilir.

E-SMM'de imza zorunlu mu?

E-SMM için imza zorunluluğu bulunur. E-SMM’de e-imza veya mali mühür cihazı kullanılabilir. E-imzaya sahip olmak için özel bir elektronik imza hizmeti alabilirsiniz. Mali mühür için ise Kamu Sertifikasyon Merkezi’ne başvuru yapılabilir.

E-imza olmadan e-SMM kesilir mi?

E-SMM kesmek için e-imza sertifikasına ihtiyaç duyulmaktadır. E-SMM kesmeden önce e-imzaya sahip olmanı gerekmektedir. Belgelerin hukuki açıdan geçerli olması için e-imza olmadan e-SMM kesilemez.

E-SMM başvuru süresi kaç gün?

E-serbest meslek makbuzu başvuru süresi oldukça merak edilen konular arasında yer almaktadır. E-SMM başvuru süresinin başlangıcı bireyin işe başlama tarihi olarak belirlenmektedir. İşe başlanan tarihten itibaren 3 ay süre tanınır. Bu süreçte başvuru yapılmalıdır.

E-SMM başvuru süresi bittikten sonra inceleme başlar. Sonuçların açıklanması yer, zaman ve yoğunluğa bağlı olarak farklılık gösterebilir. Başvuru takibini Vergi Dairesi ve e-Devlet sistemi üzerinden yapabilirsiniz.

E-SMM kaç gün içinde kesilir?

E-SMM ücretin tahsil edildiği veya hizmetin alındığı anda kesilmelidir. Yasal süre 7 gün olsa da araya zaman girmesi birtakım karışıklıklara ve sorunlara yol açabilmektedir. Bu nedenle e-SMM kesiminin anlık olarak yapılması tavsiye edilir.





*Sponsorlu İçerik - OGÜNhaber editörlerinin bir müdahalesi bulunmamaktadır.
Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet cinsel sohbet