• Genel

Kaş açıklarında bir bottan acil durum çağrısı gönderen 300 göçmen kurtarıldı

Denizcilik Genel Müdürlüğü, Kaş'ın 103 mil güneyinde 300 göçmeni taşıyan bottan alınan acil durum çağrısı üzerine göçmenlerin kurtarıldığını duyurdu.
Kaş açıklarında bir bottan acil durum çağrısı gönderen 300 göçmen kurtarıldı
AA - Denizcilik Genel Müdürlüğünün sosyal medya hesabından yapılan paylaşıma göre, dün KKTC Türk Radyo tarafından Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezine (AAKKM), Kaş'ın 103 mil güneyinde, Türk arama kurtarma sahasında 300 göçmen taşıyan 20 metrelik bir botun "mayday" çağrısı olduğu, olay yerine PAOLO TOPIC kargo gemisinin yönlendirildiği bilgisi verildi.

İhbar, Sahil Güvenlik Komutanlığı (SGK) Harekat Merkezine iletilirken, PAOLO TOPIC gemisi Türkiye saatiyle 23.47 itibarıyla çok sayıda göçmeni gemi üzerine almaya başladı.

Merkez tarafından, "İnmarsat C Telex" cihazından gemi kaptanına sahil güvenlik botları ile buluşma rotası verildi.

Genel Müdürlüğün paylaşımına göre, "PAOLO TOPIC", 300 göçmenle beraber SGK botları buluşma noktasına ulaştı.Diyarbakır’ın Bismil İlçesinde 09.11.2020 günü R.D. (34), Bismil İlçe Emniyet Müdürlüğüne giderek eşi Y.D.’(24) nin kayıp olduğuna dair müracaatta bulunmuş, Bismil İlçe Emniyet Müdürlüğümüzce kayıp şahıs hakkında ivedilikle tahkikata başlanılmıştır.

Yapılan araştırma devam ettiği esnada bir ihbarcının kayıp olan Y.D.’nin eşi R.D. tarafından öldürüldüğü, Y.D.’nin babası K.D. ve R.D.’nin abisi olan A.D.’nin de olayı bildiği şeklinde beyanda bulunması neticesinde konuyu hassasiyetle takip eden birimlerimiz K.D., A.D. ve R.D. hakkında Cumhuriyet Savcılığından alınan izinle teknik takip kararı alınmış ancak yapılan teknik takip sonucunda ismi geçenler ile ilgili herhangi bir bilgi edinilememiştir.

Bunun üzerine birimlerimiz kayıp Y.D.’nin bulunması amacıyla soruşturmayı genişletmiş, yapılan araştırmalara göre Y.D.’nin bir araçla kaçırılarak öldürülmüş olabileceği bilgisine ulaşılmıştır. Y.D.’nin öldürülme ihtimaline karşı R.D.’nin kız kardeşi olan M.D.’nin ikamet ve kaçırılma olayında kullanıldığı düşünülen araçta kadavra köpeği de dahil olmak üzere bir çok inceleme yapılmış, sonuç olarak ikamette 1 adet uzun namlulu silah ve 1 adet tüfek ele geçirilmiş ancak Y.D.’ye dair bir iz bulunamamıştır.

Ulaştığı tüm bilgileri değerlendiren Bismil İlçe Emniyet Müdürlüğümüz, kayıp Y.D.’nin bulunmasına yönelik çalışmalarına devam etmiş bu süre zarfında R.D.’nin, eşi Y.D.’yi Batman yolu Karaköprü civarında bulunan eski kum ocağına götürerek öldürdüğü ve cesedi saklamak için kum ocağına gömdüğü bilgisine ulaşmıştır.

Cumhuriyet Savcılığından alınan izinle kum ocağında arama çalışmaları devam ettiği sırada R.D.’nin kız kardeşi olan M.D. itirafta bulunarak Y.D’nin eşi R.D. tarafından öldürüldüğü, olay günü kendisinin ve akrabaları olan C.D. ve M.D.’nin de olay yerinde olduğu, yine akrabaları olan K.D.’ye ait bir araçla olay yerine gittiklerini olayın azmettiricisinin ise M.A.D. olduğunu beyan etmiştir.

İtirafçı M.D. ve beyanlarda adı geçen R.D., akraba M.D. ve olayın azmettiricisi olan M.A.D. 16.09.2022 tarihinde gözaltına alınmıştır. Yapılan başarılı sorgulamada, gözaltında bulunan R.D. itirafta bulunarak eşi Y.D.’yi kendisinin öldürdüğünü, olayı tek başına gerçekleştirdiğini, eşinin kendisini 2018 yılından beri aldattığını, bu durumu kabullenemediği için cinayeti işlediğini, hedef saptırmak için Bismil İlçe Emniyet Müdürlüğüne gelerek eşi hakkında kayıp müracaatında bulunduğunu beyan etmiştir. 19.09.2022 günü şüpheli R.D.’nin beyanlarında belirttiği adreste yer gösterme işlemi yapılmış, kadavra arama köpeği ile birlikte yapılan aramada Y.D.’ye ait olduğu değerlendirilen bir cesede ulaşılmıştır.

Gözaltında bulunan R.D., M.D., diğer akraba M.D., ve olayın azmettiricisi olarak beyan edilmiş M.A.D tamamlanan işlemlerin ardından Bismil Cumhuriyet Başsavcılığına sevk edileceklerdir.
Yorum Yazın