TİC Holding Header
  • USD 32.378
  • EUR 35.034
  • Altın 2324.822
  • BIST 100 9129.19
  • Ekonomi

Medical Point Gaziantep Hastanesi'nden "deprem sonrası böbrek yetmezliği" değerlendirmesi

- Medical Point Gaziantep Hastanesi Nefroloji Uzmanı Dr. Mehmet Büyükbakkal: - "Depremler aynı zamanda böbrek afetleridir, sağlık açısından fiziksel yaralanmalardan sonra en çok böbrekler etkilenir, çok sayıda böbrek yetmezliği tablosu gelişir"
AA -

İSTANBUL (AA) - Medical Point Gaziantep Hastanesi'nden Nefroloji Uzmanı Dr. Mehmet Büyükbakkal, "Depremler aynı zamanda böbrek afetleridir, sağlık açısından fiziksel yaralanmalardan sonra en çok böbrekler etkilenir, çok sayıda böbrek yetmezliği tablosu gelişir." ifadelerini kullandı.

Medical Point Gaziantep Hastanesi'nden yapılan açıklamaya göre, 9 Mart Dünya Böbrek Günü için hastane lobisinde stant kuruldu.

Bu çerçevede Başhekim Prof. Dr. Ekber Şahin öncülüğünde, Nefroloji Uzmanı Dr. Mehmet Büyükbakkal tarafından kronik böbrek yetmezliğine ilişkin bilgi verildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Büyükbakkal, 9 Mart Dünya Böbrek Günü'nün bu yılki temasının "Herkes için böbrek sağlığı" olarak belirlendiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Gaziantep ve çevre illerde görülen deprem felaketi nedeniyle enkaz altında yaşama tutunan vatandaşlarda en sık görülen şikayetlerin başında böbrek yetmezliği bulunuyor. Depremler aynı zamanda böbrek afetleridir. Sağlık açısından fiziksel yaralanmalardan sonra en çok böbrekler etkilenir. Çok sayıda böbrek yetmezliği tablosu gelişir.

Son dönemde yaşadığımız Kovid-19 salgını ve sonrasındaki büyük deprem felaketi kronik hastalıkları olan hastaları (kardiyovasküler hastalıkları, diyabeti, kanseri, hipertansiyonu, kronik akciğer hastalıklarını ve kronik böbrek hastalıkları) etkilemekte ve sonuçları kötüleştirmektedir. Bu duruma dikkat çekmek ve politika yapıcıların farkında olmalarını sağlamak, bu konuda desteklerini artırmak amacıyla bu yıl ki slogan 'Beklenmedik durumlara hazırlıklı olun, savunmasızları destekleyin!.' olmuştur."

Böbreklere daha iyi bakmak için yapılması gerekenlere ilişkin de bilgi veren Büyükbakkal, "Formda kalın, aktif olun, sağlıklı diyetle beslen, kan şekerinizi kontrol edin, kan basıncınızı kontrol edin, uygun sıvı alımı yapın, sigara içmeyin, reçetesiz antiinflamatuar/ağrı kesici hapları düzenli olarak almayın, diyabet, hipertansiyon, obezite ve ailede böbrek hastalığı gibi yüksek risk faktörlerinden bir veya daha fazlasına sahipseniz böbrek fonksiyonunuzu kontrol ettirin." önerilerinde bulundu.