TİC Holding Header
  • USD 32.345
  • EUR 35.117
  • Altın 2306.02
  • BIST 100 8880.09
  • Genel

Hatay’da çadırkentte anne ve çocukları el sanatları ile depremin izlerini siliyor

Hatay Orhanlı Çadır Kentte kurulan Halk Eğitim Merkezinde, depremzede anne ve çocuklar, afetin izlerini el sanatları ile siliyor.
6 Şubat’taki Kahramanmaraş merkezli depremlerin büyük yıkıma neden olduğu Hatay’da, pek çok kurum ve kuruluş vatandaşların normalleşmesine katkı sağlamak için çalışmalarını sürdürüyor. Kocaeli’nin ilçelerinin Halk Eğitim Merkezi müdürlükleri de depremzedelere hem moral vermek hem de çeşitli el becerilerini geliştirmek için dönüşümlü olarak Defne’deki Orhanlı Çadır Kente faaliyetlerini sürdürüyor. Burada kurulan merkezde 6 usta öğretici tarafından vatandaşlara, el sanatları, takı-tasarım, dikiş nakış, boyama, örgü gibi birçok alanda eğitimler veriliyor. Anneler kadar çocuklar da eğitimlere katılarak rehabilite oluyor.
"İzleri silmeye çalışıyorlar"
Kocaeli Körfez Halk Eğitim Müdürü Muhammet Kocakaya, Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’nün deprem bölgesine destekleme ve koordinasyon olarak bir çadır kurduğunu hatırlattı.
Alanında uzman takı tasarım, el sanatları, giyim olmak üzere 6 usta öğreticinin gönüllü olarak hizmet verdiğini dile getiren Kocakaya,“Aileler çocuklarıyla etkinliklerimize ilgi gösteriyor. Her gün ayrı bir etkinliğimiz oluyor. Seramik, ahşap boyama, takı tasarım, yer sofrası yapımı, dikiş nakış gibi etkinlikler var. Buradaki öğrenciler okul saatinden arta kalan zamanlarda buraya geliyorlar. Bizde depremzedelere bir nebze olsun yardımcı olabiliyorsak ne mutlu bize. Yaşadıkları deprem stresini, travmayı burada atıyorlar. Burada yaşadıkları travmanın izlerini siliyorlar” dedi.
"Örgü örüyorum"
10 yaşındaki Ali İmran Başak, deprem anında uyuduğunu hatırlatarak, “ Evden nasıl çıkarıldığımı bile hatırlamıyorum. Ama sonrasında yağmur altında kaldığımızı ve aracımıza bindiğimizi hatırlıyorum. Serada günlerimiz geçti. Okul haricinde buraya gelip, bileklik yapıyorum. Örgü örmeye çalışıyorum. Kareler yapıyorum sonra birleştirip, bir ürün oraya çıkaracağım. Kendimi burada çok iyi hissediyorum. Bazen depremin olduğunu bile unutuyorum” diye konuştu.
"Çok mutluyum"
Ev hanımı 3 çocuk annesi Ayda Urhan, depremde evlerinin ağır hasar aldığını ifade ederek, “ Kızım burada etkinlikler olduğunu söyledi. Yakınlarımı kaybettim, buraya geldim, çok memnunum. Torunuma küçük bir çanta yapıyorum. Burada mutlu oluyıorum.İnşallah bir daha böyle bir acı yaşamayız” dedi.