TİC Holding Header
  • USD 32.377
  • EUR 35.032
  • Altın 2323.877
  • BIST 100 9129.19
  • Genel

Fransa'da Korsikalı aktivistin hapishanede öldürülmesinde yönetim kusurlu bulundu

Fransa'da Korsikalı bağımsızlık yanlısı aktivist Yvan Colonna'nın Mart 2022'de hapishanede öldürülmesinde, yönetim boşluğundan kaynaklı bir dizi ihmal olduğu belirlendi.
Fransa'da Korsikalı aktivistin hapishanede öldürülmesinde yönetim kusurlu bulundu
AJANSLAR - Fransız Parlamentosu Soruşturma Komisyonu, Colonna'nın ölümüne ilişkin 6 ay süren raporun sonucunu açıkladı.

Bu kapsamda 71 kişiyi dinleyen Komisyon, Colonna'nın ölümünde yönetimden kaynaklı birçok hata, eylemsizlik ve denetim eksikliğine işaret etti.

Komisyon ayrıca hapishanelerdeki mahkumların güvenlik ve sağlık durumuna ilişkin kusurların giderilmesi için 29 öneride bulundu.

Bu öneriler arasında, tehlikeli mahkumların tespiti ve izlenmelerinin güçlendirilmesi, psikiyatrik bozukluğu bulunanların kontrolünün iyileştirilmesi gibi maddeler öne çıktı.

Colonna'nın ölümü

Korsika'nın bağımsızlığı için mücadele eden isimlerden Yvan Colonna, tutuklu bulunduğu Fransa'nın Arles kentindeki cezaevinde 2 Mart'ta bir başka hükümlü tarafından saldırıya uğramış, 21 Mart'ta hayatını kaybetmişti.

Bunun üzerine, Korsika'da sendikaların çağrısıyla Colonna'ya destek için gösteriler düzenlenmiş, çıkan şiddet olaylarında çok sayıda kişi gözaltına alınmıştı.

Günlerce süren gösterilerde birçok işyeri ve araç ateşe verilmişti.

Colonna'nın ailesi de ihmali olduğu gerekçesiyle Fransız devletine dava açmıştı.

Korsika Adası

Napoleon Bonaparte'ın doğduğu, dili, kültürüyle ana karadan farklılaşan ve coğrafi olarak İtalya'ya daha yakın olan Korsika Adası, 18. yüzyıldan bu yana Fransa'ya bağlı.

Fransa'nın 18 bölgesinden biri sayılan 350 bin nüfuslu ada, 2018'den bu yana kısıtlı özerklik sağlayan "özel bölgesel bütünlük" statüsüyle yönetiliyor.
Yorum Yazın