TİC Holding Header
  • USD 32.318
  • EUR 35.121
  • Altın 2292.771
  • BIST 100 8880.09
  • Etkinlikler

Anne babalar nasıl dindar çocuklar yetiştirebilir !

Ebeveynlerin çocuklarının din eğitimine destek olmasını amaçlayan özgün bir program geliştirildi.
Anne babalar nasıl dindar çocuklar yetiştirebilir !
Din eğitimi alanında öncü çalışmalarıyla bilinen İLKE ve YEKDER dernekleri ‘çocuklarını dindar kişiler olarak yetiştirmek isteyen ebeveynler neler yapabilir?’ sorusuna cevap olarak bir araştırma yaptı. Araştırmanın sonucunda Din Eğitiminde Aile Yetkinleştirme Programı geliştirildi. Bu programın içeriği 12 Mart 2015 Perşembe günü saat 18.00’de İLKE Derneği’nin Üsküdar’daki merkezinde yapılan bir sunumla konuyla ilgili eğitimciler ve kurum yetkilileri ile paylaşıldı.

Din eğitimi uzmanları çocuk için dini referanslı bir hayatın inşasında anne-babanın hayati rolüne dikkat çekiyor. Yapılan araştırmaların neredeyse tamamı kişiler için ilk din eğitimi merkezlerinin aile olduğunu gösteriyor. Buna karşın ebeveynler çocuklarını dindar bir şekilde yetiştirmek için ne yapabileceklerini bilmediklerini ifade ediyorlar.

Din eğitimi çalışmalarında öncü faaliyetler yürüten İLKE İlim Kültür Eğitim Derneği ve Yaygın Eğitim ve Kültür Derneği (YEKDER) ailelerin bu zorlu görevin üstesinden gelebilmeleri için bir ilke imza attı. Ebeveynlerin çocuklarının din eğitimlerine daha nitelikli katkı sağlamasına yardım etmek için Yrd. Doç. Dr. Yusuf Alpaydın, Hatice Ayar ve Arife Gümüş tarafından ailelerin çocuklarının dini eğitiminde ne tür zorluklar yaşadıkları ve hangi alanlarda desteğe ihtiyaç duyduklarını tespit eden bir alan araştırması yapıldı. Araştırma kapsamında farklı yaş grubunda çocukları olan 20 anne-baba ile derinlemesine mülakat yapıldı ve benzer özellikte 324 ebeveyne de anket uygulandı. Bu araştırma neticesinde ailelerin çocuklarının din eğitimine katkı yapmalarını temin etmek üzere Din Eğitiminde Aile Yetkinleştirme Programı geliştirildi.

Araştırmanın süreç ve sonuçlarını proje ekibinden Yusuf Alpaydın anlattı. Alpaydın, araştırmanın zemini, amacı ve bulgularından bahsettiği konuşmasında Türkiye’de yetişkinlerin büyük bir bölümünün çocuklarının dindar bireyler olmasını istediğini fakat bunu nasıl gerçekleştireceklerini bilmediklerine dikkat çekti. Araştırmanın önemli bir çıktısı olan ve bu yıl YEKDER’de pilot olarak da uygulanan Din Eğitiminde Aile Yetkinleştirme Programı’nın içeriğini araştırma ekibinden Hatice Ayar katılımcılarla paylaştı. Ayar sunumunda çocukların din eğitimini desteklemede ebeveynlerin çocuklarını iyi tanımalarını ve gelişimsel özelliklerini takip etmeleri gerektiğini vurguladı. Ayar son olarak programda yer alan etkinlikler ve kazanımlar hakkında bilgilendirme ile konuşmasını bitirdi.

Din eğitimi alanında çalışmalar yapan kurum ve kuruluşların temsilcileri ve eğitimcilerin yoğun ilgi gösterdiği toplantı, Din Eğitiminde Aile Yetkinleştirme Programı’nın din eğitimi alanında büyük bir eksikliği doldurduğunu gösterdi.
Yorum Yazın