TİC Holding Header
  • USD 32.375
  • EUR 35.003
  • Altın 2324.829
  • BIST 100 9129.19
  • Genel

Dünyada kadınların okuma yazma oranı nedir?

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu- UNESCO tarafından yapılan araştırmaya göre dünyada halen daha 750 milyon kişinin okuma yazma bilmediğini açıklandı. Açıklanan istatistiklere göre 750 milyon kişinin 486 milyonunu kadınlar oluşturuyor.
Dünyada kadınların okuma yazma oranı nedir?
Hakan Uludağ - Okuryazar olmayan kitlenin dünya genelinde üçte ikisinin kadınların oluşturduğu detayı dikkatleri üzerine çekti. Bu oran son yılların verilerine göre okuryazar olmayan insanların yüzde 59’unun kadınların oluşturduğu ortaya çıkardı.

En çok Güney Asya’da okuma yazma bilmeyen insan var
Okuryazarlığı olmayanların başında paylaşılan verilere göre yüzde 45 ile Güney Asya birinci sırada yer alıyor. Güney Asya’yı sırasıyla takip eden yüzde 27 ile Afrika, listenin son sırasında ise yüzde 4 ile Latin Amerika yer alıyor.

Türkiye'de kadınların okuma yazma oranı nedir?
Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın açıkladığı rapora göre Türkiye’de 1 milyon 900 bin kadın okuma-yazmayı bilmiyor. Türkiye’de 43 milyon 821 bin kadın yaşıyor. Okuma-yazmayı bilmeyen kadınların oranı yüzde 6 olarak açıklandı. Bu açıklamaya ek olarak Türkiye’de en çok okuma yazma bilmeyen kadınların yaşadığı ilin Şırnak olduğu açıklandı.

Türkiye’de kadın okuryazarlığının en düşük olduğu il yüzde 18,2 ile Şırnak oldu. Türkiye’de en çok kadın okuryazarın olduğu il ise yüzde 97,32 ile Antalya oldu.

Açıklanan diğer verilere göre kadınların işgücüne katılımının oranının erkeklere göre üçte biridir. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, Türkiye’de 15 yaş ve üzeri kadınların işgücüne katılma oranı yüzde 43,2 olarak açıklanmıştır. Bu oran Avrupa Birliği üyesi ve aday ülkeler arasında kadınların işgücüne katılma oranının en düşük olduğu ülkenin Türkiye olduğunu göstermektedir.

2022 yılının verilerine göre Türkiye’de her 100 kız çocuğundan yüzde 6,7’si okula gidemedi. Her yıl 11 Ekim günü kız çocuklarının yaşadığı eşitsizliği gözler önüne serebilmek için, farkındalık yaratmak adına veriler paylaşıldı.

Türkiye’nin doğu bölgelerinde özellikle rastlanan cinsiyet eşitsizliğini gözler önüne seren veriler paylaşıldı. Bu verilere dayanarak kız çocuklarının temel eğitimini tamamlamak yerine erken yaşta çalıştığı açıklanan veriler ile tecil edilmiştir. 2020 yılının verilerine göre 5-14 yaş kız çocuklarının yüzde 67,2’si tarım sektöründe çalışıyor gözükürken 15-17 yaş arasındaki kız çocuklarının ise yüzde 54,5’inin hizmet sektöründe çalıştığı açıklandı. Kız çocuklarının okula gidememe sebeplerinin başında eğitim masraflarını karşılayamadıklarından dolayı okul hayatına devam edemedikleri ikinci bir sebep olarakta coğrafi etkenler gelmektedir.
Yorum Yazın